Bir süredir savcılıktan gelen belgeleri inceleyen TFF Etik Kurulu, raporunu yönetim kuruluna sundu ve TFF yönetimi 3 saate yaklaşan bir toplantının ardından bu konudaki kararlarını açıkladı.

TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar'ın açıklamalarına doğru, basın toplantısının düzenlendiği salon tamamen doldu. Basının büyük bir ilgi gösterdiği ve önemli tarihi kararlar beklenen toplantıda, Mehmet Ali Aydınlar konuştu.

İşte Mehmet Ali Aydınlar'ın açıklamaları:


Türkiye Futbol Federasyonu olarak futbolumuzun olağanüstü bir süreçten geçtiği şu günlerde, kanun ve talimatların kurumumuza çizdiği çerçevede çalışmalarımızı büyük bir titizlikle sürdürmekteyiz. Bu süreçte, yine kanun ve talimatların bize tanıdığı sınırlar içerisinde, yaşanan tüm aşamaları kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Hepinizin bildiği gibi, İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından 5894 Sayılı TFF Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 3. Maddesinin 1.fıkrasının G bendi ve 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlemesine Dair Kanunun 19. Maddesi çerçevesinde, talebimiz üzerine Federasyonumuza teslim edilen belgeler Etik Kurulumuz tarafından bir süredir inceleniyordu.

Bu belge ve delillerin, Etik Kurulu tarafından incelenmesi neticesinde oluşturulan rapor ve buna bağlı görüşler doğrultusunda, Türkiye Futbol Federasyonu'nun almış olduğu karar ve görüşler aşağıdaki şekilde oluşmuştur:

1-) İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 157. maddesi uyarınca gizli olarak yürütülmektedir.
2-) Soruşturma dosyası hakkında, Beşiktaş 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 15.12.2010 tarih ve 2010/2468 sayılı kararı ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 153. maddesinin 2. fıkrası uyarınca gizliliğe dair ek kısıtlama kararı verilmiştir.
3-) Belgeler teslim edilirken, dosyadaki kısıtlılık kararı çerçevesinde işlem yapılması gerektiği ayrıca bir üst yazı ile tarafımıza bildirilmiştir.
4-) Belgelerin Federasyonumuzca bu aşamada şüpheli kulüpler ve gerçek kişilerle paylaşılması, Türk Ceza Kanunu'nun 285. maddesinde düzenlenen gizliliğinin ihlali suçunu oluşturacaktır. Bu suçun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis olup, basın yoluyla işlenmesi halinde ceza yarı oranında artırılmaktadır.
5-) Söz konusu belgelerin paylaşılmasının, halen gizli bir şekilde sürmekte olan soruşturmanın selametini olumsuz şekilde etkileyeceği de açıktır.
6-) Soruşturma evrakının anılan sebeplerle şüpheli kulüp ve gerçek kişilerle paylaşılamaması, Federasyonumuzca yapılacak disiplin yargılamasında ilgili taraflara, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. , Anayasamızın 36. ve Futbol Disiplin Talimatı'nın 72. maddesi ile teminat altına alınan savunma hakkının tanınmasına engel olmaktadır. Savunma hakkı tanınmadan yapılacak bir disiplin yargılamasının hak arama hürriyetini ve adil yargılanma hakkını ağır bir biçimde ihlal edeceği açıktır.
7-) Her ne kadar, İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı şüpheli vekillerine dosyaları inceleme hakkını vermiş ise de, söz konusu soruşturmada kulüplerin şüpheli sıfatını taşımamaları nedeniyle dosyaları inceleme hakkına sahip olamamaları, yine şüphelilerin dosyaları bizzat ve bütünüyle görememeleri, dosyalardan fotokopi alınmasına imkan verilmemesi de, Federasyonumuzca yapılacak disiplin yargılamasında savunma hakkının gereği gibi kullanılmasını engelleyecektir.
8-) Ayrıca söz konusu soruşturma evrakı, Federasyonumuza teslim edildiği an itibariyle doğal olarak konuya ilişkin tüm belgeleri içermemektedir. Diğer yandan belgelerin Federasyonumuza tesliminin ardından, söz konusu soruşturmanın kapsamı giderek genişlemiş, soruşturma derinleşerek çok sayıda kulüp ve futbol ailesine mensup gerçek kişiyi kapsar bir biçimde sürmüş ve halen de sürmektedir. Bu hususlarla ilgili hiçbir yeni belge ve bilgi zamanlama nedeniyle henüz Federasyonumuza ulaşmamıştır. Federasyonumuzca yapılacak disiplin yargılamasının adil bir şekilde sürdürülebilmesi için, eksik olan bu belgelerin de Federasyonumuza ulaşması gerektiği açıktır.
9-) Anılan nedenlerle, Federasyonumuz Yönetim Kurulunca bu aşamada, karar verilmesi için gerekli delillerin tamamına erişilmeden ve savunma hakkının hukuka uygun bir biçimde kullanımına imkan tanınmadan, vicdani kanaate varılmasının mümkün olmadığı görülmüştür. Bu aşamada bir hüküm verilmesinin doğru, adil ve hakkaniyete uygun olmayacağı kamuoyu takdirlerine sunulur.
10-) Federasyonumuzca yapılacak disiplin yargılamasının hukuka uygun ve adil bir biçimde gerçekleştirilebilmesi için, gizlilik kararının kaldırılması şarttır. Bunun için de Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 175. maddesi uyarınca iddianamenin kabul edilmesi gerekmektedir. Ancak bu takdirde, şüpheli kulüp ve gerçek kişiler haklarındaki tüm iddiaları, bütün detaylarıyla ve açıklığıyla görüp inceleyebilecek ve savunma haklarını etkin bir şekilde kullanabileceklerdir.

Kısacası Federasyonumuzca, iddianamenin kabulüne bağlı olarak gizlilik kararının kalkmasını müteakip, derhal şüpheli kulüp ve gerçek kişilerin savunmaları alınacak, bu savunmalar ve tüm soruşturma evrakı incelenmek suretiyle, Etik Kurulu'ndan nihai rapor istenecek daha sonra da hukuka ve adalete uygun bir karar verilecektir.

Bununla birlikte, kulüpler hakkında nihai karar beklenmeksizin, söz konusu soruşturma dosyası kapsamında tutuklanan ve tutuklanma kararına yaptıkları itirazı reddedilen, aşağıdaki futbol ailesi mensuplarının, şike ve teşvik primi eylemleri çerçevesinde tedbirli olarak Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na sevk edilmesine karar verilmiştir.


1-Aziz Yıldırım--------------------Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı
2-Mehmet Şekip Mosturoğlu------Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi
3-İlhan Yüksel Ekşioğlu-----------Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi
4-Tamer Yelkovan------------------Fenerbahçe Spor Kulübü Muhasebe Müdürü
5-Cemil Turan----------------------Fenerbahçe Spor Kulübü Amatör Şubeler Genel Koordinatörü
6-Serdal Adalı---------------------Eski Beşiktaş Jimnastik Kulübü Asbaşkanı
7-Tayfur Havutçu---------------Beşiktaş Jimnastik Kulübü Teknik Sorumlusu
8-Ahmet Ateş-------------------Beşiktaş Jimnastik Kulübü Protokol Müdürü (Güvenlik Müdürü)
9-İbrahim Akın-----------------Büyükşehir Belediyespor Futbolcusu
10-İskender Alın---------------- Büyükşehir Belediyespor Futbolcusu
11-Mecnun Odyakmaz----------Sivasspor Kulübü Başkanı
12-Ahmet Çelebi-------------- Sivasspor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi
13-Korcan Çelikay------------- Sivasspor Kulübü Kalecisi
14-Bülent Uygun---------------Eski Eskişehirspor Teknik Sorumlusu
15-Ümit Karan----------------- Eski Eskişehirspor Sportif Direktörü
16-Ömer Ülkü------------------Giresunspor Kulübü Başkanı
17-Coşkun Çalık--------------Giresunspor Yönetim Kurulu Üyesi


Aynı kapsamda, şike ve teşvik primi eylemleri çerçevesinde, haklarında tutuklama kararı verilmeyen aşağıdaki kişilerin, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na sevk edilmesine karar verilmiştir.


1-Serdar Kulbilge--------------- Eski Gençlerbirliği Kulübü Kalecisi
2-Cengiz Demirel---------------Eski Gençlerbirliği Kulübü Antrenörü
3-Erdem Konyar--------------Lisanslı Futbolcu Temsilcisi
4-Yavuz Ağırgöl------------Fenerbahçe Spor Kulübü Güvenlik Sorumlusu
5-Serdar Berkin--------------Adanaspor Kulübü Yardımcı Antrenörü
6-Mehmet Şen-----------------Eski Ankaraspor Menajeri
7-Hikmet Karaman---------Eski Manisaspor Teknik Direktörü
8-Serkan Acar-----------------Fenerbahçe Spor Kulübü Kulüp Müdürü
9-Zafer Önder İpek----------Eski Gençlerbirliği Kulüp Müdürü
10-Alaaeddin Yılıdırm--------Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi
11-Hasan Çetinkaya----------Fenerbahçe Spor Kulübü Profesyonel Takımlar İdari Menajeri
12-Gökçek Vederson-----------Bursaspor Kulübü Futbolcusu
13-Güde Fazıl Özdemir---------Lisanslı Futbolcu Temsilcisi
14-Zafer Tüzün-------------------Eskişehirspor Kulübü Teknik Danışmanı
15-Beşir Acar-----------------Mersin İdmanyurdu Kulübü Asbaşkanı
16-Yılmaz Vural--------------Konyaspor Kulübü Teknik Sorumlusu
17-Sezer Öztürk ---------------Eski Eskişehirspor Kulübü Futbolcusu
18-Emanuel Emenike---------Eski Kardemir Karabükspor Futbolcusu
19-Mahmut Boz---------------Gençlerbirliği Kulübü Futbolcusu
20-Mehmet Yıldız------------Eski Sivasspor Kulübü Futbolcusu
21-Levent Eriş----------------Eski Boluspor Kulübü Teknik Sorumlusu
22-Sadri Şener-----------------Trabzonspor Kulübü Başkanı
23-Recep Denizer--------------Trabzonspor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi
24-Can Arat--------------------Büyükşehir Belediyespor Futbolcusu
25-Önder Turacı-------------Eski Kayserispor Kulübü Futbolcusu
26-Nevzat Şakar-------------------Trabzonspor Kulübü Asbaşkanı
27-Osman Murat Özaydınlı------Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi
28-Ekrem Okumuş-----------------Lisanslı Futbolcu Temsilcisi
29-Sadrettin Fırat Kocaoğlu------Kasımpaşaspor Kulübü Futbolcusu
30-Zafer Demiray------------------Eski Körfezspor Kulübü Futbolcusu
31-Faruk Taşseten---------------Sivasspor Kulübü Yönetim Kurulu üyesi
32-Mehmet Oflaz-------------Sivasspor Kulübü 2.Başkanı
33-Fatih Hocaoğlu------------Giresunspor Kulübü Genel Müdürü
34-Murat Öztürk--------------Fenerbahçe Spor Kulübü Kaleci Antrenörü
35-Semih Şentürk--------------Fenerbahçe Spor Kulübü Futbolcusu


Söz konusu sevk işlemleri, Federasyonumuza 20.07.2011 tarihinde teslim edilmiş olan dosyalarda yer alan bilgi ve belgeler kapsamında, şike ve teşvik primi eylemleri çerçevesinde yapılmış olup, Federasyonumuzca yeni bilgi ve belgelere ulaşılmasını müteakip, şike ve teşvik primi eylemleri açısından gerekli incelemeler gerçekleştirilerek, yeni sevk işlemleri yapılabilecektir.

Ayrıca Hukuk Müşavirliği'nin yetkisiz menajerlik, talimatlara aykırı hareket ve sportmenliğe aykırı hareket eylemleri ile ilgili olarak, dosyalar üzerindeki disiplin sevklerine ilişkin çalışmaları devam etmektedir. Bu çerçevede de Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na yeni sevk işlemleri gerçekleştirilecektir.

Türkiye Futbol Federasyonu, toplumsal anlamda çok geniş yankı bulan ve çok hassas bir içeriğe sahip olan bu özel konuyla ilgili hukuki açıdan en doğru kararı verebilmek için kanun ve talimatların tanıdığı tüm olanaklar dahilinde çalışmalarını sürdürmektedir. Son derece deneyimli ve konusunun uzmanı kişilerden oluşan mevcut kurul ve kadrolarımızla, Türk futbolunun bugüne kadar yaşadığı en büyük sorunlardan biri olan bu konuyu çözüme kavuşturmak ve en adil kararı almak adına, çalışmalarımızı yargı organlarımızla birlikte uyum içerisinde sürdürdüğümüzün, tüm kamuoyu tarafından bilinmesini önemle rica ederiz.

"SORUŞTURMA GİZLİ YÜRÜTÜLMEKTEDİR"

Yürütülen soruşturma gizli olarak yürütülmektedir. Belgeler teslim edilirken gizlilik çerçevesi kapsamında işlem yapılması tarafımızdan istenmiştir. Bu belgelerin paylaşılması suç unsudurur. Bu 1-3 yıl arası hapis cezası gerektiren bir suçtur ve basın yoluyla açıklanırsa ceza artmaktadır. Soruşturma evrakının şüpheli kulüp ve kişilerle paylaşılamaması, ilgili taraflara savunma hakkının tanınmasına engel olmaktadır. Savunma hakkı tanınmadan yapılacak bir işlemin birçok hakka engel olacağı aşikardır.

"GİZLİLİK KARARI KALKMADAN KARAR VEREMEYİZ"

Sözkonusu evrakların tamamı TFF’ye teslim edilmemiştir. Belgelerin tesliminden sonra soruşturma oldukça genişlemiştir. Adil bir süreç yürütebilmek için bu belgelerin de tarafımıza ulaşması gerekmektedir. Bu belgeler tarafımıza ulaşmadan ve savunma hakkı tanınmadan karar verilmesinin adil olmayacağını kamuoyunun takdirlerine sunuyoruz.

Bu sürecin işletilmesi için gizlilik kararının kaldırılması şarttır. Ancak bu şekilde şüpheli kişiler ve kulüpler hakkındaki iddialar incelenebilecek ve savunmalar alınabilecektir. Gizlilik kararının kalkmasının ardından savunmalar alınacak ve tüm soruşturma evrakı incelenecektir. Daha sonra Etik Kurulu’ndan nihai karar istenecek ve ona göre de karar verilecektir.


İŞTE PFDK'YA SEVK EDİLENLER:


Aşağıdaki kişiler tedbirli olarak PFDK’ya sevk edilmiştir:


Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, Tamer Yelkovan, Cemil Turan, Serdal Adalı, Tayfur Havutçu, Ahmet Ateş, İbrahim Akın, İskender Alın, Mecnun Odyakmaz, Ahmet Çelebi, Korcan Çelikay, Bülent Uygun, Ümit Karan, Ömer Ülkü, Coşkun Çalık.


Aşağıdaki kişiler PFDK’ya sevk edilmiştir:


Serdar Kulbilge, Cengiz Demirel, Erdem Konyar, Yavuz Ağırgöl, Serdar Belgin, Mehmet Şen, Hikmet Karaman, Serkan Acar, Zafer Önder İpek, Alaattin Yıldırım, Hasan Çetinkaya, Gökçek Vederson, Fazıl Özdemir, Zafer Tüzün, Beşir Acar, Yılmaz Vural, Sezer Öztürk, Emmanuel Emenike, Mahmut Boz, Mehmet Yıldız, Levent Eriş, Sadri Şener, Recep Denizer, Can Arat, Önder Turacı, Nevzat Şakar, Murat Özaydınlı, Ekrem Okumuş, Fırat Kocaoğlu, Zafer Demiray, Faruk Taşseten, Mehmet Oflaz, Fatih Hocaoğlu, Murat Öztürk, Semih Şentürk.




SEVK EDİLENLER ŞİKE VE TEŞVİKTEN DEĞERLENDİRİLECEK

Bu kişiler şike ve teşvik primi maddeleri kapsamında değerlendirilecektir. TFF kanunun tanıdığı tüm olanaklar kapsamında çalışmalarını sürdürmektedir. Bu konuyu çözüme kavuşturmak ve en adil kararı almak için çalışmalarımızı uyum içinde sürdürdüğümüzü herkesin bilmesini isterim.

Etik Kurulu’nun ikinci aşamada yapacağı inceleme ilave dosyalar geldiğinde ilave edilerek değerlendirilecek. Savunma almak gerekirse sanırım adliye ile işbirliği içerisinde bu işi hallederiz.


"FUTBOLUN İDARESİ TFF'DEDİR, ANCAK SORUMSUZ KARAR VEREMEYİZ"


Türkiye’de futbolun sevk ve idaresinden TFF sorumludur. Yetki ve sorumluluklarımızı net biçimde kullanacağız. Yalnız şunu söylemek isterim ki çok radikal kararlar almamızı bekleyen kişiler var. Biz normal bir vatandaş gibi kararlar alamayız. Bizim sorumluluklarımız var. Biz futbolun geleceğinden ve tümünden sorumluyuz. Sorumsuzca davranamayız. Biz bu kapsamda karar alacağız.


ETİK KURULU'NUN KARARINDAN BİR PASAJ


Etik Kurulu’nun kararından bir bölüm okumak istiyorum:

Daha önce ifadeleri alınamayan bazı kişilerin ek ifadelerine başvurulduğu öğrenilmiştir. Bu konudaki ifadeler talep etmemize rağmen tarafımıza ulaşmamıştır. Somut bir fikir edinmek için bazı kişilerin ifadelerine başvurulması ve bilgi-belge ulaşması şarttır. Savunma hakkının kullanılması öenmlidir. Gizlilik kararı nedeniyle yapılacak konuşmaların ihlal niteliği taşıyacağı görülmektedir. Bu sınırda çalışmalar sürdürülmek zorunda kalınmıştır. Mevcut şartlarda kesin hüküm verilecek bilgi ve bulgulara rastlanmamış, kanaat oluşturulamamıştır. Bazı maçlarda şike ve teşvik primi iddiaları kapsamında adı geçen kişiler hakkında yeterli kanıt bulunmamaktadır. Gizlilik kararının kalkması ile birlikte delillerin kamuya açılmasının ardından yeni delillere ulaşılması ve yeni inceleme yapılması mümküdür. Bazı kişilerin savcılık evrakında şüpheli olarak belirtilmelerine rağmen kendileri hakkında yeterli kanıt bulunamamıştır.


İŞTE PFDK'YA SEVK EDİLMELERİNİN SEBEBİ


Bu isimleri PFDK’ya sevk etme nedenimizi de açıklayayım. Bu yöneticiler şu an cezaevindeler ve buradan da imzalarla kulüpleri yönetmeleri mümkündür. Bu kararla bu hak ellerinden alınmıştır.



"SUÇLAMAK İÇİN BELGE GEREKİYOR"


Bizim bir insandan savunma almamız için o insanı bir suçla itham etmemiz gerekiyor. Birini suçlamak için de belge göstermemiz gerekiyor. Biz bu belgeleri gösteremiyoruz. Bu belgeleri gösterirsek 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası alırız. Biz herkesin savunma hakkını kullanmasına imkan sağladıktan sonra kararımızı vereceğiz. Şu an için sadece kişiler PFDK’ya sevk edilmişlerdir.


"TALİMATNAMEDE DEĞİŞİKLİK YOK"


Şu anda talimatnamemizde herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır. Zaten şu dönemde yapılacak herhangi bir değişiklik son derece yanlış anlaşılabilir.

Fikstür normal zamanda çekilecek. Ligler normal tarihte başlayacak.


"KONUNUN SPORTİF TARAFINA BAKIYORUZ"


Biz konunun sportif tarafına bakıyoruz. Yatırımcının hakkını korumak SPK’nın görevi. Bizim böyle bir girişimimiz olmadı. Biz davranışlarımıza dikkat ediyoruz. Mesela bugün bu açıklamayı borsa kapandıktan sonra yapmaya dikkat ettik. Bunun dışındaki hareketler bizim sorumluluğumuzda değil.


"TUTUKLAMAYA YETECEK BELGE OLABİLİR AMA BİZİM KARARIMIZ İÇİN YETERLİ DEĞİL"


Savcılık ve yargı tarafından tutuklamaya yetecek belge olabilir ama bizim karar almamıza yetecek belge yoktur belki. İkisi farklı şeyler. Belki kesin karar verebileceğimiz şeyler olsa karar verebilirdik ama şu ana geldiğimiz nokta bu. Elimizde kesin karar verebileceğimiz şeyler yok.


"KARARIMIZDAN HERKES MEMNUN OLMAYACAK"


Bu olayların nedeni ben de değilim benim yönetim kurulum da değil. Yoksa insanların ne söyledikleri bizim için önemli değil. Alacağımız herhangi bir kararla toplumun tüm kesimlerini memnun etmemiz mümkün değil. Subjektif bir konu bu. Herkes istediği yere çekebilir. Aslolan bizim kendi kararlarımız hakkında rahat olabilmemizdir.


"İSTEYEN AVRUPA KUPASINA KATILMASIN"


Avrupa konusunda şöyle bir şey var... Eğer kendilerini şüpheli görenler varsa Avrupa kupalarına katılmayabilirler. Daha sonra olumsuz bir durum ortaya çıkarsa UEFA ceza verecektir. Yunanistan örneği var önümüzde. İsteyen kulüpler katılmayabilirler kendilerini şüpheli görüyorlarsa.

Kulüpler son derece olumlu bir tavır takınmış durumdalar. Alacağımız her kararın arkasında olduklarını tüm kulüpler belirtiyor. Ben de bu konuda kulüplere teşekkür ediyorum.