Suriye ile Türkiye’nin çok iyi ilişkileri vardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan o zamanlar Başbakandı. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, yine devletinin başında idi.

Suriye ile Türkiye’nin o günkü bu iki lideri o kadar iyi bir diyalog içinde idi.

Yıl 2009. Türkiye ile Suriye arasında karşılıklı olarak vize uygulaması kaldırıldı. O günlerde, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esat ile Kürt açılımının da konuşulduğu açık açık ifade edilmişti.

Türkiye ile Suriye arasındaki vize uygulamasının karşılıklı olarak kaldırılmasına, ayrıca Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına karar verilmişti.

O zamanlar Suriye kardeşti. Suriye halkı da kardeş Suriye Halkı idi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Başer Esad'ın katılımıyla gerçekleşen heyetler arası görüşmelerin sonunda o günlerin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim tarafından "Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Anlaşması" imzalandı.

Türkiye Suriye halkının ikinci merkezi idi. Günün Dışişleri Bakanı (Bugünün Gelecek Partisi Başkanı) Ahmet Davutoğlu konuyla ilgili iki ülke arasındaki anlaşmaların konuşulduğu bir toplantıda Türkiye ile Suriye arasında vizelerin tümüyle kaldırılmasına karar verildiğini belirterek, "Buradan kardeş Suriye halkına seslenmek istiyorum; Türkiye sizin ikinci memleketinizdir ve Türk halkı vizesiz bir şekilde sizlere kucağını açmaktadır" ifadesini kullanmıştı.


O günlerde Türkiye ve Suriye vatandaşlarının vizeye ihtiyaç duymadan iki ülke arasında seyahat edebilecek duruma gelmişti.

Hatta Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin bölge için ve uluslararası alanda örnek bir komşuluk ilişkisi haline dönüştüğünü vurgulanıyordu.

Hatta iki ülke kabinesi yılda en az 2 defa birlikte toplanıp bölgesel değerlendirme yapacaktı.

İki ülkenin liderleri ailecek bir araya gelip birbirlerine ‘Kardeşim’ diye hitap ediyordu…

Bu ‘Kardeşim’ sözü mü bozdu her şeyi…

Olabilir…

Bugün ülkede kardeşlere baktığımız zaman çoğu miras kavgası nedeniyle birbirleriyle kavgalı…

Bu da kardeşlikten bozulan bir ilişki olmasın?

Bugün gelinen noktaya baktığımızda iki ülke arasında adı konulmasa da adeta bir savaş var.

Buna savaş demez isek, terör denir. Bugün çok sayıda şehirde seçimlere rağmen belediye başkanları terörü desteklediği için yerlerine kayyum atanmıştır.

Bugün Suriye de de yapılması gereken budur.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rus Lider Blademir Putin bir araya gelecekler.

Kayyum işini konuşsunlar.

Esad’ın yerine tüm Suriye halkına hitap edebilecek bir lider bulup Kayyum olarak atasınlar. Böylece her iki taraftan askerlerin ve mazlumların ölümleri engellenmiş olur. Bu kadar insan kendisine yaşam yeri aramak için başka ülkelerin kapısında saldırılarla karşılaşmaz…

O minik çocuklar insanlık dışı uygulamalarla karşılaşmaz.

Bu kayyum ülkeyi toparlayıp 6 ay, bir yıl içinde belirlenen zamanda demokratik seçime götürsün.

Eğer niyet Suriye’nin huzuru ise…

Ama arka planda dönen dolaplar, Irak, Suriye ardından Türkiye’ye yapılacak hamle ile sözde Kürdistan kurmak ise bununla ilgili de yapılacak çok şey var…

Bugünlük bu kadar yeter...