Hazine ve Maliye Bakanı Damat Berat Albayrak’ın istifasını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan mı istedi, yoksa damat Berat Albayrak kendisi mi istifa etmek istedi.

Türkiye’de kim ne derse desin, gündemi Ak Parti belirliyor.

Siyasetin gündemini de , ekonominin gündemini de yaşam gündemini de Ak Parti belirliyor.

Bugün ülkede döviz kurları, altın almış başını gidiyor.

Geçmişin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milletle dalga geçiyor.

Cumhurbaşkanı, aynı zamanda damadı olan Ekonomi Bakanı Albayrak’a her türlü desteği veriyor. Aynı zamanda verilen ekonomi mesajları şaşırtıyor:

  • Türkiye büyüyor…
  • Türkiye’de ekonomi çok iyi gidiyor…
  • Enflasyon tarihin en düşük seviyelerinde seyrediyor…
  • Açta açıkta vatandaş yok…
  • İşsizlik en düşük seviyede…
  • Biz dolarla uğraşmıyoruz. İstesek düşürürüz. Faizi yükseltirseniz, döviz düşer. Ama bizim derdimiz bu değil…

Daha neler neler… Ülkede yaşanan sıkıntılar hiç yokmuş gibi konuşulup halka böyle bilgiler veriliyor. Oysa son zamanlarda halk, yaşanan Covid-19 salgınının etkisiyle de yaşadığı sıkıntılar nedeniyle sesini yükseltmeye başladı.

Bugün yüzde 11’lerde gösterilen enflasyon rakamlarının gerçek anlamda, yüzde 50’nin üzerinde olduğunu yaşayan vatandaş daha iyi biliyor.

Enflasyonu düşük gösterirsen, çalışanların ve emeklilerin maaşlarını da ona göre bilirlersin.

2021 yıl başı geliyor. Yeni yıl ücret zamları belirlenecek. Hem kamu çalışanları, hem özel çalışanlar… Zamlar enflasyon rakamları gözetilerek belirleniyor.

Enflasyon yüzde 10’ün altında tutulursa, zamlarda yüzde 10 artışla kalır.

Yaılan hesaplar bunlardı.

Bu hesaplar devletin maliyesini ‘Evden yönete’ sistemde sıkıntı olmuyordu. Evde al kararı, uygula…

Başkan-Damat sistemi…

Bu sistemin bir gün patlayacağı ortadaydı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesinden bu yana yaşadığı siyasi hayatında, en büyük hatası damadı bakan olarak atamasıydı…

Bakan olması bir yana, hem de devletin Hazine ve Maliye Bakanı olarak ataması…

Bugün yaşanan krizle bunları atlatamayacak Erdoğan ailesi…

Gelecekte de bununla ilgili büyük sıkıntı yaşayacakları bir gerçek.

Ne zaman ki bu iktidarın değişti gün, bu dönemin sorguları yapılacak…

Yapılan her şeyin hesabını verebilecek mi? Verebilirler, veremezler… Bu sorguyu yapanlarla, icraatlarını ortaya koyanların sorgu ve belgeleriyle ortaya çıkacaktır.

Bunu zaman gösterecektir.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Berat Albayrak’ın istifasından iki gün önce net bir şekilde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’a seslendi: Saray’dan bir çıkın sönen ocakları, dağılan yuvaları, umutsuz gençleri görün. Sonra bir karar verin, ya Damat ya Millet Tam bu sözün üzerine Damat Berat Albayrak’ın sosyal medya üzerinden istifa duyurusu da hafızalara kazıldı.

Acaba Akşener istifa haberini önceden öğrenmiş olabilir mi? Yoksa, Erdoğan, Akşener’in eleştirileri üzerine damat Bakan Albayrak’ı ‘Açıklamalarına dikkat et’ diye sorguya mı çekti.

Bu istifa, Merkez Bankası başkanının değişmesiyle ilgili de olabilir mi olur. Cumhurbaşkanı Damat Bakan’ın olurunu almadın, Bankanın başına eski bir bakanı getirdiyse bu da istifanın nedeni olabilir.

Her neyse, bu istifanın aile içinde de bir takım mutsuzluğa neden olduğu ortada…

Uzun zamandır, kabine değişikliği gündemdeydi. İstifa yerine kabine değişikliği çerçevesinde görevden alınmış olsaydı, bugünkü kriz yaşanmazdı.

Her ne olursa olsun yapılanlar devlet etiğiyle hiçbir şekilde uyuşmuyor…

Devlet adamı dediğin adam, devletine itimat eder devletin kurallarına göre davranır.

İstifa açıklama yeri Sosyal Medya hesabı değildir.

Bir devlet bakanı olarak istifaya karar vermişsen, dilekçeni yazar ilgili makama verirsin. Sonra da bir basın toplantısı düzenler, kamu oyu önünde açıklamanı yaparsın. Gerekirse soruları da cevaplayın vatandaşı aydınlatırsın. Neden istifa ettin?

Süleyman Soylu’da aynı şekilde istifasını sosyal medya üzerinden açıklamıştı. Soylu’ya sosyal medyada büyük bir destek sağlandı. Bu desteği gören Cumhurbaşkanı ve AKP Başkanı Recep Tayyip Erdoğan görevine devam etmesini istedi. Tabi Soylu’ya aynı zamanda ittifak ortağı Devlet Bahçeli de destek verdi.

Belli ki Berat Albayrak’da böyle bir deneme yaptı. Aradan 27 saat geçti, Berat Albayrak Soylu’nun aldığı desteği göremedi.

Halktan destek gelmeyince kayınpeder Cumhurbaşkanı ve AKP Başkanı görevine son verdi.

Her ne olursa olsun, Devletin tepesinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın devleti basite aldıran bu tip davranışlara müsaade etmemesi gerekir.

Damadı da olsa, evladı da olsa… Kim olursa olsun. Devlet DEVLET gibi olmalı.