Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Türkiye’nin ekonomisi ile dünyada önemli bir konuma geldiğini vurguladı. Dinçer, “Türkiye artık başarı vaat eden bir ülke değil, başarı vaatleri gerçeğe dönüşen bir ülkedir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kraliçe 2'nci Elizabeth'in davetlisi olarak İngiltere'ye gidiyor.
Londra temasları dâhilinde bir dizi görüşmede bulunacak olan Gül, Türk-İngiliz CEO Forumu'na da katılacak. Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ve Vodafone Group CEO'su Vittorio Colao'nun yöneteceği forum, 23 Kasım'da yapılacak. Türkiye ve İngiltere’nin önde gelen şirketlerinin CEO'larının bir araya geleceği toplantılarda iki ülkenin yatırım ile ortaklık alanları mercek altına alınacak.
Avrupa Birliği'nin mali bunalım ile karşı karşıya olduğu dönemde Cumhurbaşkanı Gül'ün İngiltere temaslarının önem taşıdığına işaret eden Suzan Sabancı Dinçer, "Gül'ün Londra'ya getirdiği mesajı ev sahibi biliyor olabilir; ama asıl olarak bu tüm Avrupa'nın duyması gereken bir mesajdır." dedi. Sabancı Dinçer, şöyle devam etti:

"Türkiye artık başarı vaat eden bir ülke değil, başarı vaatleri gerçeğe dönüşen bir ülkedir. İngiltere, ülkemizin hem siyasi alanda işbirliği içinde bulunduğu, hem de çok boyutlu ekonomik bağlarımız olan bir ülke. Aynı zamanda, hem kamu sektörü hem de özel sektörü iki ülke arasındaki büyük sinerjinin sunduğu imkânları ayırt ediyor. Biz de kurmuş olduğumuz özel sektör diyaloğu ile bu sürece destek vermekteyiz."

Avrupa ile oluşacak bağların tüm taraflar adına büyük önem taşıdığına da işaret eden Sabancı Dinçer, “Euro bölgesinde olsun olmasın, tüm ülkeler artık ekonomik olarak tamamen birbirine bağımlı duruma geldi. Bu sebeple hem Avrupa Birliği ülkelerinin hem de tam üye adayı olarak Türkiye’nin karşı karşıya olduğumuz ortak güçlükleri masaya yatırması ve önceliklerini gözden geçirmesi mühim. Bu çerçevede İngiltere gibi doğal müttefiklerle olan bağlarımızın önümüzdeki dönemde çok daha önemli bir ekonomik ve stratejik rolü olacağına kanaat getiriyorum.” diye ekledi.

CEO FORUM’DA 7 KONU MASAYA YATIRILACAK

CEO Forum çerçevesinde geçtiğimiz mart ayında belirlenen çalışma grupları finans, bilgi ve iletişim teknolojileri, enerji (iki ayrı grup olmak üzere), altyapı ve inşaat, havacılık ve savunma ile Türkiye markası olmak üzere 7 adet konuyu masaya yatıracak. Hazırlanan çalışma raporlarını da değerlendirecek olan forum katılımcıları, belirlenen bu sektörler ile ilgili önümüzdeki döneme dair öngörü ve perspektifler oluşturacak.

Öte yandan Dinçer'in Mütevelli Heyeti üyeliğini yürüttüğü Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House, önemli toplantılarından birini daha 26-27 Kasım tarihlerinde İstanbul’da yapacak. Dünyanın en saygın düşünce kuruluşları arasında yer alan İngiltere merkezli Chatham House’ın, ‘Türkiye Projesi’ kapsamında tertip edeceği ikinci ‘Chatham House Istanbul Roundtable’ toplantısında, gündemdeki küresel gelişmelerle birlikte bölge istikrarı ve uluslararası ilişkiler bakımından Türkiye’nin artan önemi ele alınacak.