Atalarımızdan bizlere kalan bir deyimdir,  “Aklınıza ve başınıza sahip çıkın..” cümlesi..!

Üstelik her bir büyüklerimiz tarafından gençlere ve çocuklara dahi nasihat olarak söylenir ve öğretilirdi. Bugünlere gelindiğinde, köylü-şehirli ve genç-yaşlı, her kesimin söylemekte olduğu bir nasihat ve yol gösterme tarzı oldu.

Trafikte ise, sayıları gün geçtikçe artan motosiklet kullanıcıları için, “İlk hedef  ve ilk öğretilen kural olarak, “Motosiklet kullanırken aklınız ve kaskınız başınızda olsun” denilerek, sizden istenenin temsili açıklaması yapılır: 

Kaza Anında Sizi Korur. Unutmayın, motosikletler, otomobil
 gibi dört teker araçlara benzemez. Denge ve kullanım için KASK’sız olmaz. Yolcunun emniyeti için kask olmazsa olmazdır. Motor üzerinde olanlar için, her tedbir ve her korunma şekli her zaman kurtarıcınız olacaktır.

 

Yaşamımızda bizlere yönelik dışarıdan gelecek her bir tehlike veya zarara karşı, sürekli koruma amacını sürdüren içgüdümüz ise, motosiklet kullanımında da aynı amacı güdecektir.      

Bu amaçla ilk söylenecek söz:  Kask, motosiklet kullanırken hayat kurtarır. Zira, usta bir motosiklet kullanıcısı da bu sözün geçerliliği yönünde hareket eder.

Üstelik, usta diyebileceğimiz profesyonel motorcuların kullandıkları kasklar, değişik amaçlı kasklardan farklıdır ve her biri farklı sistemde koruyuculuk sağlar. Kaskı, ağır sanayi, inşaat çalışanları, Amerikan futbolu oyuncularında olduğu gibi, birçok amaçla kullananlar da vardır.

Profesyonel motosiklet kaskları, çok komplike olup özel olarak imal edilir. Bu yönde bilimsel araştırmalar da yapılmaktadır. Böylesi özel kasklarda dört ana kısım bulunmaktadır. Dış yüzey, darbe emici olan içyüz, konforlu bir ped, iyi bir sabitleme sistemi... Profesyonel sürücüler, kapalı sistem denilen ‘fullface’ bir kask kullanır. Bu koruyucu sistem, sürücünün yüzünün tamamını kapattığından, sürücü için güven sağlar. Üstelik, vizörün kapalı olduğu hallerde bile sürücünün gözlerini korur. Motosiklet yarışçıları, ilave güvenlik ve rahatlık için sürekli ‘kapalı kask’  kullanır.

Ben de, merkezi İstanbul'da bulunan Fahri Trafik Müfettileri (FTM) Derneği  yönetim kurulu üyesi ve basın sözcüsü kimliğimle ; motor tutkunlarını uyarıyorum..

Motorsiklet kullanırken böylesi güzel ve heyecan dolu bir seyahat yaparken,can kaybı yaşanmaması için aklınız ve kaskınız hep başınızda olsun..