Aşk ile başlayan bir ilişkiden, ayrılık aşamasına doğru ilerlediğimizde kişinin partnerin de daha önce görmek istemediği gerçekler ile yüzleşmeye başlar. Biz bu döneme tam olarak “yüzleşme” dönemi diyebiliriz. Bu dönemde partnerimizi görmek istediğimiz gibi değil, aslında olduğu gibi görmeye başlarız.

Birine aşık olduğumuzda, bunun sonsuza kadar sürmesini ve öylede süreceğine inanırız ama gerçek öyle değildir. Araştırmalara göre Psikaytr Dr. M. Scott Peck ve Psikolog Dr. Dorothy Tennov, aşık olma durumu konusunda evliliklerde ve ya ilişkilerde romantik duygunun en fazla iki yıl sürdüğünü tespit etti.

Tam da bu yüzleşme döneminde ise, “şimdiki aklım olsa, bu ilişki bambaşka olurdu” düşüncesi etrafında kişi olumsuz yeni hikayeler kurmaya başlar. Bu yeni hikayelerle birlikte felaket senaryoları oluşturulur. Genel olarak partneri eleştirici, aşağılayıcı ve suçlayıcı söylemler içinde bulunulur.

Peki bu ilişkide ne bambaşka olurdu? diye danışanlarımıza sorduğumuzda ise ilişki için yaptığı tüm fedakarlıklardan bahsederek bunları tekrarlanmayacağından, partnerinin kötü huylarına katlanamayacağından, ona karşı bir hoşgörü veya anlayışı olamayacağından ve en önemlisi de emek vermemek gibi düşünce kalıplarına sahip olabiliyor. Yani aslında geçmişe takılı kalarak, bu ilişki sürecinde kendinden çok karşı tarafı suçluyor.

Şu var ki sağlıklı bir ilişki her zaman emek ister. İlişkiye ne kadar yatırım yaparsanız o ilişki o kadar gelişir ve güçlenir. İlişki için yaptığınız hiçbir fedakarlığı boşuna yaptım, bu ilişkiye boşuna emek verdim düşüncesi etrafında kurduğunuzda kendinizi dipsiz bir kuyu içinde bulabilirsiniz. Bu durumda sizi mutsuz, öfke gibi duygular içinde sıkışık kalmanıza sebep olabilir.

Sağlıklı bir ilişki için yaptığınız fedakarlıkları gereksiz gibi görmek yerine, eşim, partnerim ya da sevdiğim biri için bu ilişkiye elimden gelen emeği verdim. Onu olduğu gibi kabul ediyorum şeklinde düşünürsek bu takıntı haline gelmiş, eleştirme, aşağılayıcı ve suçluluk düşüncelerimizi kolaylıkla bir kenara bırakırız. Bu sayede geçmişi geride bırakıp, devam eden hayatın akışında yolunuza devam edersiniz.

Sevgi ile kalın.