Son günlerde gündemden düşmeyen ses kayıtlaeını sızdıran Twitter TWTR -2.37% ve Youtube hesaplarından Haramzadeler'in Haramzadelerucyuzotuzuc ve Haramzadeler Collection adlı Youtube hesapları askıya alındı. Başbakan Erdoğan'ın "Facebook FB -1.47% ve Youtube'a milleti yedirmeyiz. Gerekirse kapatırız" açıklamasından bir gün sonra gerçekleşen bu askıya alma kararının altında hükümetin şikayetinin değil, telif hakkı konusunun olduğu söyleniyor. İçeriğin önünde çalan müziklerle ilgili telif hakkı sorunu yaşandığı ve hesabın feshedilmesnin bu nedenle gerçekleştiği söyleniyor.

Bugüne kadar 50'den fazla video yayınlayan ve videoları 6 milyondan fazla kez izlenen Haramzadelerin Youtube hesabına girildiğinde "Telif hakkı ihlaliyle ilgili birden çok üçüncü taraf bildirimi aldığımız için Haramzadeler Collection adlı YouTube hesabını feshettik" deniliyor. Şikayetleri yapan 3'üncü partilerin kimler oldğu konusunda ise bir açıklama yer almıyor. Ancak bunu duyuran ve açıklama altında imzası olan Content Factory adlı bir dijital ajans.

Konuya yakın kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre Youtube algotirmik olarak konulan her içeriği izliyor. Yani aslında bir şikayet gitmeden de telif hakkını ihlal eden bir durum olduğunda Youtube bunu yakalayıp hesabı kendiliğinden askıya alabilir. Ayrıca, şikayetle de benzer karar alınabildiğini belirten uzmanlar "Bunun için çalışan bazı ajanslar var. Bunlar içerik sahibi hakları içn Youtube'a başvurabilir ve hesabı kapattırabiliyor" deniliyor.

Youtube'daki uyarı mesajının altında Content Factory adlı dijital ajansın imzası da dikkat çekiyor. Yine hükümete ait ses kayıtları yayınlayan ve yayınladığı videolar bugüne kadar sadece orjinal hesaptan 6 milyondan fazla kişi tarafından izlenen Başçalan hesabı ise kapanmış değil.

Google GOOG -0.40% Türkiye konuyla ilgili haberin çıktığı süre içinde bir yorum yapmadı. Youtube'a itirazda bulunan Content Factory'ye ise ulaşılamadı.

SINIR TANIMAYAN GAZETECİLER: ŞOK OLDUK

Bu arada Sınır Tanımayan Gazeteciler'den Başbakan Erdoğan'ın Facebook ve Youtube'u tamamen kapatabileceği yönündeki demecine eleştiri geldi."Duyduklarımıza şok olduk" açıklaması yapan grup adına konuşan Avrupa ve Orta Asya Başkanı Johann Bihr "Erdoğan'ın bu kadar radikal önlemler almasıyla ilgili çok büyük endişe duyuyoruz. Daha önce bilginin özgürlüğünü engellemek adına alınan legal önlemler nedeniyle bunun da öylesine bir açıklama olduğunu düşünmüyoruz" dedi.

Bihr "Tüm bu koşullar altında bilginin özgürlüğü nasıl varolabilecek.. Bunu hayal etmek zor" açıklaması yaptı.