e-Belediyeciliği ile övünen ve bir çok ödül alan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in internet sitesinde yayınladığı İmar Planı’nın gerçekleri yansıtmadığı ortaya çıktı.

Planın 2005 yılında tasdik edildiği ancak Danıştay 6. Dairesi tarafından yürütmesinin durdurulduğu öğrenildi.

Mimar ve Mühendisler ve şehir plancıları geçerliliği olmayan bu planın sahte olduğunu, emlak değerleri üzerinde süpekülatif etkisi bulunduğunu öne sürü- yor. Bir vatandaş’ın belediye yet -kililerinden planlarla ilgili istediği bilgiye ise İmar Müdürü “Uygulama yok, sadece bilgi amaçlıdır” cevabını verdi.

İstanbul’un tarihi yarımadası Fatih’de imar uygulaması konusunda bir kaos yaşanıyor. Fatih Belediyesi’nin 21.05.2005 tarihli Fatih (Eminönü) Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı hakkında yapılan itirazlar sonucu Danıştay 6 dairesi (2010/6413 nolu karar) ile yürütmenin durdurulması kararı verdi. O tarihten bu yana ilçe sınırları içinde çivi çakmak bile yasak. Ancak sadece, Anıtlar Kurulu kararı ile tarihi eser onarımlarına müsade edilebiliyor.

Oysa Fatih Belediyesi yürütmenin durdurulması kararına rağmen 21.05 2005 1/1000 ölçekli imar planını sitesinde yayınlamaya devam ediyor. Şehir plancıları, mimarlar ve mühendisler geçerliliği olmayan bu planın yayınlanmasının bölgede emlak değerleri üzerinde süpekülatif bir etki yarattığını öne sürerek derhal siteden kaldırılmasını veya sitenin görülebilen bir yerinde bunun onaylı uygulama palanı olmadığını açıklayıcı bilgiler verilmesinin doğru olacağını savunuyor.

Vatandaşın geçerliliği olmayan planın belediyenin resmi internet sitesinde yayınlanarak devlet eliyle kandırıldığını ifade eden ilgililer “Bu bir sahteciliktir. Bir yerde yatırım yapacak vatandaş veya ilgili müteahhit, bu plan üzerinden bilgilendiriliyor. Bu plana bakılarak yatırımlar yönlendiriliyor. Bu durumda belediye bu planın uygulamada olmadığını sitesinde açık açık ifade etmelidir. Belediye bu konuda şeffaf değil. İnsanlar ancak belediye başvurduklarında planın geçerli olmadığını öğrenebiliyor” yorumunu yapıyor.

Yayınlanmakta olan planda kentsel dönüşüm ve Fatih yenileme uygulamaları bulunuyor. Mevcudun genelde değişik görüldüğü plan ile ilgili bir vatandaşın yaptığı başvuruya belediyenin verdiği cevap ise skandala yeni bir skandal ekliyor.

Belediye Vatandaşın dilekçesine ilgili yazınıza diye başladığı cevapta şöyle diyor:

Fatih Belediyesine ait web sitesinde yer alan imar planı İstanbul IV numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun 1/1000 ölçekli 21.05.2005 tasdik tarihli Fatih (Eminönü) Koruma Amaçlı uygulama İmar Planı olup, sadece bilgi amaçlıdır.

Fatih İlçesine ait 21.05.2005 tastik tarihli 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planları ile ilgili Danıştay 6 dairesinin 2010/6413 sayılı kararı ile yürütmenin durdurulması kararı alınmıştır. Sözkonusu karar doğrultusunda ilçemizde Koruma Kurulu’ndan izin alınarak uygulama yapılan binalar ile tescilli eski eser yapılardan başka ruhsata esas uygulama yapılamamaktadır.”

Belediyenin bu yazısıda yayınlanan planın bir işe yaramadığını ortaya koyuyor.
Kubilay Aydın-aydınSes