Fatih Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kadırga Sanat Galerileri kapılarını “Ebru Sanatının Son 500 Yılısergisi ile açtı. Fatih’e kültür ve sanat alanında yeni bir hayat getirecek olan Kadırga Sanat Galerileri, çok özel bir sergiyle hizmete açıldı.

Serginin açılışına Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, koleksiyoner İbrahim Hakkı Yiğit, AK Parti Fatih İlçe Başkanı Orhan Narin, Ebru ustası Fuat Başar, Ebru ustası Hikmet Barutçugil, Belediye meclis üyeleri ve Sanat Galerileri Küratörü Fatih Ömeroğlu katıldı.

“ANIN İÇERİSİNDE GİZLENMİŞ GÜZELLİKLERİ İHMAL ETMEMELİYİZ”

Sergi açılışında konuşan Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, “Fatih’e yeni bir soluk getirecek Kadırga Sanat Galerisinin açılışı için bir araya geldik. Hem ülkemizde hem de dünyada farklı bir süreç var. Salgının etkilerini yaşıyoruz. Yeni alışkınlıkların, yeni bir yaşam tarzının yeni bir iletişim dilinin oluştuğuna hepimiz şahitlik ediyoruz. Bu süreç devam ederken anın içerisinde gizlenmiş güzellikleri ihmal etmemeliyiz. Bugün de böyle bir güzelliğe şahit olmak için burada bir araya geldik. İbrahim Hakkı Yiğit’in koleksiyonundan eserlerin de yer aldığı ‘Ebru Sanatının Son 500 Yılı’ ismiyle sergiliyoruz” dedi.

“SERGİ EBRU SANAT TARİHİNE IŞIK TUTACAK”

İstanbul’u yaşamanın ilim, görgü ve sanat olduğunu, Fatih’i yaşamanın ise ayrıcalık ve sorumluluk olduğunu, sergi ile de sanata ışık tutmaya çalıştıklarını söyleyen Başkan Turan, “Emekle oluşturulan çok özel bir sergi. Yaklaşık 6-7 aydır arkadaşlarım bu sergi için uğraşıyor. Bu serginin Ebru Sanat tarihine ışık tutacağının kanaatindeyim. Rahmetli Turgut Cansever Hoca sanatın asıl vazifesi dünyayı güzelleştirmek olduğunu söyler. Dünyayı güzelleştirmenin yolu da sanat ve sanatçıyla kurulan bağdan geçiyor. Fatih Belediyesi olarak bizler sanata ışık tutmaya çalışıyoruz. Kadırga Sanat Galerisi Fatih’teki ilk sanat galerimizdir. Devamı da gelecektir. Kültürün, sanatın, edebiyatın kümelenmeyle gelişebileceğine inanıyorum. Fatih Belediye Başkanı olarak tek derdim bu kümelenmeyi sağlayacak mekânları oluşturmaktır. Kadırga Sanat Galerisi, Fatih ve İstanbul’un çekim merkezlerinden biri olacak. Sanat insanlarının fikir alacağı bir mekân olacak. Yetişecek yeni sanatkârlar üstatlarla Kadırga Sanat Galerisi’nde bir araya gelecektir.” şeklinde konuştu.

Kurdele kesiminin ardından Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, açılış programına katılanlarla birlikte sergi salonunu gezdi.

İstanbul’un en seçkin kültür ve sanat merkezi olmaya aday mekânlarından biri olan, sanata dair birçok unsura ev sahipliği yapacak Fatih Belediyesi Kadırga Sanat Galerileri “Ebru Sanatının Son 500 Yılı” sergisiyle açılışı gerçekleştirildi. Sergi için 6 binden fazla ebru eser arasından seçilen 190 eser sergiye hazır hale getirildi. Hatip Mehmet Efendi’den, Mustafa Düzgünman’a kadar farklı dönemlerden ve farklı özellikler taşıyan eserlerden seçkilerin sunulduğu sergi, 22 Ocak 2021 tarihine kadar görülebilecek.

Sergi ile açılışı gerçekleştirilen Fatih Belediyesi Kadırga Sanat Galerileri; sergilere, atölyelere, söyleşilere ve eğitimlere ev sahipliği yapacak. 900 metrekarelik alanda oluşturulan 5 sergi salonu ile farklı fikir ve proje üretimlerinin desteklenmesi ve disiplinlerarası etkileşimin arttırılmasının hedeflendiği galerilerle, İstanbul'un tarihi semti Kadırga'nın yeniden sanat merkezi olma iddiasına katkıda bulunarak bölgeye ayrı bir değer katacaktır. Ayrıca içerisindeki atölye alanları ve çalışmaların sergileneceği galerileriyle Fatih'in kadim mahalle kültürünün yaşandığı Kadırga semtinde sanatseverleri ağırlayacaktır.

İbrahim Ethem Efendi, Hoca Ali Rıza, Levni, Şeker Ahmet Paşa ve Matrakçı Nasuh gibi Türk bilim ve sanatının üstatlarının ismini taşıyan salonlarıyla geçmişine saygılı, geleceğine umutlu, Kadırga'daki bu sanat merkezi İstanbul'un en önemli kültür ve sanat mekânları arasındaki yerini çok kısa sürede alacak.