Amasya, Tokat ve Kastamonu Dernekler Federasyon Başkanları önümüzdeki yerel seçimlerinde İstanbul’da tüm ilçelerde gerek muhtarlık, gerek belediye meclis üyeliği ve gerekse belediye başkanlığı adaylarını destekleme kararı aldılar.

İstanbul’un herhangi bir ilçesinde Amasyalı, Tokatlı veya Kastamonulu bir aday olması durumunda o adayların destekleneceğini belirten başkanlar, hemşerilerimizin her bölgede kendilerini yalnız bırakmayacaklarını ifade ettiler.

Ümraniye Prenses Düğün Salonunda Amasya Dernekler Federasyonu Gençlik Kollarının kahvaltısında bir araya gelen Amasya Dernekler Federasyon Başkanı Sinan Diken, Tokat Dernekler Federasyon Başkanı Sefer Duran ve Kas-Kon Kastamonu Konfederasyon Başkanı Genel H.Selami Çelebioğlu burada yaptıkları açıklamada, bu federasyonların ittifakını açıkladılar.

İlk önce kürsüye gelen Kas-Kon Kastamonu Konfederasyon Genel Başkanı H.Selami Çelebioğlu, “Birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuz sürece büyük işler başarabileceğimiz gibi ve önemli mevkilerde de temsil gücüne erişebileceğiz. Bu yüzden birlikten güç doğar ve birlikte hareket etmek her zaman önemlidir” dedi.
Daha sonra kürsüye gelen Tokat Dernekler Federasyon Başkanı Sefer Duran da konuşmasında, “Kültürde ve yardımlaşma da var olduğu gibi, derneklerin bizzat siyaset yapmak değil fakat siyasete destek olmak ve hemşerileri ile birlikte hareket etmesi gerekir. Bu konudaki birlikteliğimiz ve gücümüz diğer yönde de güçlü olmamıza sebeptir. Bizler köy dernekleri olarak, daha da güçlenmeliyiz ve merdiven altı tabir edilen dernekçilikten kurtularak daha aktif hale gelmek için gayret sarf etmemiz gerekir. Dernekler ‘siyaset yapmasın, ticaret yapmasın’ deniliyor. Fakat gençlerimizin önünü açmak ve onların isteklerine cevap vermek ve onları önemli mevkilerde görmek için çalışmamız icap ediyor. Aday adayı olan hemşerilerimizin aday olması ve seçilmesi konusunda onlara destek olmak bir hemşerilik görevidir” şeklinde konuştu.
Üç federasyonun sözcüsü olarak da ortak bir basın açıklaması yapan Amasya Dernekler Federasyon Başkanı Sinan Diken ise basın açıklamasında şunları söyledi:
“Kıymetli basın mensupları; Amasya Dernekler Federasyonu ve Tokat İli Dernekler Federasyonu olarak almış olduğumuz kararı sizlerin aracılığı ile tüm Kamuoyuna duyurmak istiyoruz. Üç Federasyon yerel yönetim seçim sürecin de beraber hareket etme kararı aldık.

Toplumsal dayanışma, birlik ve beraberlik adına ortaya çıkan, ya da bunu sağlamakla yükümlü olanlar, liderler ve yöneticiler, sağlam karakterli, halkı kucaklayan,birlikte aynı mücadelenin içinde olan arkadaşlarını unutmayan;yol arkadaşlarına sırtını dönmeyen kimseler olmayı becerebilmeli,herkese eşit davranarak,hakkaniyetli ve adaletli olmalıdırlar. Karşılıklı hakkaniyet ölçüleri korunmazsa,adaletlidavranılmazsa,hiçbir konuda ve hiçbir düşüncede dayanışma söz konusu bile olamaz.

Bir yerde ayrımcılık yapıldığı hissi uyandırılırsa,eşitdavranılmazsa,verilen sözler tutulmazsa,vaatler yerine getirilmezse,dayanışma umuduyla orada bulunanlar,birolmaya,beraber olmaya azmedenler,bu durum karşısında hayal kırıklığına uğrayıp,kandırıldıklarını düşünerek daha da uzaklaşabilir,parçalara ayrılabilirler.

Dayanışma ruhu ile hareket ederek,birlik ve beraberliğini sağlayan toplumlar,giriştikleri her mücadelede sosyal,ekonomik,iktisadi,eğitim,kültür alanlarında ve aklımıza gelen her alanda başarıya ulaşmış ve hatta girdikleri savaşları dahi kazanmışlardır. Kendi tarihimizde de bunun örnekleri fazlasıyla mevcuttur.
Toplumsal dayanışma olmadan,birlik ve beraberlik sağlanmadan atılan adımlar en başta,güzel görünse de,yahut başarılıymış gibi algılansa da o çemberin içerisinde de olması gerekenlerden bir kişi bile dışarıda kalmışsa birlik sağlanamamış demektir,birlik sağlanamamışsa dayanışma sağlanması sadece bir hayal olarak kalır.
Birlik ve beraberlik olan toplumlar,karşılaştıkları en zor sorunları dahi kolaylıkla çözerler. Sorunlarını çözen toplumlar ise ilerlemek ve gelişmek için,fikirbirliği,gönül birliği ve fiil birliği içerisinde hareket ederek başarıya ulaşırlar.l
Dünya birlik ve beraberlik içinde hareket etmeyen,toplumsal dayanışmayı sağlayamayan bir tek aile,şirket,dernek,kulüp,kurum,vakıf ya da devlet yoktur ki,başarıya ulaşmış olsun.

Her gün yeni nifakların,bozgunculukların,tezatların ortaya atıldığı günümüzde,birlik ve beraberlik yolunda,evlerimizdenbaşlayarak,herkes sorumlu olduğu noktada,şahsi düşünce ve çıkarlarını bir tarafa bırakarak,toplumsal dayanışmanın sağlanması,birlik ve beraberliğin temin edilebilmesi için gayret göstermeli,bunu yaparken adalet ve hakkaniyetten şaşmadan davranılmalıdır.

Unutmayınız ki saatin en küçük dişlisinde bile bir diş kırılmış olsa ,osaat,zamanı bir daha asla doğru gösteremez. Bir küçük dişliyi tamir etmektense,kolundaki saati çıkarıp atmak bir çözüm değildir. Çare herkesin kolundaki saatte kırık olan dişliyi onarması ve saatine sahip çıkmasıdır.

Değerli hemşerilerimiz;
Bu karar bizim gibi sivil toplumların aldığı ilk karar olduğunu düşünüyoruz. Siyasi seçim sürecine müdahil olup seçim süreci boyunca toplumsal birlikteliğin sağlanması Amasya ve Tokatlı hemşerilerimizin bu süreç de İstanbul da Belediye Başkanı ve Başkan yardımcısı olması ve meclis üyeliklerde yer alması adına bu kararı almış bulunuyoruz.

Amasya Dernekler Federasyonu ve Tokat Federasyonu yerel yönetim seçim sürecin de Tokatlı ve Amasyalı hemşerilerimizi destekleyeceğiz. Karşılıklı hemşerilerimizin bölgelerde olmaları için çalışmalar yapacağız.
Ancak şunun bilinmesini önemle rica ediyoruz.

Biz hiçbir parti ayrımı yapmadan hemşerilerimizin yanında olacağız. Din,mezhep,ırk ayrımı yapmadan hemşerilerimizin yanında olacağız. Federasyonların zaten böyle bir ayrım yapma gibi bir çalışması bu güne kadar olmamıştır. Bu gün den sonrada olmayacaktır.

Bir tek arzumuz,toplumsal birlikteliği savunan sivil toplumların var olması için mücadele eden hemşericilik ruhunu her zaman ön plan da tutan,ülkenin birliği ve beraberliği için bölünmez bütünlüğü için mücadele eden,hemşerilerimizi siyasetin içinde cesaret ile yer almasına vesile olmak ve bu süreçte bu yolda hiçbir zaman yalnız olmadıklarını hissettirmektir. Bunu göstermek için bu şekil de bir karar aldık. İnşAllah bu çalışmalarımız neticesin de her iki ilimizin insanlarını bir yerlerde olmasına bir nebze de olsa katkı sunmuş oluruz.

Ayrıca şunu da yapmak istiyoruz bu süreç de bizimle beraber olmak isteyen bu seçim sürecin de bizim yanımız da yer almayı arzu eden diğer İl Federasyonlarımızla görüşüp bu birlikteliği biraz daha genişletip daha güçlü bir sivil toplum hareketi yaratmak arzusundayız.
Bu konu da görüşmelerimiz devam ediyor. İler ki süreçte birkaç Federasyonumuzu da bu sürecin içine dahil edip daha verimli daha etkili bir sivil toplum,birlik ve beraberliği sunacağız.
Buradaki asıl isteğimiz siyasi partilerimize bir mesaj iletmek.
Şöyle ki; Siyasi partilerimiz ne hikmet ise seçim süreci dışında ne halkın istek ve taleplerine kulak veriyor ne de sivil toplum örgütlerinin varlığını ve gücünü görmek istiyor.
Ne zaman ki seçim süreci başladığın da,siyasi partilerimiz halkın arasında ve Derneklerimizin ve sivil toplum kuruluşlarının etkinliklerin de görmeye başlıyoruz.
Bu davranış Halkımızı ve Sivil toplum örgütü olarak bizleri derinden yaralıyor ve siyasi partilere güvenle bakmamızı engelliyor.

Bu nedenle biz şunu söylüyoruz sivil toplum kuruluşları içinde yer alan insanlar hiçbir beklentisi olmadan hiçbir ücret almadan sadece hemşerilerinin toplumdaki sorunlarına birazcık yardımcı olabilmek adına ve çalışmalar yapılıyor. Bu süreçte maddi ve manevi olarak yıpranmasına rağmen toplumsal birlik ve beraberlik için çaba harcıyor.

Tek arzumuz tek isteğimiz geleneklerimizin göreneklerimizin örf ve adetlerimizin kayıp olmadan biz den sonraki nesillere aktarılmasını sağlamaktır.

Bunu yaparken de hep şunu insanların bilmesini arzu ediyoruz be vatan bizim bu ülkenin bölünmez bütünlüğü için tüm halkımızın birlik ve beraberliğine en küçük leke gelmesini istemiyoruz ve şunu söylüyoruz hemşerilerimize sakın ha komşularınızla ile siyasi süreç kapsamında kötü olmayın birbirinizin dinine, mezhebine, siyasi görüşüne saygı gösterin. Netice de oy zamanı gelince kim hangi partiye oyunu vermek istiyorsa ona oyunu veriyor. Bizlerin bu gün den sonra kaybedecek bir tek metre kare toprağımız ve bir tek insanımız yoktur.
Biz siyasetçilerimizden şunu bekliyoruz. Hizmet siyaseti yapsınlar. Hizmet siyaseti üzerinden propaganda yapsınlar. Halkın değerleri üzerine siyaset yapmasınlar. Tek arzumuz budur.

Burada sivil toplumun sorumluluklarını bildiğimiz için böyle bir yönteme başvurduk. İnşallah başarılı oluruz. Neticede bu bir yerel yönetim seçimi yeri gelince partiden ziyade kişilere de oy verilebiliniyor. Bu nedenle arzumuz halkın sorunlarını bilen insanların buralarda olmasıdır.

Tokatlı ve Amasyalı hemşerilerimiz bu süreçte başarılı çalışacaklarından ve sivil toplumlar ile beraber hareket edeceğinden hiçbir endişemiz olmadığı için bu hemşerilerimizin yanlarında olmaktan gurur duyuyoruz. Bu hemşerilerimizi bu kapsama da böyle bir karar aldıkları için medeni cesaretlerinden dolayı da kutluyoruz.
Tokat İli Dernekler Federasyonu, Amasya Dernekler Federasyonu ve Kas-Kon Kastamonu Konfederasyonu olarak hemşerilerimizin yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyoruz.

Sevdamız Tokat ve Tokatlı insanlarımızdır. Sevdamız Amasya ve Amasyalı insanlarımızdır. Sevdamız Kastamonu ve Kastamonulu insanlarımızdır.”