Yaklaşık 10 ay önce, kendi isteğiyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ekonomi ve finans özel danışmanı olan Prof. Dr. Vefa Tarhan bu görevi bıraktığını açıkladı.

İSTİFA SONRASI AÇIKLAMA YAPTI

Kararını ilk olarak Hürriyet'e açıklayan Tarhan, "Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na danışmanlık görevinden istifa etme kararı aldım" dedi.

ABD'de üç üniversitede finans dalında en iyi profesör seçilen ve şu anda Northwestern University Kellog School of Management ve Loyola University of Chicago'da finans alanında dersler veren Tarhan, istifasının nedeniyle ilgili olarak şunları söyledi: "Kariyerimde sıfırdan, dünyanın tanınan profesörlerinden biri durumuna gelerek az da olsa başarı kazandığımı düşünüyorum. Ancak, ülkem için önemli şeyler yapma ihtiyacını duyuyordum. Bunu da felsefesine yakın olduğum Cumhuriyet Halk Parti'si kanalıyla yapmaya karar vermiştim. Bu anlamda bir misyonum vardı. O da çözüm odaklı planlar getirmekti. Bu amaçla maddi bir karşılık beklemeden Haziran ayından beri sabahın ilk ışıklarına kadar süren yoğun bir çalışma temposu içindeyim. Sonuç olarak önemli olduğunu düşündüğüm, orijinal ekonomik ürünler ortaya çıkardım ve sundum. Bu işlere aşina olan insanlar tarafından da takdir edilen çalışmalardı. Sayın Kılıçdaroğlu dahi defalarca çalışmalardan çok memnun olduğunu ifade etmesine rağmen bunlar yeteri kadar kullanılmadı."

"HÜZÜN DOLU BİR GÜN"

Tarhan, yoğun çalışmalarına rağmen ortaya çıkan ürünlerin kullanılmamasının, "Bu adam iş yapmıyor" şeklinde bir algı yaratması ihtimalinin kendisini rahatsız ettiğine de işaret etti. Tarhan, "'İş yapıyorum ancak bunlar kullanılmıyor' diyemezdim. O nedenle bu kararı aldım" dedi.

Tarhan, çalışmaların neden kullanılmadığı konusuna girmek istemediğini bunun kendisi için 'hüzün dolu' bir gün olduğuna dikkat çekti. Tarhan, bu kararı verme sürecinin kendisini çok rahatsız ettiğini ancak vermek zorunda olduğunu da ekledi.

Tarhan, "Ben küsmüş bir insan değilim ve bir B planım olduğu için de bu kararı almış değilim... Acı bir durum. Azmim kırılmış değil. Umarım bir başka platformda ya da şekilde faydam olur. Ama hem kendim hem de Türkiye için yazık olduğunu düşünüyorum" dedi.

Tarhan kararın ardından en büyük endişesinin ise kendisi gibi düşünenlerin hevesinin kaçması olduğunu söyleyerek, "Ülkeye hizmet için bu kararı almamın ardından çok sayıda kişi benimle iletişime geçti ve aynı şeyi yapmak istediklerini belirtti. Aldığım karar sonrası en çok endişelendiğim nokta, bu insanların hevesinin de kaçabilme olasılığı. Benim hevesim kırılmadığına göre, baskalarınınkinin de kırılmayacağını umuyorum" dedi.

Tarhan, bundan sonrası için ülkeye katkılarını görüşlerini süreli bir yayında ya da sosyal medya yazarak, ya da özel sektore yönelik çalışmalar yaparak paylaşabileceğini de sözlerine ekledi.

Bundan yaklaşık 30 yıl önce doktora eğitimi için burslu olarak ABD'ye giden ve orada kalan Tarhan, Kasım ayında gerçekleştirdiğimiz röportajda bulunduğu noktaya gelmesinde Türkiye'nin kendisine sağladığı kaynaklarının büyük katkısı bulunduğunu, bu nedenle de bilgi ve tecrübeleriyle borcunu geri ödeme zamanın geldiğini belirtmişti.