AKP kurmayları 2011 ve 2007 seçim sonuçlarını sandık sandık inceledi. Yeni sistemde en büyük kayıp MHP'de yaşanacak... Başbakan tarafından kamuoyuna açıklanacak demokratikleşme paketi kapsamında, AKP'nin 2023 vizyonu belgesinin "Seçimlerle ilgili mevzuatın topyekün gözden geçirilmesi" ve "Temsilde adaletin sağlanması için tedbirler alınması" başlıklı 7 ve 8. maddelerine yönelik düzenlemelerin de yer alması bekleniyor. Bu çerçevede iktidarın en geç 2014'ün ilk çeyreğinde yasalaştırmayı öngördüğü Seçim Kanunu değişikliği ile "daraltılmış bölge" sistemine geçilmesi hedefleniyor.

AMAÇ MHP'Yİ BİTİRMEK

AK Partinin tartıştığı ve seçim çevrelerinin en fazla 5 milletvekili çıkaracak biçimde yenden düzenlenmesini öngören sisteme, MHP’den sert tepki geldi.

Daraltılmış bölge sisteminin, o bölgede en çok oyu alan ilk 2 partinin milletvekili çıkarmasını sağlayıp, 3. partinin oylarının boşa gideceği ve bunun da MHP’nin sandalye sayısını azaltacağı savunuluyor.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ‘’Bu sistemin demokrasi ile alakası yoktur. Bölgeleri daralttığınız zaman bölge barajı olur, bölge barajı olduğu zaman da, daha az oyla daha fazla milletvekili çıkartarak adaletsiz bir seçim sistemi…. AKP kendisine yontulacak bir seçim sistemi gayreti içinde’’ dedi.

UYARI PAŞANIN PARTİSİNDEN

Daraltılmış bölge sisteminin en çok MHP’yi etkileyeceği iddiasına Emekli Tümgeneral Osman Pamukoğlu’nun partisi HEPAR da katılarak MHP’yi uyardı. Genel Başkan yardımcısı Cazim Gürbüz, ‘’Bu sistemde AKP’nin amacı, MHP’yi mümkün olduğunca geriletmek ve grup kuramayacak sayının altına indirmektir.’’ dedi.

Siyaset bilimciler, daraltılmış sistemde, her bölgeden en çok oyu alan ilk 2 partinin milletvekili çıkarma şansının yüksek olduğunu, üçüncü partinin oylarının boşa gideceğini savunuyorlar. Son seçim sonuçları gözönüne alınınca, bu sistem özellikle büyük şehirlerde AKP’ye yarıyor.

DARALTILMIŞ BÖLGE SİSTEMİ

İktidarın, pakette yer almasına kesin gözüyle bakılan "daraltılmış bölge" sistemi üzerine titiz bir çalışma yaptığını ortaya koydu.

İktidar partisi kurmayları, "daraltılmış bölge" sistemine geçilmesinin partilerin ve bağımsız adayların durumunu nasıl etkileyebileceğini öngörmek için 2007 ve 2011 genel seçim sonuçları üzerinde detaylı bir "similasyon" çalışması yürüttü. Bu çerçevede her iki seçimde partilerin ve bağımsız adayların aldıkları oylar ile çıkarttıkları milletvekilleri sayılarının Türkiye'nin 3, 4, 5 ya da 6 milletvekili çıkartacak şekilde seçim bölgelerine bölünmesi halinde nasıl değişebileceği yeni sistem üzerinden hesaplandı.

MHP KAYBEDECEK BDP KAZANACAK

Yapılan hesaplamalar çıkartılacak milletvekili sayısı düşürülüp bölge sayısı arttırıldıkça en büyük kaybın MHP'de yaşanacağını, Doğu ve Güneydoğu illerinde ise BDP'nin vekil sayısını yükselteceğini ortaya koydu.

SON SÖZ ERDOĞAN'DA

Yapılan similasyon çalışmalarının ardından parti açısından kötü sürprizlere yol açmayacağı düşüncesiyle Türkiye'nin 4 ya da 5 milletvekili çıkratacak şekilde seçim bölgelerine ayrılmasının en makul seçenekler olacağı görüşü ağırlık kazandı. AKP'li kurmaylar bu konuda nihai kararı Başbakan'ın vereceğine işaret ettiler.