Başbakan Erdoğan, Suriye'de belirli hedeflere yönelik harekatın tatmin edici olup olmayacağına ilişkin "Şu anki görüntü öyle görünüyor. Kosova olayını sergilemeleridir aslolan" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından verilen 30 Ağustos Zafer Bayramı resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Tezkere konusunda, müzakere edilerek olağanüstü toplantı yapılması gerekirse ona göre davranacaklarını belirten Erdoğan, şu anda böyle bir şeye gerek olmadığını kaydetti.

8 AY NETİCE ALAMADIK

Erdoğan, bütün arzularının Suriye'deki ölümün ve kanın biran önce durması olduğuna dikkati çekerek, "Suriye'yi bu bataklığa çekenler bir an önce bu işi aslında diplomasi yoluyla çözsün ama biz 8 ay buna gayret ettik. 8 ay bundan bir netice alamadık. Ondan sonraki süreçte biz yine gerek Rusya'yla gerek İran'la bu tür çalışmalarımız oldu. Gene netice alamadık. Aynı şeyi Batı da yaptı bu ülkelerle. Gene netice alınamadı. Hepsinden öte BM Güvenlik Konseyi'nde aynı şekilde iki kez gelmesine rağmen yine bir netice alınamadı" dedi.

ANLAMAKTA ZORLANIYORUM

Yüz bini aşan insan öldürüldüğünü belirten Erdoğan şöyle devam etti: "Ben aslında kimyasal silah sebebi ile ölenlerden dolayı böyle bir adımın atılmasını zayıf buluyorum. Çünkü olaya bir sebep netice ilişkisi olarak bakıyorum. Olay insanların ölümüyse bu insan ha kimyasal silahla öldürülmüş ha tankla topla veyahutta ne bileyim uçaklardan gönderilen bombalarla öldürülmüş, sonunda yüz bini aşkın insan ölüyor. Yani doğrusu ben insanlığın dünyanın Suriye yaklaşımını, insanların katledilmesi noktasında, toplu katliamı noktasında anlamakta zorlanıyorum. Mısır olaylarında da demokrasi noktasında özellikle anlamakta zorlanıyorum. Batı hala örneğin ona darbe diyememiştir. Hala müdahale demektedir ve demokrasiye de çok farklı kendilerine göre tanımlar getirmektedir."

TEMMENİ EDERİM ÖN YARGILAR HAKİM OLMAZ

BM denetçilerinin dönüşü ile BM Güvenlik Konseyi'nde farklı bir gelişme bekleyip beklemediğinin sorulması üzerine Erdoğan, "Ben temenni ederim ki BM Güvenlik Konseyi'nde ön yargılar hakim olmaz. Ön yargılar hakim olursa o gelecek olan rapordan hiçbir şey beklemek mümkün değil" yanıtını verdi.

ARKASINDA KİMLERİN OLDUĞU BELLİ

Erdoğan, "Suriye'ye müdahale edilmesi durumunda yine kan döküleceğinin ve yine kanın kanla temizleneceği" eleştirilerinin getirildiğinin belirtilmesi üzerine şöyle konuştu:

"Şüphesiz ki doğru bir yaklaşım değil. Durdurmak, tabii ki doğru değil. Şimdi bu yaklaşımı ortaya koyanlar bunu şu anda Suriye'nin bu sürdürdüğü amansız insan kıyımına yardımcı olanlara karşı bunu niye söylemiyorlar? Şu anda Suriye rejimi bunu kendi imkanları ile mi yapıyor? Arkasında kimlerin olduğu belli. Kimlerin olduğu belli olduğu halde bunlara karşı bunu söylemiyorlar. Aslolan burada rejimi zayıf düşürmek veya rejimi artık bu işi bırakma noktasına getirmektir. Çünkü bırakma noktasına geldiği zaman Suriye Ulusal Koalisyonu ister istemez devreye girecektir. Veya Suriye Ulusal Koalisyonu arkasında bir güç bulacak ve halk kendisi duruma el koyacaktır."

SURİYE ŞU ANDA ZOR BİR ÜLKE

"Suriye halkı duruma el koyar da orada kısa bir takvim içerisinde sandığın önü açılırsa o zaman inanıyorum ki bizim güneyimizde, Suriye'de, sağlıklı bir dönemin başlaması çok daha isabetli olacaktır" şöyle devam etti: "Şu da bir vakıa: Suriye'de iş başına gelecek olanların işi tabii ki çok zor. Altyapısıyla üstyapısıyla insanlarının bütün imkanları vesairesi ile şu anda Suriye zor bir ülke. Irak gibi de değil. Irak'ın hiç olmazsa yer altı zenginlikleri vardı ciddi manada. Suriye'de öyle zenginlikler yok. Irak kendini eğer iyi bir yönetim olursa süratle toparlayabilecek güçte. Irak'taki sıkıntı şu anda aslında başarısız yönetimler nedeniyledir. Eğer başarılı bir yönetim olmuş olsa Irak çok daha çabuk toparlayabilir."

G-20 ÖNCESİ MÜDAHALE OLABİLİR

Belirli hedeflere yönelik küçük çaplı bir harekatın tatmin edici olup olmayacağı yönündeki bir soruya "Sınırlı operasyon bizi tatmin etmez. Kosova'daki gibi olmalı.Müdahale 1-2 günlük gir çık değil, rejimi bırakma noktasına getirmek olmalı. Kerry'nin açıklamalarına bakılırsa G-20 öncesi müdahale olabilir. Şu andaki görüntü öyle gibi görünüyor. Bir Kosova olayını burada sergilemeleridir aslolan. Yoksa 24 saatte uğra çekil, bu olmaz. Ama orada biliyorsunuz, aklımda kaldığı kadar 78 gün Kosova'da bir mücadele sürdü. Ondan sonra iş temizlendi. Kosovalılara bırakıldı ve çekildiler. Böyle bir durum" yanıtını verdi.

Erdoğan, "Rejimin devam etmesi durumunda böyle bir müdahalenin anlamı var mı?" sorusunu da "Kosova türü bir şey olduğu zaman orada rejim devam etmez artık" diye yanıtladı.

HAZIRLIKLAR YAPIYORUZ

Türkiye'nin böyle bir süreçte nasıl bir rol oynamasının doğru olacağının sorulması üzerine Erdoğan, "Bunu şimdi müzakereler içinde sürdürmemiz lazım. Biz hazırlıklarımızı yaptık, yapıyoruz. Şu anda bazı görüşmelerimiz oluyor. Ama bunu çok daha ileri noktalara taşımamız lazım. Neyin ne zaman, nasıl yapılacağı, bütün bunların hepsinin konuşulması lazım" değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşüp görüşmeyeceği yönündeki soruya, "Kerry ve Ahmet Bey ile görüşmeler sürüyor. Gerekirse ben de bu hafta başı falan gibi zaten çarşamba günü Saint Petersburg'da bir araya geleceğiz. Orada fazla kalmayacak, görüşeceğim. Kendisi de orada fazla kalmayacak zaten. Aldığım habere göre belki açılışta bulunacak, sonra Saint Petersburg'dan ayrılacak" diye konuştu.

ARJANTİN ZİYARETİ ERTELENEBİLİR

Erdoğan, bölgedeki gidişatın sıkıntılı olması durumunda Arjantin ziyaretini erteleyebileceğini belirtti.

AŞIRI UÇLARA UZAĞIZ


Operasyona şüphe ile bakan kesimlerin, operasyonun El Nusra'ya yakın cephelere yarayacağı konusunda endişelerini dile getirdiklerinin belirtilmesi üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

"Arkadaşlar bizi artık tanımanız lazım. Bizi tanımamakta ısrar ediyorsanız ben onu anlayamam. Yani bizim bir defa aşırı uçların hiçbirine yakın olmamızı kimse lütfen konuşmasın. Biz aşırı uçların hepsine karşıyız. Hepsinden uzağız."

PKK'LILARIN ADRESİNİ VERSİN

Erdoğan, "Açıklama yapmış BDP'nin Başkanı, diyor ki 'Ben adresleri veririm.' Yani bu kadar bu işlerde kabiliyetli ise bize PKK'lıların da adreslerini versin. Onlar da aşırı uçtur. Biz onların da üzerine gidelim. Nusra'nın da üzerine gidelim. Biz biliyorsunuz El Kaide ile güvenlik güçlerimiz çok ciddi mücadeleler verdi. Birçoğunun biliyorsunuz, Malatya'da olan hadiseleri hatırlayın, neler olduğunu. Bizim bu konularda asla tavizimiz yok. Ama bunu BDP'nin Genel Başkanı söylerken PKK'lıların adreslerini daha iyi bilirler. Bize o adresleri de versinler. Biz hepsinin de üzerine gideriz, tavizsiz" dedi.

MİLLETİN ÖZÜ BURADA

Erdoğan, 30 Ağustos değerlendirmesi yapmasının istenilmesi üzerine "Hamdolsun gayet güzel. Şu anda milletin özeti burada. Ama tabii gelmemekte direnenler de var. Ayrı mesele" dedi.