Fındığın dünya piyasasında yaklaşık olarak  %70  üretimini ülkemiz yapmaktadır.Bu üretime rağmen Fındığın bu denli  para  etmemesi çok manidardır..!!!

Bu değersizliğin  altında yatan bir sürü teknik nedenlerde vardır elbette.Bunların bir kaçını da  devlet  yetkililerinin yapması gerekmektedir.

Kaliteli  Fındığın ve tarım ürünlerinin yetiştirilmesinde, ilçe tarım müdürlüklerinden tutunuzda ziraat odalarındaki teknik personele kadar bilgili donanımlı olması gerekmektedir.

Ayrıca devletimiz fındığımızın değer kazanması için ham maddeye yakın olan yerlerde entegre tesisleri ,fabrikalar gibi işletmeleri  destekleyerek fındığın ekonomik değerine değer katabilir.

Fındıktan yapılan ürünlerin kullanımını teşvik edecek politikalar geliştirilebilir ve markalarımıza daha çok sahip çıkabilir.Tabi ki her şeyi de devletten beklememek gerekiyor.

Yıllardır fındık üzerinde oynanan oyunları anlatmaya gerek yok yanlız şunu da bilmeli vatandaşlarımız,fındığı  pazara indirmede hassasiyet göstermesinde üretici lehine fayda olacağını düşünüyorum.daha açık ifade ile ihtiyacı olmayan kişilerin fındığını emanete vermemeleridir.
     
Şimdi gelelim asıl konumuza fındık bu kadar sahipsiz kalacak bir ürün müdür ?yöre halkının tek geçim kaynağı olması demek fındığı sahipsiz bırakanlar için bir anlam ifade etmiyor mu ? bu insanların umudunu bağladığı  fındık bu kadar mı  vefasızlıkla karşı karşıya kaldı böyle.

Fındık ki fakir fukaranın ekmek parası, üniversite öğrencinin harç parası,genç kızlarımızın çeyiz parası,okul öğrencilerinin kırtasiye masrafı,kimimizin hastane parası vs  örnekleri artırabiliriz kısacası yöre  halkının yaşam kaynağı ekonomik umudu olmazsa olmazıdır,insanların hayalidir fındık bu insanlar başka geçim kaynağı olmayan bu bölgede fındığın daldaki yaprağının serpilmesini dikkatle izleyip doğal afetlere karşı en çokta don olayına maruz  kalmamsı için çocuk gibi baktığı fındığın dallarına zarar gelmemesi için mücadele etmektedir.

O fındık ki  hasat zamanı uğruna abd den ingiltereden almanyadan  ve yurt içi gurbetten insanları yollara döken bir üründür.fındık piyasasına yön verenler Türkiyede bu vebalin altından asla kalkamayacaklardır.Fındık Avrupa ülkelerinde para ediyor iç piyasada para ediyor nedense bizim yörede iç pazarımızda tüccarda para etmiyor. Kavrulmuş iç fındık marketlerin reyonlarını  50/60 tl arası süslerken bizim pazarımızda 9 tl den alıcı buluyor,bunu hangi akıllı insan hangi ekonomist açıklayacak bize ,neye dayanarak bu fiyatların pazarla market arasındaki farkını aklıselim olarak izah edecek emekçilerimize.Bu  fiyat farkı iktisadın kanununa bile ters .şunu demeden geçemiyeceğim  

Ne yazikki ^^^^HER ŞEY GABUĞUNU GIRDI DA  AMA  BİZİM FINDIK GIRAMADI ^^ ekonomik olarak yerlerde sürünüyor. Buna da bizim yetkililerimiz vekillerimiz seyirci kalıyor.Devletimiz gereken desteği veriyor dönüm başı yer parası olarak sağolsunlar ama bu fındığın birde Pazar araştırma geliştirmesi var bunun takibatını yapacak ehli insanlar olması gerek.Fındığın  her anlamda savunmasını egenin doğunun milletvekili   yapmayacak bunun savunmasını ekonomik olarak  tabi ki Giresunlunun oy erdiği seçilmişleri yapacak her partiden..!!
Tarih fındık üzerinde oyun oynayanları ve bu oyuna göz yumanları asla affetmeyecektir.GİRESUN  halkı bu oyunu oynayanları da cezasız bırakmayacaktır...

Son günlerde bakanlık nezdinde  ve milletvekillerimiz tarafından yapılan açıklamalar bizlerin üzüntüsünü bin kat daha artırmıştır.Zaruri ihtiyaç değildir lafından sonra tarım bakanımızın açıkladığı fındık üreticilerin çoğu fiyatlardan memnun söylemi  bizlerde resmen soğuk duş etkisi yaratmıştır.Şimdi buradan soruyorum  çoğu konularda  basın açıklaması  yapan ey GİRESUN  STK  ları ,  bütün parti ilçe başkanları ,yöre halkının  bu zor zamanlarında yanında destekçisi olmayacaksınız da ne zaman  olacaksınız.

Konu GİRESUN yöre halkı  sorunları olduğunda neden sus pus oluyorsunuz,sizler ki bizleri temsil eden kurum kuruluşlar olarak sesiniz çıkması gerekiyordu.Her zaman önceliğimiz GİRESUN diyen  yöneticilere  seçilmişlere ihtiyacımız vardır, artık bunu anladım şahsen.İstanbulda  övünerek söylediğimiz nufusumuzu  ne yazik ki ekmeğimiz geçim kaynağımız  fındık konusunda nufuz ettiremedik.Vah ki vah bizlere.

Giresun halkı bugünleri de atlatacaktır ve kendisine sahip çıkanlarla çıkmayanları ayrıştıracak kadar akıllıdır basiretlidir…Şimdi isteğimiz bizi temsil ettiğini düşünenlerle, bizi temsil edenlerin Giresun halkına  yapacakları en büyük iyilik fındık taban fiyatlarında iyileştirme yapmanın yollarını aramalarıdır yoksa Giresun halkı için kış çok çetin geçecektir…
Not:2019 seçimleriyle  fındık fiyatlarını karşılaştırmamak gerektiğini düşünenlerdenim,çünkü biz seçimlerde ülkemizin geleceği  bekası vatan millet için oy veriyoruz .Ülkemizde istikrar olmazsa vatanımız olmazsa fındık çokta para etse bir anlamı yok..!