Merhaba, bu haftaki yazımda sizlere Cuma günü katıldığım harika bir etkinlikten bahsedeceğim. Çok keyif aldığım için ve oradaki gözlemlerimi sizlerle de paylaşmayı istediğim için bu haftaki köşemde bu etkinliği konu almak istedim. Etkinlik tarihlerini 10-11-12-13 Mayıs olduğunu öğrendim, ne mutlu ki son gününe yetişebilmiştim.

Cuma günü havanın da güneşli olmasını fırsat bilerek Maçka Demokrasi Parkı’na gittim. Orayı bilenler vardır, yürüyüş yolu etrafındaki iki alan da boydan boya yeşil çimlerle örtülü. Masmavi gökyüzü ve kuş sesleri eşliğinde birazcık yürüyüş yaptım. Tam dönerken sağ taraftaki yeşil alanda turuncu tişört giymiş gençler dikkatimi çekti. Yanlarına gittiğimde gençlerden biri birazdan nefes teknikleri çalışması yapacaklarını söyledi. Benim de bu konuya çok ilgim olduğu için onların arasına hemen katıldım ve birkaç kişiyle konuşmaya başladık.

Sağlıklı Yaşam Vakfı yetkililerinden genç bir bayanla sohbetimiz sırasında öğrendim ki bu, 9-15 Mayıs Vakıf Haftası kapsamında düzenlenen bir etkinlikmiş. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından düzenleniyormuş. Vakıf haftasının bu yılki temasından ve bu kapsamda pek çok kültürel faaliyetler gerçekleşeceğinden bahsetti. Merkezi İstanbul’da bulunan Sağlıklı Yaşam Vakfı ‘’Yaşam Boyu Sağlık için Nefes Teknikleri’’ teması ile etkinliğe katılıyormuş. O yüzden etkinliğin merkez noktasını nefes teknikleri çalışması oluşturuyormuş.

Nefes teknikleri çalışması öncesi, Sağlıklı Yaşam Vakfı yetkilisi birkaç kişiyle daha sohbet etme fırsatı buldum. Kendilerinden vakıf ve etkinlik ile ilgili bilgi almak istedim. Etkinlik ve özellikle tema, çok ilgimi çekmişti. Kendilerinin aktardıklarını hatırladığım kadarıyla paylaşmak isterim sizlerle. Topluma sağlıklı bir yaşam kazandırmaya yönelik hizmeti amaçlayan Sağlıklı Yaşam Vakfı, birey ve toplumun daha sağlıklı, daha huzurlu ve mutlu yaşamasını hedefliyor. Aynı zamanda çevre bilincinin artması ve doğal kaynakların korunarak gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakılması için de çalışmalar yürütüyor. Etkinlikler de bu kapsamda yapılıyor.

Nefes teknikleri uzmanı ile de tanıştığımda kendisine merak ettiğim birkaç soruyu yönelttim. Yanlış solunumun bireyde yarattığı olumsuz etkiler ile ilgili kendisiyle detaylı konuşma fırsatım oldu. Kendisinin aktardığı harika bilgilerde benim de aşina olduklarım vardı ama kendisi bilimsel bir şekilde anlatınca tam olarak tatmin oldum diyebilirim. Yanlış solunumun birçok fiziksel ve psikolojik hastalığa sebep olduğundan bahsetti. Kişinin, nefesini düzenleyerek, doğru nefes tekniklerini uygulayarak tam ve mükemmel sağlığa kavuşabileceğini belirtti. Doğru nefes tekniklerinin akciğerleri güçlendirme, sinirleri yatıştırma ve gerginliği atma gibi birçok yararını dile getirdi. Bu yararları da ayrıca pratik olarak yapılan nefes teknikleri çalışmasında deneyimlemek benim için vazgeçilmez bir fırsattı diyebilirim.

Ortamın enerjisinden mi bilmiyorum ama biz sohbet ederken içimi heyecan ve coşku sardı. Az sonra başlayacak olan nefes teknikleri çalışmasının heyecanı da tüm bünyemi sarmıştı. Yeşillikler üzerine serilmiş matları ve pikeleri gördüm. Nefes teknikleri sunumu yapacak olan uzmanla da çalışma öncesi tanışmak ve kendisinden bilgiler edinmek çok mutluluk vericiydi. Etkinliği duydukça insanlar gelip, katılıyorlardı.

Nefes teknikleri çalışmamız yaklaşık yarım saat sürdü. Ayakta temel dört nefes tekniği varmış. Karın, göğüs, omuz ve tam nefes tekniği. Güneşin altında, kuş sesleriyle, çam ağaçları arasında bu harika nefes teknikleri çalışmasını uygulamak çok iyi geldi. Çok mutlu oldum ve rahatladım. Enerjim yükseldi, üzerimdeki stres ortadan kalktı ve bunu net bir şekilde her bir teknikte gözlemledim. Ayakta ve oturarak olmak üzere birçok nefes tekniği yaptık. Çok keyifliydi. Uzun zamandır kendimi böyle iyi ve sağlıklı hissettiğim bir etkinlikte yer almamıştım. Fiziksel, zihinsel, duygusal olarak sanki tam bir bütünleşme hissettim. Doğru nefes almayı öğrenmemin sevinci vardı. Bu gözlemlerimi orada tanıştığım arkadaşlarımla da ve Sağlıklı Yaşam Vakfı yetkilileri ile de paylaştım. Onlar da çok mutlu oldular.

Sağlıklı yaşamak ve sağlıklı toplumda yaşamak isteyen bir birey olarak, bu yazımda Sağlıklı Yaşam Vakfı’ndan sizleri haberdar etmek istedim ve etkinlik alanında yaşadığım deneyimlerimi de paylaşmak istedim.

Sevgilerimle…