BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 64. Hükümet Eylem Planı Toplantısı'nda konuştu. Davutoğlu, "Dikkat ediniz biz icraatlerle huzurunuzdayız, bazıları hakaretle meşgul"dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşması, son zamanlarda aralarında fikir ayrılığı olduğu kulislerde konuşulan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yaptığı bazı konuşmalara da yorumlandı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Aile Bakanı ile ilgili " Birilerinin önüne yattı" söçünün ardından yapılan eleştirilerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Kılıçdaroğlu'na "Sapık" demesi de hakaret olarak yorumlandırılmıştı. Şimdi Davutoğlu'nun konuşması herkesi haddini bilmeye davet gibi bir mesaj olarak görülürken, sözünün hem Kılıçdaroğlu, hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gittiği yorumları da sopbetlerin tartışma konusu oldu. 

Davutoğlu, "Bazıları haya ve edep duygularını çiğneyerek muhataplarını hakaret ile karşılayan bir zihniyete sahip. Hakareti siyaset üslubu zannedenleri şiddetle lanetliyorum" diye konuştu. Davutoğlu, "64. hükümet olarak da göreve başladığımız 4,5 aylık bir süreyi tamamlamış olduk.

Biliyorsunuz 1 Kasım seçimlerinden önce açıkladığımız seçim beyannamemizde milletimize gerçekleştirmeyi planladığımız vaat ve reformları tek tek beyan ettik. hükümetimizi kurduktan sonra hemen kolları sıvadık. 20 Aralık'ta milletimizin huzuruna çıkarak verdiğimiz sözleri gerçekleştirmeye yönelik, yol haritamızı açıkladık. O zaman Ankara'daydık. Şimdi yol haritamızın neticelerini aziz İstanbullumuz ile milletimizle paylaşıyoruz. 1 Kasım'da milletimizin güçlü iradesi olmasa burada olamazdık. Yol haritamızı açıklama kendimizi bağladık. Bugün geçen zaman zarfında hükümet olarak ne yaptık. Bugün itibariyle 3 aylık vaatlerimizin 100'de 100'ünü gerçekleştirmiş olarak huzurundayım. 3 aylık reformlarımızın ise yüzde 70'ni, 6 aylık reformlarımızın da yüzde 30'unu gerçekleştirmiş bulunuyoruz" dedi.

"HAKARETİ SİYASET ÜSLUBU ZANNEDENLERİ ŞİDDETLE LANETLİYORUM"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'na yönelik sözleri nedeniyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştiren Davutoğlu, "Dikkat ediniz biz icraatlerle huzurunuzdayız. Bazıları hakaretle meşgul. Bazıları haya ve edep duygularını çiğneyerek muhataplarını hakaret ile karşılayan bir zihniyete sahip. Hakareti siyaset üslubu zannedenleri şiddetle lanetliyorum. Söz vermek bize düşer. Verdikleri sözden kaçmak onlara düşer. İcraat bize hakaret onlara düşer. Hakaretleri bir kez daha telin ediyorum. Milletimizin edep duygularına saygı göstermeye, kadınlara yönelik kusur göstermemeye davet ediyorum. Ana muhalefet lideri partisi lideri de bu tavsiyeleri göz önüne alır, icraatleri, fikirleri ile gündeme gelir hakaretleri ile değil" diye konuştu.

"ÜLKEMİZE EŞ ZAMANLI SALDIRILAR BAŞLATAN TERÖR ÖRGÜTLERİYLE KAPSAMLI BİR MÜCADELE YÜRÜTÜYORUZ"

Terör ile mücadele vurgusu yapan Davutoğlu, "İç ve dış meselelerle coğrafyamızda büyük yangınlar var. Güney sınırımızda kanlı çatışmalar yaşanıyor. Ve bunun olumsuz etkilerini her gün görüyoruz. Canını kurtarmak için ülkemize sığınan milyonlarca kardeşimize kapımızı soframızı şehirlerimiz ama en önemlisi gönlümüzü açmış bütün imkanlarımızı açmış durumdayız. Dahası 7 Haziran'dan bu yana ülkemize eş zamanlı saldırılar başlatan terör örgütleriyle kapsamlı ve yoğun bir mücadele yürütüyoruz. Bütün bunlar herhangi bir hükümetin hedeflerinden geri adım atmak için ya da icraatıni durdurmak için kullanacağı malzemeler olabilirdi.

Ancak bizim zihniyetimiz bunu asla kabul etmez. Biz hiç bir zaman mazeretlerin arkasına sığınacak bir hükümet olmadık, olmayacağız. Bu ateş çemberinin içinde milletimizin güvenliği için gece gündüz çalışırken, bir taraftan da icraatlerimize ve ekonomide istikrar ve büyümeyi sağlayacak faaliyetlerimize devam ediyoruz. Eş zamanlı olarak demokratik gelişme istikametinde reformlar yapıyor ve yine eş zamanlı olarak kamu düzeni sağlıyor ve Avrupa birliği hedeflerimize yürüyoruz. Türkiye'nin yürüyüşünü kimsenin hiç bir gücün durdurmasına izin vermedik vermeyiz Allah'ın izniyle. Bütün negatif çabalara rağmen büyüme hedeflerinden kalkınma hedeflerinden demokrasi ve hukuk devleti hedeflerinden geriye doğru tek bir adım atmayacaktır. Hem çok yönlü olarak her alanda mücadelemizi veriyor, hem de hedeflerimizi tek tek yerine getiriyoruz. Geçen hafta Diyarbakır'daydım, orada vatandaşlarımızla buluştum. Teröre karşı tek bir yürek olduk. Bugün de aziz İstanbul'umuzda yaptığımız icraatlerle sizinle tek bir bilek oluyoruz" diye konuştu.

"3 AYLIK REFORMLARIMIZIN YAKLAŞIK YÜZDE 30'LUK BİR KISMINI ERTELEDİK"

Reformların yüzde 30'luk bir kısmının ertelendiğini belirten Davutoğlu, "Bugün itibariyle milletimize verip de tutmadığımız bir söz yok. Söz verdik yaptık diyoruz. Söz vereceğiz yapacağız diyoruz. Vaatler ve reformlar takvimimizde herhangi bir gecikme olmadığı gibi bazen verdiğimiz bir sözü günüden önce de hayata geçirdiğimiz oluyor. Bütçe maratonu bütçe sonrası mecliste teamüller çerçevesinde 2 hafta aranın verilmiş olması ve AB ile vardığımız vize muafiyeti anlaşması çerçevesinde öncelememiz gereken bazı yasal düzenlemeler olması dolayısıyla 3 aylık reformlarımızın yaklaşık yüzde 30'luk bir kısmını erteledik. Ama altı aylık reformlarımızın da yaklaşık yüz de 30 kısmını gerçekleştirmiş olduk" dedi.