SULTAGAZİ'de faaliyet gösteren taşocaklarını protesto etmek isteyen Cebeci Mahallesinden kalabalık bir grup kadın, Saraçhane’de bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi önüne gelerek eylem yaptı. Mahallerindeki taşocaklarının neden olduğu toz ve moloz artığını kovalarla taşıyarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi (iBB) önüne döken eylemciler, “Tozdan ölmek istemiyoruz” sloganları attı.

KARANFİL DAĞITIP OY ALDILAR, ŞİMDİ RANDEVU ALAMIYORUZ

İBB Başkanı Kadir Topbaş’la görüşmek istediklerini belirten kadınlardan 3 kişinin içeriye girerek yetkililerle görüşmesine izin verildi. Kalabalığı görerek olay yerine gelen Sultangazi Ak Parti Meclis üyesi Ahmet Yıldız, vatandaşları sakinleştirmeye çalıştı. 2 çocuk annesi Gülşah Çalık, konuyla ilgili olarak 3 yıldır Kadir Topbaş’tan randevu talep ettiğini belirterek, “Kadir Topbaş geldi, bana karanfil verdi. Ben de oy verdim. Peki şimdi benim bir randevu talep etmeye hakkım yok mu?” dedi.

‘HERKESİN EVİNDE NEFES AÇICI ‘FISFIS’LARDAN VAR’

Taşocaklarında yaklaşık 17 firmanın etkinlik gösterdiğini söyleyen Çalık, “Bu pisliğin içinde bile en düşük kira 800 lira. Vatandaş bin 50 lira maaş alıyor. Bu pisliğin içine mahkum edildik. 3 kuruş fazla kazanacaklar diye niye hayatımızı tehlikeye atıyorlar” dedi. Çalık “Ben ölüyorum. Her evde astım, her evde nefes açıcı fısfıslar var. Herkes antidepresan kullanıyor, kadınlar ‘intihar edeceğiz’ diyorlar” ifadelerini kullandı. Çocuklarının sürekli solunum yolları enfeksiyonuna yakalandıklarını ve okula bile maskeyle gitmek zorunda kaldıklarını belirten kadınlar, “Hafta geçmiyor, hastanedeyiz. Sürekli mikrobik hastalıklarla mücadele ediyoruz” diye konuştular.

TEMİZLİK AYRI DERT: MİSAFİRLERDEN UTANIYORUZ

Toz nedeniyle sürekli temizlik yaptıklarını ancak işe yaramadığını anlatan Fatma Ersoy da “Bir misafir gelip de çayımızı içecek, diye utanıyoruz. Bizim de güzel yaşamaya hakkımız var” dedi.  Evlerinden getirdikleri siyaha bürünmüş toz bezini gösteren bir kadın, “Temizlediğim kısım bezde ancak temizleyemediğimiz ciğerlerimizde” ifadelerini kullandı.

‘DİNAMİTLER YÜZÜNDEN ORTALIK SURİYE GİBİ’

Son 6 aydan bu yana taşocaklarındaki faaliyetlerin arttığını anlatan bir mahalleli de kullanılan dinamitler yüzünden yaşadıkları tedirginliği şu sözlerle ifade etti: “Çocuklarımız gürültüden, tozdan uyuyamıyor. Çocuklarımız sokakta oynayamıyor. Çocuklarımız Suriye’de atılan bombalar gibi atılan dinamitlerden korkuyor. Bizi hiçbir yetkili duymuyor.”
Basın açıklamasının ardından binaya giren grubu bekleyen kadınlar, görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine Valiliğe hareket etti.