BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da düzenlediği basın toplantısında demokratikleşme paketini ve Başbakan Erdoğan'ı sert bir dille eleştirdi. Demirtaş, "Sen kimsin ki sadaka dağıtır gibi hak dağıtıyorsun" dedi. Demirtaş, ayrıca "BDP'de deprem" haberilerine de yanıt verdi.

Demirtaş'ın açıklamalarından satır başları:

ANADİLDE EĞİTİM

"Anadilde eğitim meselesi... Bizim özel okulumuz yok, halkımızın yüzde 80'i yoksulluk sınırı altında. Kimin özel okulu var? Sizin var. Kimse yemez bunu artık? Hani bu topraklar hepimizindi? Hani kardeştik? Sen diyebilir misin 'Sadece özel okullarda çocuklar başını kapatabilecek? Devlet okullarında kapatılamaz' diyebilir misin?

Biz anamızdan taksitle mi doğduk, haklarımızı taksit taksit veriyorsun? Anadilde eğitime kim karşı çıkıyor bu ülkede artık? Sen kimsin ki sadaka dağıtır gibi hak dağıtıyosun? Sen bu ülkenin Başbakanı olarak o haklarımızı vermek zorundasın, vermiyorsan gidersin.

'BİZİM KORKUMUZ BAŞI ÖRTÜLÜ ERKEKLER'


Minnetlerimizi duymayınca hazretleri çıldırıyor. Sana bu kadar destek sunan bu halk sırf sen partini güçlendir diye mi destek verdi? Seçim barajını biz mi getirdik diyordu. Aynı Başbakan bugün 3 tane seçenek sunuyor. Hani tartışmaya açmayacaktın. İşine yarayan sistemi getiriyor yine. Niye korkuyorsun? Yüzde 50 oy alıyorsun, barajı sıfırta indirelim bütün partiler girsin. Niye başka seçenek olmaz diyorsun? Yine kendi çıkarına göre hesap yapıyor. Halkın sorunu yok, Türkle Kürt kavga etmez, başörtülüyle Alevi kavga etmez. Partimizide başörtülü biri olmasından korkmayız, bizim korkumuz başı örtülü erkeklerdir.

Bu pakette kazanılmış olan hakların hepsi bizim mücadelemizle kazanıldı. Var olan haklarımız resmi gazetede yayınlanıyor sadece. Bu paketin bize faydası yok, tam tersi süreci riske atmıştır. Siz bu paketle müzakerinin önünü açmadınız, süreci tıkadınız. Kürt tarafı sürece başlarken böyle mi başladı? Barış için herkes gönlünü ortaya koydu. Askerin kanı dökülmesin diye hepimiz kendimizi ortaya koyduk. Senin iktidarın güçlensin diye mi yaptık bunu? Senin iktidarın bizimn umrumuzda bile değil.

'BİZ BARIŞTAN VAZGEÇMEYİZ'

Süreci bozmak için elinden geleni yapıyor. Dağdan indirmek istediğin insanlara karşı niye tezekere çıkarıyorsun? Hani baldıran zehiri içecektiniz? Maşallah her gün şerbet içiyorsunuz. Haftaya inmeleri lazımdı bunların, geri dönüş başlaması lazımdı. Savaş tezkersini perşembe günü geçiriyorlar Meclis'ten. Biz barıştan vazgeçmeyiz, bu bizim için ilkesel bir tutumdur. Biz seçenek ne olursa olsun demokratik çözüm, özgürlük ve barışta ısrarcı olacağız.

'İSTİFA SÖZ KONUSU DEĞİL'

HDP, BDP'den ayrı değildir, bizim partimizdir. Gelecekte hepimizin içinde olacağı bir harekttir. PArtimizin her politikası bizim için ortak kuruldur. Kadın kotası partimizde ilkesel bir duruştur. Kadın belediye başkanı adaylarımızı olacak. Türkiye'de ilk defa bir kadın büyükşehir belediye olacak.

Partimizde eşbaşkanlık konusunda tartışma yok, istifa söz konusu değil, ama biz koltukları babamızdan miras almadık, halkın emantidir. Biz de yeri geldiğinde halkın emantini iade etmeyi biliriz. Seçime kadart gündemimize olağanüstü kongre kararı yoktur. Hiçbir dönem partimizi kişilere bağlı olmadı. Kişilere şahıslara bağlı bir mücadele yürütmüyoruz. Koltuk sevdalısı yöneticiler değiliz. Yeri zamanı geldiğinde biz de bütün yöneticiler gibi teslim edeceğiz. Seçim sonrası ortaya çıkacak tabloya göre partimizi güçlendirmek iöin elimizden geleni yapacağız. Bizim BDP'den ayrılma gibi bir durumumuz olmaz. Biz bu hareketle doğduk, öleceksek de bu hareketin içinde olacağız. Partimizde istifa tartışmaları gibi bir durum söz konusu değil, ama değişiklik her zaman yaşanmıştır. Bugün Diyarbakır'dayım, çübkü hastanede devam eden bir tedavim vardı. BDP'de kriz durumu söz konusu değil.