Fatih Belediyesi ile Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği tarafından her yıl düzenlenen ve yoğun ilgi gören “Tarihi Yarımada Baklava Festivali’nin sekizincisi Eminönü Meydanı’nda yapıldı.
En kısa sürede en güzel baklava açma yarışmasının da düzenlendiği festivale vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Renkli görüntülere sahne olan festivale ev sahibi Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in yanısıra, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Fatih Kaymakamı Ahmet Ümit, Baktad Başkanı Mehmet Yıldırım, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ile çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.

Bu yıl sekizincisi gerçekleştirilen Tarihi Yarımada Baklava Festivali kapsamında yapılan Altın Oklava Yarışmasında ise baklava ustaları birincilik için kıyasıya bir mücadelenin içine girdi. Sahneye kurulan tezgahta en ince yufkayı açmak için hünerlerini sergileyen baklavanın ustaları izleyenleri de kendilerine hayran bıraktı.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, ‘Baklava bizim hem soyut hem de somut olarak kültürel mirasımızdır. Baklava bizim milli damak tatlarımızdan biridir. Bu lezzet en iyi Antep ve çevresinde yapılır. Bu anlamda baklavanın Türkiye lehine tescillenmesi için yapılan çalışmaları takdir ediyorum. Emeği geçenlere de teşekkür ediyorum.’ dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış Baklavayı akıllarınca bizden araklamak isteyenler olabiliyor. Bazı ülkeler baklavanın tescillenmesi için akıllarınca baklavanın kendi ülkelerine mal etmenin yollarını arıyorlar ama biz baklavamızı kimseye kaptırmayız dedi.

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (Baktad) Başkanı Mehmet Yıldırım da baklava ve tatlıcılığın içinde bulunduğu sorunlara dikkat çektiği konuşmasında tatlının ve baklavanın diyabet hastalığına yol açmadığını bunun da bilimsel olarak ispatlandığını söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından baklava hamuru açmada dereceye girenlere ödülleri verildi. Yarışmada 1. Ramazan Karakuş, 2. Halil Kurt, 3. Recep Doğan oldu.
Dereceye giren baklava ustaları ödüllerini Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in elinden aldı.

Ödül töreninin ardından ‘Baklava Alayı’ baklava dağıtımına başladı. Eminönü Meydanı’nda kurulan stantlarda da vatandaşlara 1 buçuk ton baklava dağıtıldı.