Partiyi kurultaya hazırlayan Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap 'ın seçilmesi yüksek ihtimal. Ancak kurultayın Kılıçdaroğlu'nun istediği istikamette gitmemesi halinde muhaliflerin de kabul edebileceği Adnan Keskin isminde karar kılınacağı öğrenildi

Göreve geldikten sonra 3'ü olağanüstü olmak üzere 4 kurultayla yerini sağlamlaştıran CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bugün hazırlayacağı 'anahtar liste'yle istediği kişileri parti yönetimine seçtirmeye çalışacak.

Deniz Baykal'ın kaset skandalıyla partiden uzaklaştırılmasının ardından iki aşkın süredir genel başkanlık koltuğuna oturan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bugün ve yarın gerçekleşecek 34. Olağan Kurultay'a damgasını vurmaya hazırlanıyor.

26-27 Şubat tarihlerinde ard arda iki tüzük kurultayı gerçekleştiren CHP, Ankara Arena Spor Salonu'ndaki genel başkan ve partinin yetkili organlarının seçiminin yapılacağı kurultayda ilk kez bu tüzüğü uygulayacak. Daha önceki genel başkan ve PM seçimlerinde blok liste uygulamasıyla antidemokratik bir seçimi öngören CHP yönetimi bunu aşmak için şubat kurultaylarında tüzüğe çarşaf liste uygulamasını sokmuştu. CHP'nin bu kurultayında görünürde demokratik bir seçim izlenimi vermek için çarşaf liste uygulanacak olsa da esas olarak CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun ortaya koyacağı 'anahtar liste' devrede olacak. Kurultay salonunda yerlerini alacak bin 282 delegeye çarşaf liste içinde isimleri Kılıçdaroğlu tarafından belirlenecek anahtar liste dağıtılarak bu isimlerin seçilmesi sağlanacak. Kılıçdaroğlu'nun 'herkes PM için aday olabilir' sözüne rağmen bizzat kurultayda uygulayacağı anahtar liste ile geçmişte eleştirdiği Deniz Baykal ve Önder Sav'ın blok listesini aratmayacak şekilde bir seçim gerçekleştireceği öğrenildi.

SEÇİME İKİNCİ ADAM DAMGA VURACAK

CHP'nin 34. kurultayına genel başkanlıktan ziyade ikinci adam seçimi damgasını vuracak. CHP'de bundan sonra kimin Önder Sav'ın rolünü üstleneceği bu kurultayda netlik kazanacak.> CHP'yi bu kurultaya Kılıçdaroğlu adına hazırlayan Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap'ın yeni dönemin Önder Sav'ı olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

LİSTE KÜSKÜNLERE GÖRE ŞEKİLLENECEK

Bugünkü genel başkanlık seçiminde tek aday olma ihtimalinden ötürü delegelerin ellerini kaldırıp indirme şeklinde ya da bizzat kabine giderek oy atma şeklinde tercihte bulunmaları bekleniyor. İkinci olasılık daha güçlü görünüyor. Burada Kılıçdaroğlu'na delegelerin ne kadarının oy vereceği aynı zamanda CHP liderinin anahtar listesinin de delinip delinmeyeceğinin bir göstergesi olacak. İlk gün genel başkan seçilmesine kesin gözüyle bakılan Kılıçdaroğlu, yarınki Parti Meclisi seçimleri için 90 kişilik 'Anahtar Liste'ye son şeklini verecek. Genel başkanlık seçiminde bin 282 kayıtlı delegeden ciddi anlamda Kılıçdaroğlu'na oy vermeyecek bir küskünler grubu oluşursa, Kemal Bey bu küskünlerin sempatisini kazanmak için 'Anahtar Listesi'ni yeniden gözden geçirecek.

34. KURULTAY BAŞLADI

Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesine göre CHP'de umduğunu bulamayan muhalifler bu listeyi delmek için PM seçimlerine adaylar çıkaracak. Küskün ve muhaliflerin çıkaracakları adaylar ile Kılıçdaroğlu'nun 90 kişilik anahtar listesini aşmaya çalışacakları ve 60 kişilik PM'ye girmek için çaba sarfedecekleri öğrenildi. Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesini delegenin sempatisini kazanabilecek çilingir tabir edilen adaylarla aşmaya çalışacak küskün ve muhaliflerin bu yolla en az 5 kişiyi PM'ye sokmak için çaba sarfedecekleri öğrenildi.

TABAN TEKİN'İ YÖNETİMDE İSTİYOR

Kılıçdaroğlu, anahtar listesini oluştururken, geçtiğimiz gün yaptığı toplantıda il başkanlarına 'listede en çok görmeyi istediğiniz beş ismi yazınız' diyerek mini bir anket yaptı. Kılıçdaroğlu'nun, Gürsel Tekin'i yeniden MYK'da görmek istediği yorumları yapılırken, Tekin'in yeni dönemde bir önceki görevi olan Basın ve Medya Sorumluluğu veya parti sözcülüğünü üstlenebileceği konuşuluyor.

Genel merkez önlemi

Parti Meclisi'ne aday olanların çarşaf listede isimlerinin yer almasının ardından Kılıçdaroğlu ekibinin delegelere el altından CHP liderinin desteklediği 90 kişilik anahtar listeyi dağıtacak. Mavi kağıda yazılı listeyi dağıtacak Kılıçdaroğlu ekibi, muhalif ve küskünlerin adayların isimlerinin yer aldığı korsan liste ile delegelerin kafasını karıştırmasının önüne geçmek için gerekli önlemi aldığı öğrenildi. Delegeleri geldikleri bölgelere göre gruplara ayıran Nihat Matkap, görevlendirdiği isimler ile adeta tam saha pres uygulayacak ve delegelerin anahtar listeden başkasına oy vermesinin önüne geçmeye çalışacak. Tüzük kurultayında olduğu gibi İsa Gök benzeri bir karışıklık çıkmasını da göz önünde bulunduran Genel Merkez, anahtar listenin kod rengini delegelerin cep telefonuna göndereceği mesaj ile bildirecek. Ancak genel merkezin bunu gerçekleştirmesine en büyük engel ise kadın ve gençlik kotası. Tüzük kurultayında gelen çarşaf liste uygulamasını anahtar liste ile aşmayı planlayan Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendi belirlediği isimlerin yine tüzüğün öngördüğü kadın ve gençlik kotasına takılmasını önlemek için nasıl hareket edeceği ise merak konusu oldu.

Kurultaylar partisi

CHP'de 34. Olağan Kurultay gerçekleşecek.

Partide ayrıca 17 olağanüstü kurultay yapıldı.

Bu kurultayların üçte birinde tüzük değişiklikleri yapıldı.

26-27 Şubattaki kurultayda belirlenen parti tüzüğü ilk kez uygulanacak.

Çarşaf liste uygulaması ilk kez olacak.

Kılıçdaroğlu, işi şansa bırakmamak için çarşaf listeye anahtar listesini koyacak.

Muhalif ve küskünler anahtar listeyi çilingir isimlerle aşmaya çalışacak.

CHP liderinin, 'anahtar liste'yi sayıları 282'yi bulan küskün delegelere göre yapacağı kaydedildi.

 80 kişilik PM üye sayısı 60'a inecek.

İki gün sürecek kurultayda 80 kişilik PM üye sayısı 60'a inecek. 8 üye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Bilim Yönetim ve Kültür Platformu üyeleri içinden önereceği 12 kişi arasından seçilecek. Diğer üyeleri çarşaf liste ile delegeler belirleyecek.

Bin 282 delege, genel başkanı ve PM'yi seçecek.

İlk gün Kılıçdaroğlu'nun tek aday olacağı genel başkan seçimi yapılacak.

İkinci gün Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üye seçimleri gerçekleşecek.

Kurultayda yeni dönemin Önder Sav'ı seçilecek. Yani ikinci adam belirlenecek.