Bayrampaşa Belediyesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker,İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu,TMO(toprak mahsulleri ofisi) Genel Müdürü Mesut Köse,İstanbul Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekaroğlu ve üst düzey siyasi ve bürakratların katılımı ile Ekmek İsrafını Önleme kampanyasına start verdi.

Bayrampaşa Belediyesi, ekmek israfına dikkat çekmek ve bayat ekmekleri değerlendirmek amacıyla yeni bir sosyal sorumluluk kampanyası daha başlattı. Kampanya kapsamında, ilçedeki fırınlarla, lokantalarla, okullarla ve halkla işbirliği yapılarak ekmek israfının önüne geçilmesi hedefleniyor.

BAKAN EKER,KENDİ ELİ İLE BAYAT EKMEKTEN YEMEK YAPTI

Programda, Bakan Eker, Vali Mutlu ve Başkan Aydıner ile birlikte bayat ekmeklerden yapılan yemek standını gezdi. Bayat ekmeklerden nasıl yemek yapılacağını uygulamalı olarak gösteren Bakan Eker, “İsraf edilen ekmeğin parasal değeri, ihraç ettiğimiz buğdayın parasal değerinden daha yüksek. Başta ekmek olmak üzere her alanda israfa son verelim. İsraf edilen ekmeklerle ülkemizde yüzlerce okul, yüzlerce hastane, yüzlerce kilometre yol yapmak mümkün. Soframıza gelen her ekmekte çiftçinin, işçinin emeği var. Biz yokluğu ve yoksulluğu bilen bir milletiz. İsrafa son verelim, ekonomimize can verelim” şeklinde konuştu.

‘BAYRAMPAŞA’YI SEVİYORUM EKMEĞİMİ İSRAF ETMİYORUM’

Projeye ev sahipliği yapan ve ‘Bayrampaşa’yı seviyorum, ekmeğimi israf etmiyorum’ sloganıyla yeni bir kampanya başlattıklarını belirten Başkan Aydıner de konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“İsraf edilen ekmeklerle birlikte, binbir aşamadan geçerek soframıza gelen ekmek için harcanan emek, sermaye ve üreticinin alın teri heba olup gitmektedir.”

“Buradan lokantalara, bakkallara, ev hanımlarına sesleniyorum. Satacağımız ve tüketeceğimiz kadar alalım. Soframızın baş tacı, midemizin ilacı olan ekmeği israf etmeyelim.”

Programda kısa bir konuşma yapan Vali Mutlu da “Geçmişte kıtlık ve yokluk yıllarını yaşayan ülkemiz, bugün bolluk yıllarını yaşıyor. Allah bu millette bir daha açlığı ve yokluğu göstermesin. En önemli besin kaynağımız olan ekmeği ihtiyacımız kadar alalım. İsraftan kaçınalım” dedi.

BİR YILDA 6 MİLYON EKMEK ÇÖPE ATILIYOR

Yapılan araştırmalar ekmek israfıyla ilgili çarpıcı rakamlar ortaya koyuyor.

Ülkemizde çöpe atılan ekmekler yılda 542 bin ton buğday israfına neden olurken, bir yılda çöpe atılan 2.1 milyar ekmeğin parasal değeri ise 1.5 milyar TL’yi buluyor. Bu parayla yüzlerce okul, yüzlerce yurt, yüzlerce hastane ya da yüzlerce kilometre yol yapmak mümkün.

Türkiye’de günde 101 milyon ekmek üretiliyor. Bunun 95 milyonu tüketilirken, 6 milyon ekmek çöpe atılıyor. Çöpe atılan ekmeklerle on binlerce konut, on binlerce köprü yapılabiliyor.

EKMEK EVDE NASIL SAKLANMALIDIR?

Ekmek buzdolabında veya dondurucuda kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler. Ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözünen ekmekler, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak ve tüketilebilir özelliktedir.

Gün içerisinde tüketilecek olan ekmek, taze ve yumuşak kalabilmesi için, kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanmalıdır.

Ekmek sıcak iken poşete konulduğunda nemlenir. Bu da ekmeğin küflenmesine neden olur. Bu yüzden sıcak ekmek soğutulduktan sonra fazla kurumadan poşete konularak saklanmalıdır.

Sıcak havalarda ekmeğin küflenmesini önlemek için buzdolabında saklanması tercih edilebilir. Fakat kullanmadan bir saat kadar önce ekmek, buzdolabından çıkarılarak oda koşullarına getirilmeli ve az da olsa yumuşaması sağlanmalıdır

Ambalajlı ekmeklerden birkaç dilim alındıktan sonra kalan dilimlerin ambalajı tekrar kapatılarak saklanmasına dikkat edilmelidir.

Gereğinden fazla satın alınan ekmekler bayatlamamaları için tercihen alındığı gün dondurucuya konulmalıdır.

Donmuş ekmekler lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmelidir.

Ekmeğin muhafaza edildiği kutunun veya gıda dolabının düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir.