Hükümet, Meclis komisyonunda görüşülmesi devam eden MİT teklifinde rötuş yapma kararı aldı. MİT yasa teklifine 'kamu görevlileri' ibaresi eklenecek.

Özel Yetkili Savcılık görevdeki MİT müsteşarı dahil 5 MİT'çiye şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırmıştı. Savcılığın bu adımına hükümet çok sert tepki göstermişti. Jet hızıyla düzenleme hazırlayan hükümet MİT yasasında değişiklik için harekete geçmişti.

TEK MADDELİK DÜZENLEME

MİT Kanunu ile CMK arasındaki uyumsuzluğun doğurduğu durumun ardından Hükümet, CMK 250 kapsamına giren soruşturmalarda Başbakan'dan izin alınmasını gerektirecek tek maddelik yasa tasarısını meclise sunmuştu. Tasarı Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edilmişti.

İKİ KELİMELİK RÖTUŞ

Hükümet yasayla ilgili yeni bir adım atarak tasarıya 'Kamu görevlileri' ifadelerini ekledi.

İŞTE MİT KANUNDAKİ 26. MADDE

Madde 26 : MİT mensuplarının görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında iúledikleri iddia olunan suçlardan ötürü haklarında cezai takibat yapılması Başbakan'ın iznine bağlıdır.

ATALAY DEĞİŞİKLİĞİ DEĞERLENDİRDİ

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT Kanunu'ndaki değişiklik teklifine ilişkin, ''Hükümetimiz bu konuyu tüm boyutları ile değerlendirdi. Açıklamalarını yaptı. Politikasını belirledi ve bunu uygulamaya geçirdi'' dedi.

Atalay, Stratejik Düşünce Enstitüsünde düzenlenen ''Medeniyetler İttifakı Yol Ayrımında mı? Avrupa'da Yükselen Yabancı Düşmanlığı, Irkçılık ve İslamofobi'' adlı sempozyuma gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin MİT Kanunu'ndaki değişiklik teklifinin kişiye özel olduğu yönünde eleştiriler olduğunu belirterek değerlendirmesini sorması üzerine, Atalay, ''Hükümetimiz bu konuyu tüm boyutları ile değerlendirdi. Açıklamalarını yaptı. Politikasını belirledi ve bunu uygulamaya geçirdi. Bütün boyutlarıyla uygulaması devam ediyor. Arkadaşlarımız daha önce açıklamalar yaptı'' yanıtını verdi.

Gazetecinin konuya ilişkin ''bürokrasiye bir dokunulmazlık zırhı olarak değerlendiriliyor'' ifadesini kullanması üzerine de Atalay, ''O konuda çok açıklamalar yapıldı. Hükümet olarak bu konudaki kararlarımızı verdik ve onu uyguluyoruz'' diye konuştu