SİYASET

Seçimle ilgili en inandırıcı anket

MARMARA SOSYAL ARAŞTIRMALAR ve DANIŞMANLIK şirketinin araştırdığı ve ilk kez İNTERNETHABER'de yayınlanacak olan, "Türkiye Siyasi Eğilim /OCAK 2011" araştırmasının sonuçları, bu pazar bir genel seçim olsa iktidarın yine tek başına AK Parti olacağını ortaya koydu.

2011 yılının hemen başında 3 Ocak-8 Ocak tarihleri arasında Türkiye genelinde 21 İl ve 57 ilçede yüzyüze görüşme metoduyla 2650 kişi ile yapılan anketten çıkan sonuçlar;

İşte Sonuçlar AK PARTİ : % 45,3 CHP : % 26,0 MHP : % 12,9 BDP : % 5,9 Saadet P. : %1,6 Demokrat P.: % 1,5 BBP : %1,3 Has Parti: %1,2 DSP: %1,2 Hepar: %1,0 Diğer: % 2,1

İKİ DİL TARTIŞMASI SEÇMEN ÜZERİNDE SANDIĞA GİDERKEN BÜYÜK BİR ETKİ YARATMIYOR... Seçmenin %55,9’u iki dil tartışmasının oy verme eğilimlerine etki etmeyeceğini ifade ederken, %19,2’lik bir grubunun konu ile ilgili bir fikri olmaması dikkat çekici özellikte araştırma bulgularına yansımıştır.

SEÇİM YAKLAŞIRKEN EN ÖNEMLİ SORUN İŞSİZLİK VE EKONOMİ... Seçim yaklaşırken beklenildiği gibi en önemli sorun yine işsizlik ve ekonomi... Araştırmada dikkat çeken bir başka nokta ise terör eylemlerinin uzunca bir süredir durağanlaşmasından dolayı Kürt sorunu ve PKK/Terör sorunu iki farklı kavram olarak seçmenin zihninde yer bulmaya başlamıştır. Kürt sorunu toplumda daha belirgin bir hale gelerek, %11,3 ile %8,4’lük PKK/Terör sorununun önüne geçmiştir.

CHP ve MHP oylarında artış var ancak iktidar için yeterli değil... CHP’nin yeni kongresi sonrası parti içi kavgaların yerini birliktelik mesajlarının alması, son dönemde CHP’de biraz olsun oy oranında artışı ortaya koymuştur. MHP ise iki dil ve özerklik tartışmalarının alevlendiği son günlerde beklenildiği ölçüde olmasa da %0,3’lük bir artış göstermiştir. Hem CHP’nin hem de MHP’nin oylarının önceki araştırmalara göre artırdığı gözlense de, iktidar olabilmek veya koalisyon hükemeti kurabilmek için yeterli olmadığı görülmektedir.

BU PAZAR BİR GENEL SEÇİM OLSA SONUÇ NE OLUR? AK Parti, 12 Eylül Anayasa Referandumundan aldığı güç ile üçüncü kez tek başına iktidar yoluna emin adımlarla ilerlediği görülmektedir. Araştırma bulgularına göre CHP’nin ana muhalefet ve MHP’nin diğer muhalefet partisi olarak mecliste yer bulacağı öngörülürken, BDP’nin ise partisel olarak baraj sorunu yaşayacağı görülmektedir.

Saadet Partisi, Demokrat Parti ve Demokratik Sol Parti rakamsal olarak etki kabileyitini kaybetme noktasına gelirken, yeni kurulan Has Parti ve Hak ve Eşitlik Partisinin yeni yeni araştırmalarda yer bulmaya başladığı görülmektedir.

AK Parti’yi iktidara kadınlar taşıyor... AK Parti’nin kitlesel olarak en büyük etkisi kadınlar üzerinde olduğu araştırma bulguları ile ortaya konmuştur. Kadınların %49,1’i oylarını AK Parti’ye vereceklerini belirtmişlerdir. CHP ve MHP’nin erkekler üzerine daha fazla odaklanmış bir parti olduğunu, özellikle seçimlerde bu iki partinin kadın seçmen üzerine proje geliştirme gerekliliği araştırmaya yansımış bir diğer sonuçtur.

AK Parti Seçmeni iktidar olmaya kilitlenmişken, CHP ve MHP seçmeni, liderlerinin aksine partilerinin iktidara geleceğine inancı düşük seviyede... Seçmen analizleri üzerine bir çok çalışması bulunan Marmara Sosyal Araştırmalar ve Danışmanlık Şirketi’nin, seçmenlere özel sorduğu “oy verdiğiniz parti iktidar olabilir mi?” sorusuna, deneklerin verdiği cevaplar çok şaşırtıcı; AK Parti’li seçmenin %96,6’sı partilerinin iktidara geleceklerine kesin gözüyle bakarken, CHP’li seçmenin %32’2’si ve MHP’li seçmenin %18,9’u partilerinin 2011’de iktidara gelebileceklerine inanmaktadırlar.