Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Tabipler Odası, Halk Sağlığı ve Kamu Hastaneler Birliği’nce Tıp Bayramı kutlama etkinliği düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezi’ndeki etkinliğe Muğla Valisi Fatih Şahin, Belediye Başkanı Osman Gürün, MÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Altuntaş, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Gürbüz Akçay, İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, İl Emniyet Müdürü Ahmet Akbal, İl Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Çınar, Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Nuri Ceyhan, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gürsoy Doğan, Tabipler Odası Başkanı Dr. Murat Akgül, doktorlar ve tıp fakültesi öğrencileri katıldı.

MÜ Tıp Fakültesi öğrencisi Sevim Senem Hızlısoy yaptığı açılış konuşmasında, Tıp Fakültesi Hastanesi için atılan iyi niyetli hamlelerin öğrencilere ve Muğla halkına bir hastane kazandıramadığını ifade ederek, hastanenin yapılması noktasında kendilerine verilen sözlerin tutulmasını istedi.

Tabipler Odası Başkanı Dr. Akgül ise hükümetin sağlık politikalarını sert bir dille eleştirerek, “Hekimler zor koşullar altında çalışıyor. Varsayılan sağlık hizmetlerinin sunumu ne zamana dek mümkün olabilecektir doğrusu merak ediyorum. Hekim topluluğuna soracak olursanız büyük çoğunluğunun ‘hiç bu kadar mutsuz olmamıştık’ diyeceğini duyacaksınız. Gelin hekimlerin sesine kulak verin.” dedi.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ceyhan da hekimliğin tarifini yaparak, “Doktorluk bir yaşam biçimidir. Yeri geldiğinde kendisini unutmaktır. Toplumun sağlığını koruyandır, gözetendir. Tanımadığı dilini, dinini, ırkını sormadan sorgulamadan bir kişinin sağlık için önceliklerini değiştirmektir.” ifadelerini kullandı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Tekin ise sağlıklı hayatın insanların vazgeçemeyeceği temel bir hak olduğunun altını çizerek, “Kolay erişilebilir, etkin ve kaliteli bir sağlık sistemi nitelikli bir toplumun en önemli şartlarındandır ve gelişmişliğin en önemli göstergelerinden biridir.” diye konuştu.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Akçay da hekimliğin zengin olmak için seçilen değil, itibar edilen bir meslek grubu olduğunu söyleyerek, 14 Mart Tıp Bayramı’nın sağlık çalışanlarına tatil edilmesini istedi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Altuntaş da hekimlerin dün olduğu gibi bugün de gece gündüz demeden büyük fedakârlıklarla çalıştığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Adeta yaşatmak için çalışıyorlar. Onun için ben anlayamıyorum; hekimlerimize uzanan dilleri, uzanan elleri ve yapılan şiddeti. Lütfen hekimlerimize sahip çıkalım, bir gün hepimizin hekimler olarak bizlerde dâhil, bütün meslek guruplarının hekimlere ihtiyacı olabilir.”

MÜ Rektörü Prof. Dr. Harmandar ise doktorlara şiddet uygulayanları şiddetle kınayarak, “Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Bunun için gerekli önlemler alınmalıdır. Benim çocuklarım da doktor, dışarıdan gelip odasına kadar girip tehdit ediyorlar. Böyle bir şey olamaz. Onlar ki gece gündüz hasta için çalışıyor. Maalesef doktorlarımıza şiddet her geçen gün artıyor. Bundan dolayı üzgünüz.” dedi.

Muğla Belediye Başkanı Gürün doktorların da insan olduğuna vurgu yaparak, mutlu ve huzurlu ortamlarda çalışmaları gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Herken, 'Bu Topraklarda Hekimlik' konulu konferans verdi.