DERSHANELER yasasının görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu'nda Ak Parti ve CHP’li milletvekilleri arasında başlayan sözlü tartışma kavgaya dönüştü. Aldığı darbe sonrası burnu kanayan CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu hastaneye kaldırıldı.

Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarının görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nda söz alan CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, 11 yılda eğitim sisteminin defalarca değiştirildiğini söyledi ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’yı eleştirdi.

Ardından Onur, yanında getirdiği aynayı Bakan Avcı ve Ak Partili milletvekillerine tutarak, "Bu ülkeyi Procrustes yatağına çevirdiniz. Bilir misiniz, Procrustes'i bilir misiniz? Mitolojide bir figürdür. Kendisinin bir demir yatağı vardır ve oraya getirdiği insanları küçüklerse çeker uzatır, büyüklerse uzuvlarını keser. Aynen ülkeyi bu yatağa çevirdiniz. Ha, bunu da 'Paralel devlet var.

Efendim, paralel bir yapı var.' adına yapıyorsunuz. Efendim, bu paralel yapıya bakıyoruz, bakıyoruz neymiş diye, biz orada paralel değil, bir yansıma görüyoruz. Paralel yapı budur efendim. Sayın Bakanım, paralel yapı budur, yansımadır. Paralel yapı budur arkadaşlar. Görüyor musunuz paralel yapının ne olduğunu. Sayın Bakan, paralel yapı budur. Hepiniz oradaydınız beyefendiler, hanımefendiler, hepiniz oradaydınız" dedi.

Söz alarak kürsüye gelen Ak Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, "90 yıllık cumhuriyet tarihinde eğitime ve kalkınmaya çok önem verdik ve bu 90 yıllık cumhuriyet tarihinde önce insan gücümüzü kaybetmiştik, insan gücümüzü kurmaya çalıştık, ardından çok partili hayatla beraber partiler Türkiye'de eğitime ve kalkınmaya çok ciddi hamleler yapmaya başladılar. Fakat, maalesef, doksan yıllık cumhuriyetin son altmış yılı darbeler tarihi. Bir ülkede son altmış yılda darbeler olmuşsa, orada demokrasiden, orada kalkınmaktan, orada eğitimden bahsetmek mümkün değildir. Demokrasilerde bütün roller sandıkta dağıtılır. Kimin aktör, kimin figüran olacağına sandık karar verir.

Turnusol kağıdı sandıktır. Ve siyasetçiler, maalesef, bu ülkede, 1960 darbesinden sonra hep Menderes'in resmiyle, idama giden resmiyle korkutulmak istendi. Siyasetçiler korkutuldu ve bu siyasetçiler, zaman zaman cuntacılarla, zaman zaman kirli ve şantajcı medyayla, zaman zaman kirli ve şantajcı sermayeyle, zaman zaman oligarşik bürokrasiyle, zaman zaman da adına 'STK' denilen bazı kirli işlere bulaşmış cemaatlerle yaptılar aynen bugün yapmış oldukları gibi. Şimdi bize diyorsunuz ki, ‘Ne oldu ki yıllarca kol kola gezdiğiniz insanlarla berabersiniz?’ Ben de diyorum ki, ‘ Ne oldu ki geçmişte Erbakan'a 'Gerici' diyordunuz.

Gerici dediğiniz Erbakan'la 1974'te niye koalisyon kurdunuz? Siz 'Eli kanlı katiller dediğiniz, "Faşistler" dediğiniz Milliyetçi Hareket Partisiyle niye koalisyon kurdunuz? Sizin idollerinize küfreden, Deniz Gezmiş'e küfreden ve Deniz Gezmişlere, Yılmaz Güneylere hakaret eden bir şahsı Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı niye yaptınız bu insanları? Ve siz, CHP milletvekilleri burada diyordu ki, ‘"Yolumuz Sinan Cemgillerin, yolumuz Deniz Gezmişlerin yoludur.’ Ama Atatürk'ün kurmuş olduğu partinin, 90 yıllık partinin genel başkanının yolu Amerikan Büyükelçiliğinin rezidansıymış. Utanmıyor musunuz? “dedi.

Bu konuşma sırasında ve sonrasında Özdağ ile CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk arasında sözlü tartışmalar yaşandı.

Ardından. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi sataşma olduğunu belirterek söz aldı. Hamzaçebi, "Mızrak çuvala sığmıyor. Suçüstü yakalandınız, geçmişe giderek bir şeyler bulmaya çalışıyorsunuz" dedi. Gergin ortamda Ak Parti ile CHP milletvekilleri arasında sözlü tartışmalar yaşandı ve Ak Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün üzerine yürüdü.

Bunun üzerine Ak Parti ve CHP milletvekilleri Genel Kurul sıralarında toplandı ve arbede çıktı. Ak  Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ile yumruk salladı. Külünk, tartışma içinde olan CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu ile de yumruklaştı. Çıkan kavgada burnu kanayan Kulkuloğlu, ambulansla hastaneye kaldırıldı.