"25 Aralık soruşturması"nda usulsüzlükler yaparak Suudi iş adamı Yasin El Kadı ile iş adamları Fatih Saraç, Latip Topbaş, Nihat Özdemir, Orhan Cemal Kalyoncu ve Faruk Kalyoncu'nun da bulunduğu çoğu işadamına kumpas kurdukları iddiasıyla, Fetullah Gülen ve eski Emniyet Müdürü Yakub Saygılı'nın da arasında bulunduğu 69 sanığın yargılandığı davanın 10'uncu duruşması başladı.

10'U TUTUKLU 18 SANIK KATILDI

İstanbul Adalet Sarayı'ndaki 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan duruşmaya eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı, Mali Şube Yardımcısı Kazım Aksoy'un da arasında bulunduğu 10'u tutuklu 18 sanık ve taraf avukatları katıldı. 

AVUKATIN "İHANET VE İNTİKAM" NİTELEMESİ TARTIŞMA YARATTI

Müdahillik talebinde bulunan Ekrem Eray Arda'nın avukatı Müşir Deliduman'ın "Müvekkilim 17/25 Aralık ihanet ve intikam operasyonunun mağdurudur" sözlerine sanık ve avukatları tepki gösterdi. Tutuklu bir sanık ayağa kalkarak tepkisini devam ettirince, mahkeme başkanı önce uyardı, sonra sanığı mahkeme düzenini bozduğu gerekçesiyle jandarma eşliğinden salondan attı. Sanık solandan çıkarken, "rüşvetin adı ihanet olmuş" diye söylendi. 

"KHK UYARINCA" TALEPLER REDDEDİLDİ

Daha sonra mahkeme başkanı 1453 sayfalık iddianamenin okunmayan kısımlarının özet olarak okunmasına karar verdi. Söz alan avukatlar usul gereği iddianamenin özetlenemeyeceğini, tamamının okunmasının gerektiğini belirtti. Mahkeme başkanı da avukatların bu talebini darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal kapsamındaki Kanun Hükmünde Kararname (KHK) uyarınca reddettiğini açıkladı. 

BAZI SANIK VE AVUKATLARI SALONU TERK ETTİ

İddianamenin özetinin okunmasına devam edildi. Sanıklar ve avukatları bu kez okunan özette geçen bazı ifadelerin iddianamede yer almadığını belirterek tepki gösterdi. Özeti hazırlayan üye hakim okunan ifadelerin tamamının iddianamede mevcut olduğunu söyledi. Ancak araların da Yakub Saygılı'nın da bulunduğu bir kısım tutuklu sanık, adil yargılama yapılmadığını ileri sürerek jandarma eşliğinde salonu terk etti. Daha sonra iddianamenin özeti okunarak tamamlandı. Duruşmaya ara verdi.