KÜLTÜR&SANAT

Tarihi değiştirecek yeraltı kenti bulundu

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Nevşehir Kalesi'nin altında büyük bir yeraltı şehri tespit ettiklerini belirterek, ''Burası, Türkiye'nin dünyaya sunacağı önemli ören yerlerinden ve yeraltı şehirlerinden biri olacak'' dedi.

Türkiye'nin peribacaları ve yeraltı şehirleri ile ünlü önemli turizm merkezlerinden olan ve yılda ortalama 2,5 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kapadokya bölgesinde, ören yerlerinin yanısıra Derinkuyu, Kaymaklı, Tatlarin ve Özkonak yeraltı şehirleri turistlerin önemli uğrak yerleri arasında bulunuyor.

Bölgede her geçen gün yeni mekanlar keşfedilirken 'Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi' kapsamında yürütülen çalışmalarda, Nevşehir Kalesi'nin altında birbiriyle bağlantılı olduğu düşünülen ve yaklaşık 785 bin metrekarelik bir alanı kaplayan yeni bir yeraltı şehri tespit edildi.

Başkan Ünver, yaptığı açıklamada, Nevşehir Kalesi ve çevresinde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve belediye işbirliğinde 2006 yılından bu yana ciddi bir çalışma yürüttüklerini ve bu bölgede yaşayan vatandaşları TOKİ tarafından yapılan 2600 konuta taşıdıklarını söyledi.

Kale çevresinde bine yakın konutun yıkımını gerçekleştirdiklerini anlatan Ünver, buranın altında 785 bin metrekarelik alanın çok büyük bölümünde bir yeraltı şehri fark ettiklerini ve 110 metre kotta bu alanın tespit edildiğini belirtti.

7 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA TÜNEL BULUNDU Ünver, tespit edilen bölgenin dünyanın en büyük yeraltı şehirlerinden biri olduğunu ifade ederek, ''Uygulamanın başladığı alan ile kale arasında 110 metre kot var. 110 metreye ne kadar kat sığarsa, onu şu ana kadar biz de tam olarak tespit edemedik. Ayrıca Göre beldesinden Nevşehir Kalesi'ne kadar da 7 kilometrelik bir tünel tespit ettik. Osmanlı arşivlerinden de bölgede 30 adet su yolunun olduğunu belirledik'' diye konuştu.

BİLİNEN TARİHİ DEĞİŞTİREBİLİR! Yeraltı şehrinin içerisinde kısmi olarak kaba temizliğini yaptıkları yerler olduğunu ifade eden Ünver, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından da büyük bir bölümü tescil edildi. Valimizin koordinatörlüğünde bir ekip kurduk ve tescilli yapılar tespit edildi. O yapılarımızı ileride restore edeceğiz. Burasının Türkiye'nin dünyaya sunacağı önemli ören yerlerinden ve yeraltı şehirlerinden biri olacağı kanaatindeyim. Hemen yanında da Osmanlı Devleti'nin Anadolu'da yaptığı en son külliye olan Damat İbrahim Paşa Külliyesi'nin restorasyonu da yapılacak. Burada ciddi bir tarihi ve kültürel konsept olacak. Bu da Nevşehir için hayırlı olur diye düşünüyorum.

Yeraltı şehirleri genelde erken Hitit dönemine kadar gidiyor. Kalenin tarihi de Selçuklular'a dayanıyor. Yeraltı şehrinin Nevşehir tarihini en az 5 bin yıl ötelediği kesin. Şu anda arkeologlar bu konu ile ilgili çalışmalar yapıyor. Hem Türk turizminin hem de Türk kültür hayatının dünyaya armağan edeceği güzel bir eserin başlangıcındayız. Ülkemize, milletimize şimdiden hayırlı uğurlu olsun. Önümüzdeki günlerde tarih, kültür, ülkemiz ve ilimiz açısından Nevşehir önemli çalışmalara gebe.''

Başkan Ünver, Damat İbrahim Paşa Külliyesi'nin restorasyonun ve yeraltı şehrinin ortaya çıkarıldığında Nevşehir'e daha fazla turistin gelmesini beklediklerini sözlerine ekledi.