Aralık 2002 ~ Aralık 2020 (18 yıllık) AKP iktidarı döneminde

Türkiye’de yapılan ÖZELLEŞTİRMELER (2) ;

1- Ağustos 2016’da bir kamu kuruluşu olarak Türkiye Varlık Fonu kuruldu. Kamu kurum ve kuruluşlarının kaynaklarının toplandığı, borçlanmasında devlete ait varlıkların teminat gösterildiği Varlık Fonu, Sayıştay denetimine tabi değil. Sermaye Piyasaları, Kamu İhale ve Devlet Memurları mevzuatına da tabi değil. Türkiye Varlık Fonu’nun Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

2- Ağustos 2018’de Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle; Kuruluşların özelleştirme programına alınması ve yapılan ihalelerde verilen nihai kararları onaylamak, ülkenin yurtiçi ve yurtdışı ekonomik hayatıyla ilgili konularda yüksek düzeyde kararlar almak, Yatırım ve ihracatın teşvikine ilişkin esasları tespit etmek, Toplu Konut İdaresi bütçesini onaylamak yetkileri ile Yap-İşlet-Devret kapsamında ve sağlıkta kamu - özel ortaklığı mevzuatı kapsamında Yüksek Planlama Kurulunun (YPK) yetkileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a devredildi.

3- Ocak 2003 ~ Aralık 2020 döneminde yapılan özelleştirmeler; Tüpraş’ın % 51’i ~ 4 milyar dolara İngiliz Shell-Koç ortaklığı Enerji A.Ş’ye devredildi. Petkim’in %51’i ~ 2 milyar dolar’a Azeri Socar-Turcas grubuna, POAŞ Avusturyalılar’a satıldı. Türk Telekom’un %55 hissesi Lübnanlı Hariri ailesinin sahibi olduğu Oger Telekomünikasyon (Otaş) A.Ş’ye 21 yıllığına ~ 6,5 milyar dolar’a devredildi. (Borçlarını ödeyemeyen Haririler 2013 yılında çeşitli Bankalardan 4,7 milyar dolar kredi aldılar. 2016’da borçlarını ödemeden kaçıp gittiler). Türkcell’in yarısı Fin ve Ruslara devredildi. Demir-Çelik İşletmelerinden Erdemir’in % 46’sı ~ 2,8 milyar dolara Ataer A.Ş’ye, Kardemir’in %10 hissesi Amerikalı’lara, İzdemir’in çoğunluk hisseleri de Hintli’lere satıldı.

Türk Bankalarının çoğunluğuna Yabancılar sahip oldu. Örneğin; Finansbank ve MNG Bank Yunanistan’a, Citibank İsrailliler’e, Alternatifbank Katar’a, Yapı Kredi İtalyanlar’a, Oyakbank Hollanda’ya, Garantibank Amerikalılar’a ve İspanyollar’a, Denizbank Ruslar’a, AAkbank Amerikalılar’a, ING Bank Hollandalılar’a, Türkiye Ekonomi Bankası Fransızlar’a satıldı, Tekel İngiliz Diageo-Amerikan Tobacco’ya, Telsim bir İngiliz şirketi olan Vodafone’ye, Avea Lübnan ve İtalyanlara, Digitürk Katar’a satıldı.

Banka sektörünün % 60’ı, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) %70’i, Sigortacılık sektörünün % 70’i yabancıların eline geçti.

75 Kamu Hissesi, 36 İşletme, 10 Liman, 37 Elektrik Santrali, 10 Maden Sahası, 6 sigara Fabrikası, 14 Şeker Fabrikası, 10 Araç Muayene İstasyonu, 4 Gemi, 2.600 Taşınmaz Özelleştirildi (satıldı).

1986’dan 2002 sonuna kadar ~ 8 milyar dolarlık Özelleştirme gerçekleştirildi. Ocak 2003 ~ Aralık 2020 döneminde ise ~ 74 milyar dolarlık Özelleştirme yapıldı.

Bu konuda "Sat Kurtul” zihniyetiyle hareket edildi.