52. Ziraat Türkiye Kupası, Konya Atatürk Stadı'ndaki finalde Eskişehirspor'u 1-0 mağlup eden Galatasaray'ın oldu.


Konya'daki finalde her iki takımda ilk yarıda girdiği pozisyonları değerlendiremedi. Maçın 70. dakikasında ceza sahası içerisinde topla buluşan Sneijder kalecinin altından finalin tek golünü kaydetti ve takımına tarihinin 15. Türkiye Kupasını kazandırdı.

KADROLAR:


GALATASARAY: Muslera-Hakan-Semih-Chedjou-Telles-Yekta (Dk.82 Hamit)-Selçuk-Melo-Sabri-Sneijder-Burak
ESKİŞEHİRSPOR: Boffin-Kamil-Akaminko-Sezgin-Tarık-Hürriyet (Dk.78 Erman)-Lawal-Erkan-Jorquera-Özgür (Dk.45 Necati)-Kamara

34. DAKİKADA DUMAN MOLASI

Mücadelenin 34. dakikasında Galatasaraylı taraftarların bulunduğu bölümde meşaleler yakıldı ve saha içerisine atıldı. Saniyeler içerisinde duman tüm sahayı kapladı ve hakem Hüseyin Göcek ise meşalelerin saha içinde görüş mesafesini azalttığı gerekçesi ile maçı 3 dakika durdurdu.

SAĞLAM'DAN BİR JEST DE MELO'YA

Mancini'ye final öncesi basın toplantısında forma jesti yapan Ertuğrul Sağlam bir alkış alacak harekete de maç esnasında daha imza attı. Eskişehirspor teknik direktörü Ertuğrul Sağlam, Melo'ya suyunu ikram etti ve Brezilyalı da kendisine teşekkür edip elini sıktı.

ES ES DÖRDÜNCÜ FİNALDE TEK KUPADA KALDI

Türkiye Kupası'nda daha önce 3 kez final oynayan Eskişehirspor, bir kez kupa sevinci yaşadı. Kırmızı-siyahlı ekip, 1970-1971 sezonunda Bursaspor ile finalde karşılaştı. İlk maçı 1-0 yitiren "Es Es", rövanşı 2-0 kazanarak, tarihinde ilk kez kupayı müzesine götürdü.
1969-70 sezonunda Göztepe'ye, 1986-87 sezonunda da Gençlerbirliği'ne finalde kaybeden Eskişehirspor, 24 yıl sonra oynayacağı finalde 43 yıl sonra kupanın sahibi olmaya çalışacak.

9 YILLIK HASRET BİTTİ

Ziraat Türkiye Kupası finalinde Eskişehirspor'u 1-0 mağlup eden Galatasaray, bu kulvarda şampiyonluğa hasret geçen 8 sezonun ardından, bir kez daha zirvede yer almayı başardı.

Sarı-kırmızılı ekip, özellikle son dönemde ulusal ve uluslararası arenada birçok başarı kazanmasına karşın, Türkiye Kupası'ndaki performansıyla son 8 sezonda taraftarlarında düş kırıklığı yaratmıştı. Aradan geçen 8 sezonun ardından ilk kez finale kadar yükselmeyi başaran "Cim Bom", Eskişehirspor karşısında şansını iyi kullanarak, kupayı müzesine götürmeyi başardı.

Galatasaray, bir önceki şampiyonluğunu, Atatürk Olimpiyat Stadı'nda yapılan final maçında Fenerbahçe'yi Hakan Şükür (3), Necati Ateş ve Frank Ribery'nin golleriyle 5-1 yenerek kazanmıştı.

Maçın en değerli oyuncusu, Galatasaray'ın tek golünü atan Wesley Sneijder seçildi.

REKOR GALATASARAY'DA

Galatasaray, Türkiye Kupası organizasyonunda en fazla şampiyonluk kazanan ekip unvanını farklı bir şekilde devam ettirdi. Ziraat Türkiye Kupası'nı 15. kez kazanma başarısı gösteren sarı-kırmızılılar, organizasyonun ilk 4 senesinde de kupayı kimseye kaptırmayarak yine rekor bir seriye imza atmıştı.

Sarı-kırmızılı ekip, organizasyonun düzenlendiği ilk yıl olan 1962-63 sezonu ile 1963-64, 1964-65, 1965-66, 1972-73, 1975-76, 1981-82, 1984-85, 1990-91, 1992-93, 1995-96, 1998-99, 1999-2000, 2004-05 ve 2013-2014 sezonlarında kupanın sahibi oldu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN GALATASARAY'I KUTLADI

Galatasaray'ın resmi internet sitesinden yapılan açıklama şu şekilde: "Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Galatasaray Futbol Takımı’nın Ziraat Türkiye Kupası'nı kazanması sebebiyle Başkan Ünal Aysal’a bir kutlama mesajı göndermiştir."

BAKAN KILIÇ DA, GALATASARAY'I KUTLADI


Bakan Kılıç, yayımladığı mesajda, kupa heyecanını yaşatan tüm spor kulüplerine teşekkür ederek, "Zorlu maratondan zaferle çıkan Galatasaray'ı kutluyorum" ifadesine yer verdi.

Konya'da yapılan maçta Ziraat Türkiye Kupası'nın sahibini bulduğunu belirten Kılıç, şunları kaydetti:

"Ülkemizin güzide spor kulüplerinden olan Galatasaray'ı futbolcularından teknik heyetine, taraftarından idari kadrosuna kadar emeği geçen herkesi en kalbi duygularımla selamlıyorum."

MAÇIN AYRINTILARI

Maçın sonuna +3 dakika ekleniyor...

Dk. 82: Galatasaray ilk oyuncu değişikliğini kullanıyor. Yekta oyundan çıkıyor, sakatlıktan yeni dönen Hamit oyuna giriyor...
Dk. 78: Eskişehirspor ikinci oyuncu değişiklik hakkını kullanıyor. Hürriyet oyundan çıkarken yerine giren oyuncu Erman Kılıç...
GOL Dk. 70: Sağdan Burak orta yaptı topa kimse dokunamadı, soldan Sabri yaptı savunma uzaklaştırdı. Ardından top Yekta'nın önünde kaldı, Selçuk'a güzel bir pas attı. O da topu Sneijder'e ulaştırdı ve Sneijder skoru değiştirdi.
Dk. 63: Dakikalar 63'ü gösterdiğinde bu kez Eskişehir tribünlerinden sahaya meşale atıldı. Az sayıda atılan meşalelere müdahale edildi...
Dk. 62: Lawal'ın çok uzaklardan çektiği sert şutta kaleci Muslera topu kurtardı.
Dk. 56: Kornerden yapılan ortada Eskişehir gole çok yaklaştı... Chedjou'nun ters vuruşunda Yekta çizgiden topu çıkardı...
Dk. 52: Hürriyet'in Burak'a yaptığı hareket sonrası itiraz eden Sezgin sarı kart görüyor...
Maçta ilk kart Sneijder'e çıkıyor...
İkinci yarıya başlarken Eskişehirspor'da ilk değişiklik geliyor... Çıkan oyuncu Özgür Çek, giren oyuncu Necati Ateş...
Hüseyin Göçek ilk yarıyı bitiren düdüğü çalıyor...
İlk yarının sonuna +3 dakika ekleniyor...
Dk. 38: Hüseyin Göçek maçı tekrar başlattı.
Dk. 35: Hakem Hüseyin Göçek meşale dumanlarının görüş mesafesini engellediği gerekçesiyle maçı duraklattı...
Dk. 34: Galatasaray tribünlerinde dakika 34'ü gösterdiğinde meşaleler yakıldı sahanın kenarına atıldı...
Dk. 27: Hürriyet'in yaptığı hareket sonrasında Selçuk kısa bir sakatlık geçiriyor. Selçuk'un son durumu iyi...
Dk. 21: Sneijder, Telles'e nokta pas attı. Telles çizgiden topu çevirdi ama Burak topa vuramıyor...
Dk. 20: Kamara topu iyi getirdi, Erkan'a pasını verdi. Erkan şut atmayı tercih etti ve aut...
Dk. 19: Erkan Zengin sol çaprazdan çok iyi vurdu, top az farkla auta çıktı...
Dk. 15: Burak frikiği çok iyi kullandı, Boffin son anda kornere çeldi...
Dk. 13: Sneijder'ın Burak'a ara pasında Akaminko topu kornere attı.
Dk. 10: Sabri ceza sahasına girerken ayağının dışıyla vurdu son anda kaleci Boffin...
Dk. 9: Galatasaray çok etkili geldi... Selçuk yakın mesafeden vurdu defansa çarptı, dönen topa Sabri vurdu yine defans ve korner...
Mücadeleye Eskişehirspor başlıyor...