Sudan’ın başkenti Khartaum’da açılan Topkapı Restaurant, Türk Mutfağı ve yemek kültürünü Afrika’ya taşıdı. Hala yemek yerken kaşık çatal yerine elini kullanan Afrika’da açılan Topkapı Restaurant Türkler olduğu kadar batılı ve gelir düzeyi yüksek yerlilerinde uğrak yeri oldu.

Gaziosmanpaşa’da restaurant işletmeciliği yaptığı sırada Sudan’a mutfak eşyaları üretmek üzere araştırma yapmak amacıyla giden Çetin Şahin bürokratik engeller nedeniyle imalathane açmalarının zor olduğunu görür ve bir fırın açmaya karar verirler.

Fırın için çalışmalar devam ederken, fırınla birlikte iş restauranta dönüşür ve bugün Sudan’ın Başkenti’nde son derece modern yapıya sahip Türk Mutfağını her yönüyle temsil eden ve Afrika’nın yemek kültürünün değişmesinde önemli bir yer tutacak olan Topkapı restaurant ortaya çakar.

Sudan’da bizim damak tadımıza göre yemek bulmak zor. Ramazan’ın ilk gününü Khartoum’da geçirdik. İHH ekibinde bulunan kafile arkadaşlarım Muhittin Yalçınkaya ve Abdulgani Bozkurt ile birlikte ilk gece sahur yemeğini kahvaltı şeklinde yaptıktan sonra iftarı nerede açacağımızı düşünürken imdadımıza İHH Sudan temsilcisi Hamza Dinçer yetişti. Dinçer’den gelen bir telefon iftar yemeğinin adresini bildirmişti. Topkapı adında bir Türk restaurantında iftar yemeği yiyecektik.

TOPKAPI RESTAURANT FOTOĞRAFLARI

Hamza Dinçer iftara yarım saat varken bizi kaldığımız evden alarak, yine İHH’nın foto muhabiri Mustafa Öztürk ve Kameraman ve belgesel yapımcısı Ekrem Es ile birlikte Topkapı restauranta vardık.
Son derece düzenli, mutfağı yemek salonu ile iç içe, herşeyin insanların gözünün önünde yapıldığı ter temiz bir restaurant.

İftar olmuş ve salonda bulunan tek yuvarlak masaya ekip olarak oturmuştuk. Restaurant tıklım tıklım dolu... Arap ve siyah kızlar ile yine yerli garsonlardan oluşan ekip 100 kişilik yemek salonunda müşteriye yetişmek için koşuşturup duruyor. Yemeği sonlandırmak üzereyiz, restaurantın giriş kapısı yakınındaki masaya hizmet eden bir kişi tanıdık geldi zihnime... Bu arada karşılıklı bakışırken bir taraftan zihnimi yokluyorum “karşımdaki insanı nereden tanıyorum” diye...

Belliydi ki o da aynı düşüncelerle birlikte bana doğru yürüdü ve “Biz bir yerden tanışıyoruz” derken “Murat Abi” dedi ve sarıldık birbirimize...
Tanışıklığımız İstanbul Gaziosmanpaşa’dan başka bir yer değildi.

Evet Sudan’da karşılaştığım arkadaş, Küçükköy Gümüş Restaurant’tan bir çok Gaziosmanpaşa’lının tanıdığı Çetih Şahin’di...
O an kendimi artık ev sahibi gibi hissettim.

Yemek sonrası Çetin Şahin’le sohbet ediyoruz. Sudan’a nasıl geldi, neden burada restaurant açtı, ve kiminle çalışıyor? Sorularını yönelttim.
Çetin Şahin’in en büyük desteği eşi matematik mühendisi Fatma Gülak Şahin. Genç çiftler Sudan’da bir nevi Türkiye’yi temsil ediyor. Yerli mutfak batılıların yemek kültürüne uymuyor . Bu durumda yabancıların imdadına Topkapı ve benzeri işletmeler çare oluyor. Çetin Şahin, yoğun müşteri grubunun Türkler ve batılılar olduğunu ifade ederken, Afrikalılarında ilgisini çektiklerini kaydediyor.

Kebap çeşitleri, sulu yemekler, tatlı çeşitleri ve pide çeşitlerinin bulunduğu Topkapı Restaurant’ın en ilgi çekici ve tercih edilen bölümü ise bahçesi... Açıkhava soğutma sistemi ile donatılan bahçede çöl sıcağından uzak bir an geçirmeniz mümkün.

Aşçıların şefi Türkiye’den ithal Mehmet Beşik. Mehmet Beşik Kalender Orduevi’nin baş aşçısı iken istifa ederek Topkapı Restauranta transfer oldu.
Bir hafta içinde tek damak tadıyla yemek yediğimiz yer Topkapı’ydı.
Sohbet sırasında şunu söyledim...

-Sizler burada sadece ticaret yapmıyorsunuz. Türkiye’yi temsil ediyorsunuz. Bu kadar geri kalmış bir ülkede yaptığınız bu hizmet insanlara örnek olacaktır. Buraya gelip yemek yiyenler Topkapı ile birlikte Türkiye diyecektir.

Çetin Şahin ise bir işletmeci olarak bunun bilincinde... BM temsilcilerinin sürekli müşterileri olduğunu kaydeden Çetin hedeflerinin ise birkaç şube daha açmak olduğunu kaydediyor.

aydinses  MURAT AYDIN