Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Haziran seçiminin ardından Başbakan’ın istifasını vermesi ancak yeni hükümet kuruluna kadar devam edecek olan müstafi durumundaki Bakanlar Kurulu’nu son kez kendi başkanlığında toplayacak. Toplantı, bir çok açıdan önem taşıyor.


Toplantının Erdoğan’ın hükümeti kurma görevi vermeden önce yapılacak olması; CHP, MHP ve HDP’ye koalisyon müzakereleri öncesinde Ak Parti’nin seçim sonuçlarından sonra oluşan tablo içinde de Erdoğan’ı benimseme tavrı konusunda siyasi açıdan sembolik önem taşıyor.




Toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yığınak yaptığı ve alarm durumuna geçtiği Suriye sınırındaki gelişmelerin değerlendirilecek olması da ayrı bir öneme sahip.

Erdoğan,’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ilk Bakanlar Kurulu toplantısı 19 Ocak’ta yapılmıştı.

Haziran ayındaki genel seçimin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı’na istifasını vermişti. Ancak Anayasa ve siyasi gelenekler gereği mevcut hükümet yeni hükümet kurulana kadar devam edecek. Erdoğan’ın, Davutoğlu’nu Salı günü oluşacak Meclis Başkanı Divanı’nın ardından hükümeti kurmakla görevlendirmesi bekleniyor.

BAKANLAR KURULU 15.00’TE SARAY’DA TOPLANIYOR

Bakanlar Kurulu toplantısı, bugün saat 15.00’te Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacak, Toplantıya Erdoğan başkanlık edecek. Bu, Erdoğan’ın başkanlığında mevcut Bakanlar Kurulu’nun son toplantısı olacak. Toplantının Saray’da yapılacak olması bir çok açıdan önemli.

Toplantı, yeni hükümet kurma görevi verilmesinin arifesinde Beştepe’de yapılmış olacak. Bu yönüyle toplantı, Ak Parti’nin, koalisyon müzakereleri öncesinde CHP, MHP ve HDP’ye dolaylı siyasi mesajını içeriyor. Ak Parti, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığını koalisyon müzakereli sürecinde tartışma alanına çekme çabalarına karşı tavır alma konusunda kararlı olduğunun mesajını bir başka açıdan vermiş olacak.

Toplantıyı önemli kılan diğer boyut ise Suriye sınırındaki gelişmeler ve güvenli bölge oluşturulması konusundaki değerlendirmeler. TSK; sınıra askeri yığınağını artırdı. Toplantıda, Suriye sınırındaki gelişmeler ve askeri seçenekler konusunda önemli değerlendirmelerin yapılması bekleniyor.

DUYGUSAL İFTAR

Toplantının ardından Erdoğan, Bakanlar Kurulu üyelerine Saray’da iftar yemeği verecek. Mevcut bakanların arasında üç dönem kuralı nedeniyle milletvekili adayı olmadığı için seçilemeyen ve aktif siyaseti bırakacak Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan gibi önemli isimler var. İftarda, Erdoğan’ın bu isimlerle aktif siyaset çerçevesinde vedalaşacağı ve helallik isteyeceği de konuşuluyor.