"17 Aralık hırsızlık ve yolsuzluklarının üzerini örtmek için 14 tane savcı biraz az değil mi?" diyerek savcılara hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan Hakim Sevgi Övüç beraat etti.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanık olan 35 yıllık hakim Sevgi Övüç katıldı. Yaklaşık 60 avukat da duruşmada Övüç'ü savunmak için hazır bulundu. Müşteki savcılar Terör ve Örgütlü Suçlarla Mücadele Bürosu'dan sorumlu Başsavcıvekili Orhan Kapıcı ve dün başsavcı vekilliğine atanan savcılar Fuzuli Aydoğdu, İsmail Uçar ile İrfan Fidan ise duruşmaya katılmadı. YARSAV Başkanı Murat Arslan, CHP Milletvekili İlhan Cihaner, Yargıçlar Sendikası Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da duruşmayı izledi.

"DOSYAYI TERÖR BÜROSUNA VERİP 14 SAVCI ATARSANIZ BUNU ELEŞTİRİRİM"

Duruşmada savunmasını yapan hakim Sevgi Övüç, 35 yıllık hakim olduğunu belirterek, böyle bir olaydan dolayı meslektaşlarının karşısına gelmiş olmaktan hicap duyduğunu ifade etti. Şikayetçi olan savcıları tanımadığını, isimlerini söylemek için dahi notlarına baktığını kaydeden Övüç, "adalet.org" sitesinin özel bir site olduğunu hakim ve savcıların görüşlerini paylaştığını belirtti. 17-25 Aralık yolsuzluk ve hırsızlık iddialarını soruşturan 5 savcı ve polislerin dağıtılarak karşı operasyon yapıldığını hatırlatan Sevgi Övüç, dosyayı bilen savcılar ve polisleri de dağıtıldığını ifade etti. Sonra gelen bir talimatla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde 'terör bürosunun' kurulduğunu kaydeden Övüç, yolsuzluk ve hırsızlık dosyalarının bu büroya verildiğini söyledi. Bir çok büro bulunduğunu kaydeden Sevgi Övüç, “Cinayeti kaçakçılık büro soruşturamaz. Hırsızlık ve yolsuzluk dosyaları terör büroya verildi. Bu benim dikkatimi çekti. Aslında ben kişileri değil sistemi eleştirdim. Ortada yolsuzluk iddiaları. Her ne kadar birileri 'darbe' desede ciddi deliller var. Siz bu dosyanın savcılarını çekip yeni 14 savcı koyarsanız dosyayı derinleştireceğiniz düşünülür. Ama dosyayı terör bürosuna verip 14 savcı atarsanız bunu eleştiririm" dedi.

"EĞER HIRSIZLIK VE YOLSUZLUK DOSYALARINDA DAVA AÇILMIŞ OLSAYDI ÖZÜR DE DİLERDİM"

Son 10 yıldır ucu yürütmeye dayanan dosyalar sonuçlanmadığını savunan Hakim Övüç, "Deniz Feneri, İzmir'deki liman soruşturması gibi. Bunu sadece hukukçular değil normal vatandaşlar da artık görüyor" ifadelerini kullandı. Sonradan 14 savcı atanmasının dosyaları örtme endişesini doğuracağını kendisinin de bunu eleştirdiğini söyleyen Sevgi Övüç, “Eğer hırsızlık ve yolsuzluk dosyalarında dava açılmış olsaydı özür de dilerdim. Her ne kadar terör büroda olsa da dava açılsaydı özür dilerdim. Keşke şikayetçi olan savcılar gelseler de neden şikayetçi olduklarını ve neden üzerlerine alındıklarını anlatsalardı" diye konuştu.

"NE KADAR GÜZEL SORUŞTURMA YAPIYORLAR' DESEYDİM DAVA AÇACAKLAR MIYDI?"

Başsavcı Hadi Salihoğlu'nun basın mensuplarını çağırarak yaptığı görüşmede kendisinin özel bilgilerini de vererek şikayetçi olacağını söylediğini ve bunun da haber olduğunu anlatan Övüç, “Ben yine de meslektaşım Başsavcı hakkında şikayetçi olmadım. O haberin yer aldığı gazeteyi de size sunuyoruz. Hakkımda dava açıldı. Başsavcı yok, 14 savcıdan da 5'i şikayetçi olmuş" şeklinde konuştu. Dava konusu ifadelerinin bir yorumdan ibaret olduğunu tekrarlayan Övüç, “İfademin devamında izahını da yapıyorum. 'Yolsuzluk iddiaları varsa kim olursa olsun yargılansın.' demişim. Ama bu kısmı alınmamış. Düşünce ifadesi olumlu da olabilir olumsuz da. 'Ne kadar güzel soruşturma yapıyorlar' deseydim dava açacaklar mıydı?" diye konuştu. Kendisinin o tarihte endişesini ifade ettiğini kaydeden Övüç, daha sonra da 17 ve 25 Aralık soruşturmalarında takipsizlikler verilerek haklılığının ortaya konduğunu belirtti. Sevgi Övüç, toplumda da yaygın şekilde bu soruşturmaların usulüne uygun yapılmadığı şeklinde kanı bulunduğunu savundu.

"BİLİRKİŞİ İNCELESİN"

Övüç, endişesinin yerinde olup olmadığının tespiti için mahkemeden, "17-25 Aralık" dosyaları ile takipsizlik kararlarının istenmesini talep etti. Övüç, “Eğer şikayetçi savcılar hala yorumumu üzerlerine alıp şikayetçiler ise bu dosyalar istensin mahkemenin kendisi ya da bilirkişi aracılığıyla hukuka uygun soruşturma yapılıp yapılmadığı incelensin. Savcılar şikayetçi değilse de dosyaların istenmesini mahkemenin takdirine bırakıyorum" dedi. Hakim Sevgi Övüç savunmasının sonunda beraatini talep etti. Övüç'ün avukatları da beraat talebinde bulundu.

BERAAT KARARI VERİLDİ

Duruşma savcısı sözlerin "ağır eleştiri" olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek Övüç'ün beraatine karar verilmesini istedi. Duruşmaya verilen kısa aranın ardından mahkeme heyeti suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek Hakim Sevgi Övüç'ün beraatine karar verdi. Kararın ardından duruşma salonunda alkış sesleri yükseldi. Hakim Övüç'ü meslektaşları ve avukatları tebrik etti. Övüç, ona destek olmak için gelenlerle birlikte duruşma salonu önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

ÖVÜÇ KARARI DEĞERLENDİRDİ

Kendine desteğe gelenelerle kararı değerlendiren Övüç, "Demokratik ülkelerde olmaması gereken bir dava nedeniyle yargılandım. İnşallah demokrasimiz için aydınlatıcı olur. Bir daha hiçkimse umarım düşünce özgürlüğüne aykırı bu tip davalarda mahkeme karşısına gelmez" diye konuştu.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Hakim Sevgi Övüç'ün "adalet.org" sitesindeki “17 Aralık hırsızlık ve yolsuzluklarının üzerini örtmek için 14 tane savcı biraz az değil mi? şeklindeki sözler üzerine 17-25 Aralık savcıları şikayette bulunmuştu. Şikayet üzerine başlatılan soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Ateş Hasan Sözen, Övüç hakkında internet sitesinde yer alan beyanın hakaret suçunu oluşturmadığını, yaygın içtihatlarda benzer ifadelerin eleştiri ya da ağır eleştiri kapsamında benimsendiğini belirterek takipsizlik kararı verdi. Terör ve Örgütlü Suçlarla Mücadele Bürosu Başsavcıvekili Orhan Kapıcı ve savcılar Fuzuli Aydoğdu, İsmail Uçar ile İrfan Fidan takipsizlik kararına itiraz ederken 17 Aralık soruşturmasını kapatan savcı Ekrem Aydıner ise itiraz etmemişti. Kapıcı, Aydoğdu, Uçar ve Fidan tarafından yapılan itirazı değerlendiren İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği, hakim Övüç'ün kullandığı sözle, müştekilerin yaptıkları görevleri kötüye kullanacakları imasında bulunduğu, kişisel suç olsa da hakimlik görevini icra eden şüphelinin alenen bu şekilde elinde herhangi bir bilgi ve belge olmadan yorum yapmasının eleştiri ya da ağır eleştirinin ötesinde hakaret suçunu oluşturacağı gerekçesiyle takipsizlik kararını kaldırdı. Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Ateş Hasan Sözen tarafından hazırlanan iddianame ile Övüç hakkında hakaret suçundan 1 yıldan 2 yıla kadar hapis talebiyle dava açılmıştı.