ANKARA- Alkol ile ilgili düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Karaman Milletvekili Lütfi Elvan başkanlığında toplanarak, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ve milletvekili arkadaşlarının Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüştü.

Teklifin görüşülmesi sırasında ise milletvekillerine ayran ikram edilmesi polemik konusu oldu.


Alkol ile ilgili düzenlemeleri de içeren teklifin görüşüldüğü Meclis komisyonunda ayran dağıtılması polemiğe sebep oldu. Rakı istediğini söyleyen CHP'li İzzet Çetin, "Milli içkimiz sudur, yoğurda katarsan ayran, rakıya katarsan bayram olur" şeklinde espiri yaptı.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, "Ayranı 'milli içki' diye ikram ediyorsanız ben de rakı istiyorum. Bizim milli içeceğimiz sudur, yoğurda katarsan ayran olur, rakıya koyarsan bayram olur" diye espri yaptı.

Teklifin tümü üzerinde söz alan, AK Parti Isparta Milletvekili, Alt Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, teklifle alkolün yasaklanmadığını, çocukların ve gençlerin alkole ve kötü alışkanlıklardan korunmasının amaçlandığını kaydetti.

Sadece Türkiye'de değil Avrupa ve gelişmiş ülkelerde de buna benzer sınırlamaların olduğunu belirten Bilgiç, ABD'de 21 yaşın altındakilere alkol satışının yasak olduğu bilgisini verdi.

'U DÖNÜŞ YOK'

Bilgiç, "tekliften U dönüşünün söz konusu olmadığını", yorumlama noktasında muğlak ifadeleri ortadan kaldırdıklarını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, hiç kimseyi içki içmeye zorlanamayacağını ancak hiç kimsenin de içki içmemeye zorlanmaması gerektiğini söyledi.

Ayaydın, meselenin alkol olmadığını "bireysel hak ve özgürlüklere müdahale edildiğini" savundu.

Ayaydın'ın konuşması sırasında, CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nun ikram ettiği ayranlar getirildi.

Komisyon Başkanı Elvan, ayranların Ayaydın'ın konuşmasından sonra dağıtılmasını istedi. Muhalefetin laf atması üzerine Elvan, "Ayrandan rahatsız değilim, milli içkimiz" dedi.

'BEN DE RAKI İSTİYORUM'

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin de bu sırada "Ayranı 'milli içki' diye ikram ediyorsanız ben de rakı istiyorum. Bizim milli içeceğimiz sudur, yoğurda katarsan ayran olur, rakıya koyarsan bayram olur" diye espri yaptı.

Teklifin pek çok düzenlemeyi bir arada içermesini eleştiren Çetin, "Alkol de sigara da tüketmiyorum ama bu alkol yasası değil, hak ve özgürlüklere müdahale yasasıdır. Kimin ne yapıp yapmayacağına müdahale yasasıdır" diye konuştu.

Ülkede her şeye Başbakan'ın karar verdiğini savunan Çetin, "Böyle bir kanuna ihtiyaç yok. Alın kanununuzu başınıza çalın" dedi.

'ALKOL TÜKETİMİ ARTIYOR'

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, alkol tüketiminin 2003'den bu yana arttığını, düzenlemelerle özgürlükler arasında bir denge sağlanması gerektiğini ifade etti. Kaplan, "Vergiyi artır, yasağı çoğalt. Bu bir sistem değil" dedi.

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, teklifin, gençleri zararlı alışkanlıklardan korumaya dönük olduğunu belirterek, "Bu kanunun hiçbir maddesinde alkol tüketimini, ticaretini yasaklayan madde yok, olamaz da zaten" diye konuştu.

TEKLİF KABUL EDİLDİ

Teklif, yapılan görüşmelerin ardından komisyonda kabul edildi.

CİHAN