Anayasa Mahkemesi, CHP'nin Torba yasaya yönelik başvurusunu karara bağladı.

Kritik düzenlemelerle ilgili 4 iptal, 2 de yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Anayasa Mahkemesi'nin en önemli kararlarından biri, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na verilen internetle ilgili düzenleme yetkisi hakkında oldu.

Yüksek Mahkeme, TİB'in “millî güvenlik”, “kamu düzeninin korunması” ve “suç işlenmesinin önlenmesi” gibi nedenlerle ve “gecikmesinde sakınca bulunan hallerde” bir internet sitesini 4 saat içinde kapatma yetkisini Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.

Böylece TİB Başkanı'nın talimatıyla 4 saatte site kapatma ve internet trafik bilgilerini toplama yetkisi, yargı kararıyla kaldırılmış oldu.

TİB'in internete müdahale ederek site kapatması ancak yargı kararıyla mümkün olabilecek.

Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen bir diğer madde ise, üst düzey devlet memurlarının görevden alınmasıyla ilgili.

Torba yasa "daire başkanı" ve üzerindeki kadrolar ile emniyet personelinin görevden alınması halinde, bu işlemin iptaline dair mahkeme kararlarının 2 yıl boyunca uygulanmamasını öngörüyordu. Anayasa Mahkemesi, bu maddeyi de iptal etti.

Mahkeme kararlarını uygulamayanlara ceza soruşturması yapılmayacağına yönelik madde de Anayasa'ya aykırı bulunarak iptal edildi.

Yüksek Mahkeme, maddenin yürütmesini de durdurduğu için bu yöndeki mahkeme kararları 2 yıl ertelenmeden uygulanacak.