Yavuzeli ilçesinde tarımda özellikle sulu tarlalarda pamuk ekimi ağırlıklı olarak tercih ediliyor. Pamukta ürün 2010 yılına nazaran bu yıl % 30 artış sağladı, çiftçi memnun ancak ilçede işçi bulma sıkıntısı yaşanıyor. Pamuk işçileri bu yıl Suriye ve Şanlıurfa’ dan gelen ve ilçe merkezi ile köylere yerleşen işçilerle giderilmeye çalışıyor. Çiftçi işçi sıkıntısı nedeniyle ürününün yağmurda zarar görmesinden korkuyor.

Yavuzeli İlçe Tarım Müdürü Mehmet Gürbüz yaptığı açıklamada; 2010 yılına göre ilçede ekim alanlarında artış oluğunu buna bağlı olarak üretimde de % 30 artış beklediklerini belirtti. Gürbüz, 2010 yılında pamuğun kg. fiyatının 1.7 liradan ile 2.1 liraya kadar yükseldiğini, 2011 yılında ise kg. fiyatının 1.3 lira ile 1.4 lira arasında olacağını, Üretimin bu yıl çok olduğunu ancak ilçede işçi sıkıntısının hat safada olduğunu, İlçe Tarım Müdürlüğü olarak ekim alanlarının tespit edilmesi çalışmalarına devam ettiklerini, tarım alanlarında zamanında verim alınabilmesi için ziraat mühendisleri ile destek verildiğini çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini belirtti.

Tarlada çalışan işçiler ve elçilerle (işçibaşı) yaptığımız görüşmelerde pamuk toplamak üzere Şanlıurfa’dan geldiklerini, geçen yılda Yavuzeli’ye pamuk işçisi olarak geldiklerini ancak geçen yıla nazaran bu yıl pamuğun hem arazi hem de verim olarak daha çok olduğunu, 2010 yılında bir seferde toplama yaptıkları tarlalarda pamuk ekiminin az ve zayıf olduğunu, 2011 yılında ise pamuğun ekim alanlarının arttığını ve veriminin de iyi olduğunu bu nedenle aynı tarlada ikinci kez pamuk topladıklarını, işçi bulma konusunda sıkıntı çektiklerini bu nedenle Suriye’dende pamuk işçisi getirdiklerini buna rağmen işçi sıkıntısının devam ettiğini belirttiler.

Yavuzeli’li çiftçilerle yaptığımız görüşmelerde ürünün fazla olduğunu işçi sıkıntısı olduğu için mevcut işçilerin kendi tarlalarına da gelmelerini beklediklerini mevsim değişikliği nedeniyle ürünün zarar görmesinden ve toplayamamaktan korktuklarını belirttiler.

yavuzelihaber