Bu yazımın konusu Osmanlı İmparatorluğu'nun Sultanı Fatih Sultan Mehmed (1451-1481) ile Azerbaycan Akkoyunlu Devleti'nin (1468-1503) Sultanı Uzun Hasan (1453-1478) arasındaki Trabzon meselesidir.

1461 senesine kadar Trabzonda, Trabzon Yunan Devleti (1204-1461) hüküm sürmüştür.

Bu devletle Akkoyunlu Devleti arasında sık bir bağıllılık vardı. Bu bağlılık şöyle idi:

Trabzon İmparatorunun 4. İohani Homen'in kızı Feodara Despine Hatunla, Akkoyunlu Uzun Hasan izdivaç yapmıştır. Bundan sonraki akrabalıklar güzel bir şekilde yürütülmüştür. Akkoyunlu Tacirler Karadeniz vasıtasıyla Genuya gibi bir çok yurt dışı ülkeye ticaret yapmışlardır. Ancak bunları yakından takibe alan Fatih Sultan Mehmet zaman kaybetmeden Trabzon Yunan Devletinin varlığını sonlandırmak için harekete geçmeye başlamıştır.

Fatih Sultan Mehmet'in amacı Akkoyunlu tacirlerin bu Karadenizdeki merkezi ticari ilişkilerine son vermekti. Fatih Sultan Mehmet bu isteklerini duyan Akkoyunlu Uzun Hasan'la önceden tedbir almak için aralarında bir konuşma geçmiştir. Uzun Hasan ise Trabzon'u savaşsız alacağını düşünüyordu. Çünkü O çok iyi biliyordu ki savaşla hiç bir türlü olmayacaktı. Çünkü karşısında Bizans'ı devirmiş büyük bir güç vardı.

Onun için bunu konuşma yolu ile çözmek istemişti.

Uzun Hasan annesi Sara Hatunu, Sultanı Fatih Mehmet'in ikameti Bulkar dağına uğurlamıştır. Sara Hatun Bulkar dağına vardığında Fatih Sultan Mehmet'in aralarında oğul anne hitapları olmuştur. Sara Hatun Fatih Sultan Mehmet'in huzuruna giderken aslında iki maksadı vardı . İlki Fatih Sultan Mehme'tin Uzun Hasan'la savaşa girmesini engellemektir.

İkincisi ise Fatih Sultan Mehmet'i Trabzon'u fethetmekten vazgeçirip Trabzon'dan taşındırmaktı.

Ancak bu istek istenilen olumlu sonuç olmamıştır. Birinci şartı sorunsuz kabul eden Fatih Mehmet için ikinci şart onun için ağır olmuştur.

Fatih Sultan Mehmet, zaman kaybetmeden 1461 senesi 15 Ağustos'ta (Koyluhisar Savaşı denir) Trabzon Osmanlı tarafından fethedilerek bu topraklara katılmıştır.

Bu Topraktaki Trabzon Yunan Devletine son verilmiştir. Aynı zamanda Akkoyunlu tacirlerinin Karadeniz vasıtasıyla yaptıkları dünya ticari ilişkileri de sonlanmıştır.