İstanbul'da yaşayan Çerkesler, 21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgünü'nün 149. yılını anmak amacıyla, Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi'ndeki anma programında bir araya geldi.

ÇERKESLER, SÜRGÜN VE SOYKIRIMI UNUTTURMAMAKLA KARARLI

Rusya Çarlığı'nın işgalci politikalarına karşı 19. yüzyıl boyunca destansı bir şekilde direnen Çerkesler, diğer Kafkasya halkları gibi katliama ve sürgüne maruz bırakıldı.Bahsedilen dönemde, bir milyondan fazla Çerkes katledildi ve bir o kadarı da anavatanı Çerkesya'dan koparıldı, sürgüne tabi tutuldu.Şuan Dünya'da kırk kadar değişik ülkede, anavatanlarından uzakta sürgün yaşayan Çerkesler her yıl 21 Mayıs geldiğinde değişik programlarla tarihlerine sahip çıkıyor ve soykırımı unutturmuyorlar.
İstanbul Çerkes Derneği'nin hazırlamış olduğu bu programın konukları arasında; Çerkes Dernekleri Federasyonu başkanı Dr. Nusret Baş, Güngören Belediye başkanı Şakir Yücel Karaman, Çerkes Hakları İnisiyatifi yöneticileri, yazar Yalçın Karadaş, öğretim görevlisi ve yazar Dr. Ferhat Kentel, yazar Hulusi Üstün, Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi yöneticileri, Kafkas Vakfı yöneticileri, CHP Güngören ilçe yöneticileri, Saadet Partisi il yöneticileri, yazar Kelemet Çiğdem Kentel de bulunmaktaydı.

Programı, Çerkes kökenli yönetmen ve programcı Billur Aktürk sundu.Saygı duruşu ile başlayan program Emirgan Camii imam hatibi Şemsettin Ergin'in sürgünde hayatını kaybedenler için okuduğu Çerkesce ve Türkçe dua ile devam etti.

Güngören Belediye başkanı Şakir Yücel Karaman programda yaptığı konuşma ile Çerkeslerin acılarını paylaştığını ve kendisinin de bu sürgünlerle gelen bir ailenin ferdi olduğunu ifade etti. Başkan Karaman, İstanbul Çerkes Derneği'ni yaptığı çalışmalardan dolayı takdir etti ve belediye olarak derneğin ihtiyaç duyacağı tüm olanakları sağlayacaklarının sözünü verdi.

Programın devamında Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Nusret Baş, yazar Yalçın Karadaş, yazar Dr. Ferhat Kentel ve yazar Hulusi Üstün sırayla kürsüye gelerek Çerkes sürgünü hakkında birer konuşma yaptı.

Yılın iletişim ödülü alan TRT FM spikeri Ayla Demirtaş'ın seslendirdiği ''Sürgün'' adlı şiir salonda duygu yoğunluğuna neden oldu.

Ressam Faruk Kutlu'nun sürgünü anlatan özel çalışmasının da salon girişinde sergilendiği gecede, Şaguj Yılmaz yönetimindeki İstanbul Çerkes Derneği korosu Çerkesce ağıtlar seslendirdi.

Programa katılan Çerkesler ve konuşmacılar sık sık , ''Büyük Çerkes Sürgününü unutmadık, unutturmayacağız!'' vurgusu yaptı.

Soykırımı ve sürgünü unutmamakta ısrarlı olan Çerkesler, 21 Mayıs Salı akşamı, saat 20.00 da Galatasaray Lisesi önünde buluşarak, sürgünün 149. yılına binaen ellerinde 149 meşale ile Rusya Konsolosluğu önüne yürüyüş düzenleyerek bir basın açıklaması da yapacaklar.