UEFA normlarına göre Fener çekilse 1 yılla yırtacaktı. TFF çektiği için Fenerbahçe 3 yıl Avrupa kupalarına alınmayacak.

Şike soruşturması Fenerbahçe'nin başına uzun yıllar bela olacak gibi. Sarı lacivertlileri kötü günler bekliyor.  Şampiyonlar ligine alınmadığı için UEFA ve TFF'yi topa tutan Fenerbahçe 3 ya da 5 yıl Avrupa kupalarından men edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Sadece Fenerbahçe değil Beşiktaş ve Trabzonspor da sarsılacak.

Akşam gazetesi Fenerbahçe'ye gönül verenleri şok eden haberle okurların karşısına çıktı. Bahri Çiftçi imzalı haberde UEFA'nın Fener'i yakacak talimatlara yer verildi. İşte o şoke eden haber:

G.Saray Başkanı Ünal Aysal, önceki gün Habertürk'e yaptığı açıklamada 'F.Bahçe bu sezon Şampiyonlar Ligi'ne gidemedi. Ancak seneye onlarla birlikte Avrupa'da çok büyük işler yapacağız' yorumunda bulundu...

G.SARAY Başkanı'nın bu açıklaması kamuoyunda büyük ilgi uyandırdı. Ancak bir şerh vardı: F.Bahçe şampiyon olursa seneye Şampiyonlar Ligi'ne gidebilecek mi?

PLATİNİ İZİN VERMEYECEK!
İŞTE bu sorunun yanıtı ilginç. Çünkü F.Bahçe'yi Şampiyonlar Ligi'nden atan UEFA Başkanı Michel Platini hiç de Ünal Aysal gibi düşünmüyor. Çünkü Platini'ye göre F.Bahçe, devam etmekte olan şike soruşturmasına rağmen Şampiyonlar Ligi'nden çekilmeyerek, UEFA talimatlarını çiğnedi. Futbol Federasyonu tarafından Avrupa'dan çekildi. Bu da 3 yıl ceza gerektiriyor... 

EMİR BÜYÜK YERDEN GELDİ

FRANSIZ Başkan bu görüşünü her yerde savunurken 'Talimatlar ne diyorsa uygulayın' emrini verdi. Peki o talimatların ana fikri ne?

1. ŞİKEYE adı karışan kulüp kendisi çekilirse 1 yıl ceza alır.
2. O kulüp eğer organizasyondan çekilmez, ilgili federasyon kulübü çekerse 3 yıl ceza verilir.

3. HEM kulüp hem de federasyon Devler Ligi'nden feragat etmezse o zaman karar UEFA'ya kalır, ceza da minimum 5 yıl olur.

YALAN BEYANDAN CEZA
İŞTE UEFA'ya göre işin aslı böyle... Bu tabloya göre UEFA resmen 'çekil' dediğinde çekilmediği için F.Bahçe Play-Off'ta Süper Lig'i şampiyon bitirse dahi 'yalan beyan'dan dolayı Şampiyonlar Ligi'ne alınmayacak. Bu sezon cezasını çeken, Sarı-Lacivertliler, 2012-2013 ve 2013-2014 sezonlarında da Avrupa'dan mahrum kalacaklar...

MAYIS'TA RESMEN TEBLİĞ
BU karar mayıs ayında F.Bahçe'nin kümede kalması ve Avrupa bileti alması halinde UEFA tarafından resmen tebliğ edilecek...

YANİ UEFA Fener'i Avrupa'ya almayacak. 3 yıl Şampiyonlar Ligi'ne katılamamanın F.Bahçe'ye maddi maliyetinin 100 milyon euroyu bile aşabileceği hesaplanıyor.

Iste o talimatlar

UEFA YARGIYI BİLE BEKLEMİYOR

UEFA Ana Statüsü Madde 50: Doğrudan ya da dolaylı olarak bir maçın sonucunu ayarlama ya da etkileme aktivitesinin içinde yer alması halinde UEFA müsabakalarına katılımı herhangi bir yargı ya olası disiplin tedbirine gerek görülmeden reddedilir.

HERKESTEN TEMİZ KAĞIDI ALIYOR
Şampiyonlar Ligi Statüsü Madde 2.04, Fıkra G:
(Kulüpler) Ulusal ya da uluslararası bir maçın sonucunu ayarlamaya ya da etkilemeye doğrudan ya da dolaylı olarak katılmadığını UEFA yönetimine yazılı olarak taahhüt eder.

ÇEKİLİNCE 1 YILLA YIRTMANIN YOLU
Şampiyonlar Ligi Statüsü Madde 2.05: UEFA, ana statüsünün 50. maddesi doğrultusunda ulusal ya da uluslararası bir maçın sonucunu doğrudan ya da dolaylı olarak ayarlamaya ya da etkilemeye çalışan kulübün turnuvaya katılmasına izin vermez. Bu süre bir futbol sezonudur. Ulusal ya da uluslararası yönetimler, tahkim mahkemeleri ya da ulusal mahkemeler bu kulübün UEFA kulüp müsabakalarına katılmasını engellerse UEFA, ayrıca bir sezon men hükmünü uygulamaz.

KATMERLİ CEZAYI DİSİPLİN VERİYOR
Şampiyonlar Ligi Statüsü Madde 2.06:
UEFA'nın men kararının yanı sıra Disiplin Kurulu da ayrıca ceza verebilir.

BEŞİKTAŞ VE TRABZON'A 5 YIL

Bir başka gerçek tehlike de Beşiktaş ve Trabzonspor ile ilgili... UEFA talimatları gereği eğer Beşiktaş ve Trabzonspor'un şike yaptığı belirlenirse iki takım da 5'er yıl ceza alacak.

Çünkü 2 takım da F.Bahçe gibi UEFA'ya 'Temiziz' raporu verdi. Ancak ne UEFA ne de TFF tarafından Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'ne katılmalarında sakınca görülmedi. İki kulüp de Avrupa kupaları sürecinde 'Biz çekilmeyiz' dedi. Talimatlardaki aşamaya bakıldığında TFF, bu iki takımı da Avrupa'dan geri çekmedi. Yani top tamamen UEFA'ya kaldı...
İŞTE şike soruşturması sürecinde Beşiktaş ve Trabzonspor'da bir sorun çıkarsa iki kulüp tam 5 yıl Avrupa kupalarına katılamayacak..

TRABZON'U UEFA ATADI
BİLİNDİĞİ gibi F.Bahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ne alınmamasından sonra UEFA, Türkiye'nin maddi kaybı olmaması ve ülke puanının darbe yememesi için Trabzon'u Şampiyonlar Ligi'ne dahil etti. Trabzonspor, teşvik primi iddiasıyla sorgulanıyor. Beşiktaş'ta ise İBB ile oynadığı kupa finali kapsamında Serdal Adalı, Tayfur Havutçu, Ahmet Ateş tutuklu bulunuyor.

SÜREÇTE NELER OLDU?
PEKİ 3 Temmuz'da başlayan şike sürecinde ne olmuştu? Bilindiği gibi 25 Ağustos'taki Şampiyonlar Ligi kura çekimi öncesi UEFA, İstanbul'a baş müfettişi Pierre Cornu'yu göndermişti. Cornu, savcı Mehmet Berk'le de görüşmüştü. Ardından UEFA, TFF'ye bir mektup yazmış 'F.Bahçe kupadan çekilsin. Çekilmiyorsa siz çekin. Yoksa UEFA atacak' mesajı vermişti. F.Bahçe de 'Biz kısa süre olduğu için karar veremiyoruz. Kararı Futbol Federasyonu'na bırakıyoruz' yanıtını vermişti.

BUNUN üzerine TFF, F.Bahçe'yi Avrupa'dan çekme kararı almış, Sarı-Lacivertliler de ardından CAS'a (Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi) başvurup Şampiyonlar Ligi'ne 'tedbir kararı' istemiş, ayrıca 45 milyon euroluk da tazminat davası açmıştı...