Bugün 22 Nisan 2012 Pazar yani Dünya Günü.

Google her yıl olduğu gibi bu yılda Geleneksel Dünya Günü için bir google doodle hazırladı ve arama motoruna yerleştirdi.

Çevrecilerin ve doğaseverlerin 1970 yılından bu yana her yıl 22 nisanda kutladıkları Dünya günü yine şenlik ve organizasyonlarla kutlanmaya devam ediyor.

İlk olarak Gece ve gündüzün eşit olduğu 21 martta kutlanması düşünülen ama daha sonra her yıl 22 nisan tarihinde kutlanan dünya günü için google özel hareketli bir doodle hazırladı ve yine beğeni kazandı.

Tüm dünyada farklı etkinliklerle kutlanan Dünya günü 42. Yaş gününü kutluyor ve bu özel gün için Google bir Doodle hazırlamayı ihmal etmedi.

Tüm doğaseverlerin ve çevrelerinde daha güzel bir Dünya isteyenlerin 41 yıldır her yılın 22 nisan tarihinde kutladığı dünya günü için google hareketli çiçeklerle bezenmiş muhteşem bir doodle hazırladı.

Her yıl kutlanan bu etkinlikler sayesinde insanların üzerinde yaşadıkları dünyanın değerini bilmelerini ve çevreye, doğaya daha önem verilerek daha fazla yaşam alanı oluşturulmak istenmekte

DÜNYA GÜNÜ NEDİR

22 Nisan Dünya Günü, ilk olarak San Francisco’da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında John McConnell tarafından dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ile ortaya çıkmıştır.

John McConnell, Dünya Günü kutlamaları için tarih olarak ekinoks (gece ve gündüzün eşit olduğu) zamanı yani 21 Mart'ı önermiştir. Daha sonra ise çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson’un desteği ile ve Denis Hayes'in organizatörlüğünde 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiştir. Bu kutlamalara yaklaşık 20 milyon kişi katılmış, birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD’nin ilk 'Temiz Hava Yasası' ve 'Temiz Su Yasaları' hazırlanmıştır.

Kutlamalar, 1990 yılında uluslararası düzeye taşınmış ve 141 ülkede kutlanmıştır. Günümüzde ise 175'den fazla ülkede kutlanmaktadır.

Dünya günü ( Earth Day ) Doğal ortamın korunması amacıyla kutlanan özel bir gün, Dünyada 175 ülkeden fazla ülke bu günü Dünya günü, çevre günü olarak kutlamaktadır.

Sanayi atıkları ve çevre kirliliğinin ortaya çıkardığı manzara birçok bilim adamını ve siyasetçiyi harekete geçirmiştir. İlk defa 1968 yılında ABD Senatörü Gaylor Nelson, bu durumun tehlikesine dikkat çekmiştir. Aynı yıllarda başka ülkelerde de dünyayı bekleyen tehlikeler hakkında sesler yükselmeye başlamıştır.

ABD’de Stanford Üniversitesi’nin öncülüğünde 22 Nisan 1970 yılında yaklaşık 20 milyon kişinin katıldığı bir yürüyüşte çevre kirliliği protesto edilmişti. Bugün, “Dünya Günü” olarak kayıtlara geçmiştir. Dünya Günü, ilk defa 1990’da aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 140 ülkede kutlanmıştır.

Dünyayı bekleyen doğal tehlikeler, deniz kirliliği, sanayi tehdidi, susuzluk, küresel ısınma, zehirli atıklar, dengesiz beslenme ve savaşlara dikkat çekmek amacıyla her yılın 22 Nisan’ında bir araya gelen duyarlı insanlar, “gidecek başka yerimiz yok” sloganıyla, olup bitenlere karşı protestolarını dile getiriyorlar.