Ak Parti hem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nda kurulan Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nda hemde Genel Kurul'da yapılan oylamada yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ile görevden alınan 4 eski bakanı kurtardı ama parti içi tartışmalar bitmek bilmiyor.

Dört eski bakanın yolsuzluk iddiaları ile ilgili olarak Yüce Divan'a gönderilmesi talebinin oylandığı oturumda AK Parti cephesinden verilen firelerin ardında yaşanan tartışmalar yeni bir boyut kazandı.

Yüce Divan oylamasında 48 fire verilmesi üzerine AK Parti'de başlayan tartışma büyüyor. Mehmet Metiner'in "Şerefsizler", Şamil Tayyar'ın "Hainler" sözlerine Mustafa Elitaş “Haddini aştı” yanıtını vermişti. Elitaş'a yanıt Tayyar'dan geldi: Genel başkan ve partinin yetkili kurulları dışında hiç kimse had bildirme makamı değildir...

Meclis'teki gizli oylamada 48 AK Partili milletvekilinin 4 eski bakanın Yüce Divan'da yargılanması yönünde oy kullanması üzerine başlayan söz düellosu sürüyor. Fireleri değerlendiren AK Partili vekiller Mehmet Metiner ve Şamil Tayyar"ın hakarete varan sözleri parti içinde yeni bir tartışmanın fitili ateşlemişti. Mehmet Metiner fireciler için "Şerefsizler", Şamil Tayyar, "Hainler" demişti.

 GRUP BAŞKAN VEKİLİ ELİTAŞ TAYYAR VE METİNER'E SERT ÇIKMIŞTI

Tayyar ve Metiner"e tepki gecikmedi. AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, firelere ilişkin iki milletvekilinin yaptığı açıklamaları “haddi aşan bir açıklama” olarak niteledi.

Tayyar ve Metiner"e bir tepki de Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan"dan geldi. Tayyar ve Metiner"in sözlerini kastederek, “Bu ileri lafları söylemek doğru değil” dedi.

YAYYAR'DAN YANIT 3 GÜN SONRA GELDİ

Partinin kendi içinde sorgulama yapması gerektiğini belirtti. İradeye saygı duyduğunu ancak çok normal bir şey olarak görmediğini ifade etti.
AK Parti'deki fire tartışması Şamil Tayyar'ın Elitaş'a dün yanıt vermesiyle yeniden alevlendi. Elitaş'ın açıklamasından 3 gün sonda Tayyar, Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

"HAD BİLDİRMEK BAŞBAKAN VE PARTİNİN YETKİLİ ORGANLARININ İŞİDİR"

"Konuşma yetkisi parti adına Genel Başkan ile parti sözcüsü Beşir Atalay, hükümet adına Başbakan ile hükümet sözcüsü Arınç'a aittir. Bunun dışında tüm açıklamalar kişiseldir, genel başkan ve partinin yetkili kurulları dışında hiç kimse had bildirme makamı değildir. 2010 Anayasa değişikliğinde hayır oyu verenler için hain diyen Cumhurbaşkanımız siyasi rehberimizdir."

"OYLAMAYA KATILMAMAK TEK KELİMEYLE İHANETTİR"

Şamil Tayyar"ın “Yüce Divan oylamasında 38 fire var AK Parti'de. Bu beklentinin üstünde bir rakam. 3-5 olsa tamam ama bu kabul edilemez bir rakam. İçimizdeki hainlerdir bunlar. Bu bir vicdan muhasebesi değil Recep Tayyip Erdoğan'a operasyondur. İçimizdeki ihanet şebekesi Erdoğan'a operasyon yapmıştır” sözlerinin ardından Mehmet Metiner, 'evet oyu kullananları ağır sözlerle eleştirmişti. "Bunun tek kelimeyle adı ihanettir" diyen Metiner şunları söylemişti:

"Bütün grubumuz şu an zan altında bırakılmıştır. Bir paralel siyasi kapanla karşı karşıya olduğumuzu göremeyecek kadar 'akılsız' olanların siyaset yapmamaları gerekiyor. Ben partimizden daha önce istifa edenleri bu şekilde davrananlardan bin kat daha şerefli
addediyorum."

MUSTAFA ELİTAŞ'IN TAYYAR VE METİNER'İ KIZDIRAN SÖZLERİ

Mustafa Elitaş, AK Parti içindeki fireler ve Şamil Tayyar'ın "AK Parti içindeki ihanet şebekesi" şeklindeki sosyal paylaşım mesajına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, iki milletvekilinin bu yöndeki açıklamasını "haddini aşan açıklama" olarak nitelemişti. "Biz kimin hangi oyu verdiğini araştırmayı, milletvekillerine, halka ve halkın temsilcilerine saygısızlık olarak görüyoruz" diyen Elitaş,
milletvekillerinin özgür iradeleriyle oy kullandığını ve bu açıklamaların AK Parti grubunu bağlamadığını belirtmişti.
Elitaş, İstanbul bağımsız milletvekili Hakan Şükür'e yönelik AK Parti sıralarına konulan "Hoşgeldin Torinolu" yazısı için de "Böyle bir hareket yanlıştır" demişti.

MEHMET ALİ ŞAHİN: 700 BİN LİRALIK SAATİ KOLUNDA TAŞIYAMAZ

AK Parti'de fire tartışmaları yaşanırken ilginç bir çıkış da Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'den gelmişti. Yolsuzluk soruşturmasında adı geçen bakanları eleştiren Şahin, şu açıklamayı yapmıştı:

Kusura bakmasın bu eski bakan arkadaşlarımız dobra dobra konuşuyorum. Asgari ücretin bin liraya çıktığı ülkede siyasetçi 700 bin liralık saati kolunda taşıyamaz. Bir tepki oyu olarak bu şekilde davrandıklarını düşünüyorum. Saatten, ‘Bakara-makaradan" arkadaşlarımız son derece rencide oldu. Bunun yansımasıdır.”