Sultangazi Belediyesi, Mevlana Celaleddin Rumi’nin 742. Vuslat Yıldönümü dolayısıyla "Şeb-i Arus" etkinliği düzenledi. Vuslat Gecesinde konuşan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Mevlana’nın tüm insanlığa bıraktığı sevgi ve hoşgörü mirasını gönüllerde yaşatmak gerektiğini söyledi.
Sultangazi Belediyesi, “Gel ne olursan ol yine gel” çağrısıyla dünyaya ismini duyurmuş, hoşgörü ve ilim insanı Mevlana Celaleddin Rumi’nin vefat edişinin 742’inci yıldönümünde ‘Şeb-i Arus’ etkinlikleri düzenledi.
Sultangazi Nikah Salonları’nda düzenlenen etkinliğe Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, AK Parti İlçe Başkanı Suzan Dağlar Civan, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ile çok sayıda vatandaş katıldı.



“MEVLANA, TÜM İNSANLIĞA SEVGİ VE HOŞGÖRÜ BIRAKTI”


Programda konuşan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin bütün dünyada tanınan, sevilen ve benimsenen bir gönül sultanı olduğunu söyledi. Mevlana’nın tüm insanlığa bıraktığı en büyük mirasın sevgi ve hoşgörü olduğunu kaydeden Başkan Altunay, “Mevlana’nın tüm insanlığa seslendiği Anadolu, hoşgörünün en güzel örneklerini vermiş topraklardır. Ortaya çıkan gerginliklerin temelinde hoşgörüsüzlük, diğerini anlamama olduğunu düşünüyorum” dedi.
Mevlana’nın kendi ölümünü düğüne benzettiğine ifade eden Başkan Altunay, şunları söyledi:

“Ölmek üzere iken üzülen dostlarına, ölümümün ardından ah, vah edip ağlanmaması gerektiğini belirten Mevlana ölmeden önce de şunları söylemiştir: ‘Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız! Bizim mezarımız ariflerin gönüllerindedir’. İşte bu denli tevazu ve hoşgörü sahibi olan Mevlana İslam alemi için, ülkemiz için dünya medeniyetleri için çok büyük bir değerdir. Bizler bu değerin farkına varmalı onun hoşgörü, aşk ve sevgi ırmağının altından beslenerek gelecek nesillere bunları anlatmalıyız.”

“MEVLANA’NIN SUNDUĞU DEĞERLERİ KORUMAMIZ GEREKİYOR”

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Mevlana’nın kimliğimizi belirleyen bir ışık olduğunu söyledi. Mevlana Celaleddin Rumi’nin, Dünyanın gıpta ettiği bir düşünür olduğunu kaydeden Ak, “Mevlana’nın ışığıyla hayatımızı anlamlı hale getiriyoruz; geleceğimizi planlıyoruz. Bize ışık olan Mevlana’nın söylemlerini gelecek nesillere aktarmamız ve sunduğu değerleri korumamız gerekiyor” dedi.
Etkinlikler kapsamında yazar Sinan Yağmur Mevlana’nın hayatını konu alan söyleşi yaptı. Mevlana’nın büyük bir gönül insanı olduğunu ifade eden Yağmur, şunları söyledi:

“6 yaşında okumaya başlayan Mevlana’nın en önemli özelliği yürekleri iyi okumaktı. Bugün insanların bakışlarını anlayamıyormuş gibi yaşıyoruz. Kalpleri okuyamıyoruz, içindeki sessiz çığlığı anlayamıyoruz. Psikolojideki empati, tasavvufta halden anlamaktır. Okumak, gözlemlemek ve insanlara gönül bağı kurmak Mevlana’nın en önemli özelliğiydi”.
742. vuslat gecesinde ayrıca Yazar Yağmur’un “Aşkın Gözyaşları Tebrizli Şems” adlı tiyatro oyunu da Sultangazililerle buluştu.
Öte yandan etkinlikler kapsamında yazar Sinan Yağmur, Sultangazi’de bazı okullarda öğrencilerle biraraya gelerek Mevlana’nın hayatını konu alan söyleşi programları düzenlendi.