Türkiye'de yazılı ve görsel basında 3 gündür Beşiktaş Galatasaray derbisi konuşuluyor, gösteriliyor, yazılıp çiziliyor. Olayların neden çıktığı tartışılıyor... Beşiktaş cephesi olayları hakem Aydınus'un kötü yönetimi ve Felipe Melo'nun 'tahrik'lerine bağlıyor. 'ya atıyor. Galatasaray cephesi bunu yenilgiye bahane ve 'hazımsızlık olarak nitelendiriyor. Ama şu bir gerçek ki Atatürk Olimpiyat Stadı'ndaki utanç görüntüleri Avrupa ve dünya basınında da hala gündemdeki yerini koruyor.

Avrupa ve dünya basını pazar günü Olimpiyat Stadı'nda yaşanan olayları 'Türkiye'nin olimpiyat ve bir futbol organizasyonu düzenleme zaafı' olarak görmeye başladı. Tartışmalar ise hep bu kriter üzerinde yoğunlaştı. .

2020 Olimpiyatlarının açıklandığı ve Japonya'nın evsahipliği olarak duyurulduğu Arjantin'de basın İstanbul derbisi diye nitelendirdikleri maç hakkında, "Daha 1 ay önce 2020 olimpiyatlarını almaya aday olan ve evsahipliğinin eşiğinden dönen İstanbul'dak yaşananlara bakın" diye yazarak, "Demek ki olimpiyatları vermemekle isabetli bir karar alınmış" ifadeleri kullanılıyor. Brezilya basını her ne kadar Felipe Melo'nun tahriklerini ön plana çıkarsa da İstanbul'un herhangi bir organizasyona evsahipliği yapma olasılığını tartışıyor. Samba ülkesinde gazeteler, "Olimpiyat Stadı'nda 'olimpik ruh sınıfta kaldı" diye yazarak geceyi ve olayları adeta özetledi.

Avrupa'ya dönecek olursak olayları pazar gecesinden bu yana veren ve hala vermeye devam eden İngiliz basını da 2020 Avrupa Şampiyonası'na İstanbul'un aday ülke olduğunu hatırlatıp olayların fotoğraflarını yanyana kullanarak yorumlar yazmaya devam ediyor. Daily Mail, Drogba'nın Melo'yu sakinleştirdiği fotoğrafları, hakemle futbolcuların sahadan kaçarken çekilen enstanteleri, Beşiktaş taraftarlarının güvenlik güçlerine saldırı anını sürekli yayınlayıp duruyorlar.

Ve şunları yazıyorlar:

İngiltere Futbol Federasyonu genel sekreteri Alex Horne her ne kadar 2020 Avrupa şampiyonasının yarı finalleri ve finali için favori olarak İstanbul'u görse de, UEFA Başkanı Platini'nin gönlü onlar da olsa da bu görüntüler herkesi bu istekten soğutuyor. 1 ay önce olimpiyatları kaybeden Türkiye, bu maçta yaşanlardan sonra 2020 Avrupa şampiyonasına da uzaktan bakabilir...