Geçtiğimiz yıl Sevgililer Günü'nde ortalama 5 TL'den alıcı bulan gül fiyatlarının bu yıl ortalama 7-8 TL'den başlaması bekleniyor.

İç piyasada üretilen güllerin ihracata gitmesi nedeniyle ithalata yönelmek zorunda kalan çiçekçiler, "Birkaç gün önceden gül alacağını haber vermeyen müşteriye Sevgililer Günü'nde gül temin etmemiz zor. O gün yeni satış yapamayabiliriz" diyor.

ÖN TALEP TOPLANACAK

Türkiye'de üretim Sibirya soğuyla yüzde 60 düşünce çiçekçiler bu yıl Sevgililer Günü için gül ithalatını ağırlıklı olarak Ekvador, Hollanda gibi bölgelerden gerçekleştirme hazırlığı yapıyor. Normal bir yılda Sevgililer Günü'nün tüm yılın yarısına eşdeğer gül satışı yapan çiçekçiler, "Gül fiyatı şimdiden yüzde 50 arttı. 1 TL olan tek gül fiyatı 1.5-2 TL yi buldu" diye konuşuyor. İç pazarda çiçek üretiminin geçen yılın yüzde 60 altında kaldığını dile getiren Çiçek Derneği yetkilileri "Çiçek fiyatlarında yüzde 40 artış oldu. Buna rağmen hasılatımız geçen yılın yüzde 10 gerisinde kalacak" diyor.

TERCİHİMİZ İSTİKRARLI AVRUPA PAZARI

Türkiye'nin Avrupa ülkelerine çiçek ihraç ettiğini ifade eden Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu üreticinin satışta iç pazar yerine ihracatı tercih etme nedenlerini şöyle açıklıyor: "Avrupa pazarı bizim için istikrarlı pazar. Orada yılda kişibaşı çiçek harcaması 90 dolar olurken Türkiye'de 3 dolarda kalıyor. Biz de bu nedenle daha istikrarlı bir pazar olan Avrupa'yı tercih ediyoruz."