Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi ve Gaziosmanpaşa Belediyesi işbirliğince Gaziosmanpaşa Kültür Merkezi'nde, Gastroözofogeal ve Reflü Hastalığı Konferansı düzenlendi.

Konferansta, Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Muharrem Coşkun, reflü nedenleri, hastalığın teşhis ve tedavisi hakkında  bilgiler verdi.

Reflü hastası sayısının her geçen yıl artış gösterdiğini ve  en sık rastlanan hastalık durumuna geldiğini söyleyen Coşkun, yapılan bir araştırma sonucuna göre Türkiye'de %23 oranında reflü hastasının bulunduğunu belirtti.

Coşkun, Reflü'nün Türkiye'de en çok tanı alan hastalık olması nedeniyle ilk konferansın konusunu Reflü olarak belirlediklerini ifade etti.



DOĞRU TANI ÇOK ÖNEMLİ
Hava hariç mide içeriğinin mideden yemek borusuna kaçmasına gastroözofagiyal reflü (GÖR),  kaçan bu içeriğin ulaştığı yemek borusunda ya da komşuluğundaki hava ve sindirim yollarında hasar oluşturmasına ise Gastroözofagiyal Reflü Hastalığı (GÖRH) denildiğini belirten Coşkun, reflü şikayetlerinin haftada birden çok olması durumunda mutlaka tedaviye başlanması gerektiğinin altını çizdi.

Reflünün tanısında en çok kullanılan yöntemin endoskopi olduğunu belirten Coşkun,  PH metreden de tanı konulmasında faydalanıldığını ve çok yakında Gaziosmanpaşa Hastanesi'nde bu yöntemi kullanmaya başlayacaklarını belirtti.

PH metre ile tanı yönteminin, hastanın yutma borusunun içine incecik bir kateter yerleştirip, yutma borusunun alt ucuna kaçan asit miktarını 24 saat boyunca sürekli ölçme esasına dayalı olduğunu belirten Coşkun, "bu sayede elektronik olarak o kişide 24 saat içinde kaç kere asit reflü olduğu ve bunun her seferinde kaç dakika sürdüğü ve en önemlisi hastanın reflü şikayeti olduğu anda bunun gerçekten reflüden kaynaklanıp kaynaklanmadığı net ve kesin olarak ortaya konulur" dedi.

SİNDİRİM SİSTEMİ DIŞINDA BULGULAR DA OLABİLİR

Reflü'nün çocuk, erişkin ve ileri yaşlarda görülebildiğini söyleyen Coşkun, Reflü'nün belirtilerini şöyle sıraladı:

-Göğsün ön kısmında veya karnın üst kısmında yanma veya ağrı.
-Ağıza acı su gelmesi.
-Mideyle ilgili huzursuzluk hissi.
-Reflü atağını takiben ağızda bolca tükürük oluşması.
-Yutma zorluğu, ağrılı yutma.

Reflü'de, yemek borusu ve mideye ait şikayetler yanında,

-Hazımsızlık.
-Kuru öksürük.
-Geniz akıntısı.
-Horlama.
-Sık boğaz temizleme ihtiyacı.
-Boyun ağrısı gibi sindirim sistemi dışına ait bulgular da olabilir.

SİGARA EN BÜYÜK DÜŞMAN

Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Muharrem Coşkun, reflünün tedavisinde özefagusun asitle temasını azaltacak davranışların öne çıkarılması gerektiğini ve sigaranın en büyük düşman olduğunu belirterek, tedavi için önerilerini "Sigara kesinlikle bırakılmalı, gerekli ise kilo verilmeli, sıkı giysilerden kaçınılmalı, karın içi basıncı arttıran durumlardan kaçınılmalı, az ama sık yemek yenmeli, yemekler iyice çiğnenmeli, yatmadan bir iki  saat önce yiyecek ve içecek alınması kesilmeli, yatak başı yüksek tutulmalı (yatağın başımızı koyacağımız kısmındaki ayakları yükseltilmeli)" şeklinde sıraladı.

BUNLARDAN UZAK DURUN

Reflü yakınması olan hastaların beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Uzman Dr. Muharrem Coşkun, “Beslenme alışkanlıklarını değiştirmeden ya da yalnızca ilaç kullanmaya yönelmek çözüm olmayacaktır” şeklinde konuştu. Coşkun, kaçınılması gereken yiyecek ve içeceklerin en başında sigaranın geldiğini bunun yanısıra alkollü, kafeinli içecekler, baharatlı yiyecekler, yağlı, kızartma türü yiyecekler, çikolata, narenciye, gazlı içeceklerden kesinlikle kaçınılması gerektiğini ifade etti.


DENEYİMLİ CERRAH ŞART

Tüm bunların dışında reflüye neden olan mekanizmanın giderilmesi ve önlenmesi için cerrahi ve endoskopik seçeneklerin sözkonusu olduğunu belirten Coşkun, cerrahi tedavinin mutlaka deneyimli bir cerrah tarafından yapılmasının tedavinin başarısında büyük önem taşıdığını da ekledi.

CEVAPSIZ SORU KALMADI


Dr. Muharrem Coşkun'un Reflü'nün tanısı, nedenleri ve tedavisiyle ilgili bilgiler verdiği konferansın sonunda soru-cevap bölümüne geçildi.Tüm soruları tek tek cevaplandıran Coşkun, Reflü hastalığı konusunda bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması için bu bilgilerin uzmanlarınca doğru aktarılmasının önemine dikkat çekti.

Katılımcıların büyük bir ilgiyle dinlediği konferansa katılanlar Dr Muharrem Coşkun'un açıklamalarından son derece memnun kaldıklarını belirterek bu tür konferanslar düzenleyerek hastalıklar konusunda sağlıklı bilgiler almalarına vesile olan Gaziosmanpaşa Belediyesi ve Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi'ne teşekkür ettiler.



KONFERANSLAR DEVAM EDECEK


Konferans sonrası bile katılımcıların sorularını büyük bir titizlikle cevaplandıran Coşkun, Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi olarak bu tür konferanslarla bilgilendirmeye devam edeceklerinin müjdesini de verdi.




aydınses- Ayla Özdemir