Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee ile görüşmesinin ardından, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Erdoğan bir soru üzerine ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bu sabah söylediği Suriye lideri Beşar Esad'la ilgili sözlere tepki gösterdi.

Bir gazetecinin, "ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, kimyasal silahların imhası konusunda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın anlaşmaya uyduğu için övgüyü hak ettiğini söyledi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Erdoğan, "Siz de insansınız, ben de insanım. 110 bin kişiyi öldüren insanın davranışlarını nasıl övgüyle karşılayacağız. Böyle bir şey olabilir mi, soruyorum size. Neticesi ölüm olan, silah ne olursa olsun, ister kimyasal ister diğer silah türleri olsun, bunun neticesi ölüm mü ölüm. O zaman biz buna nasıl övgü gönderebiliriz. Buna övgü gönderebilecek insan ben tasavvur edemiyorum. Kerry'nin de böyle bir açıklama yaptığını zannetmiyorum. Kendisiyle çelişkiye düşer" diye yanıt verdi.

Kerry, bu sabah Endonezya'da Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği toplantısı sırasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştükten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Süreç rekor denebilecek kadar kısa bir zaman içinde başladı. Rusya'ya işbirliği için Suriye'ye de gösterdikleri uyum için minnettarız" demişti.

ABD'li Bakan, "Bence dün, yani BM kararının kabulünden sadece bir hafta sonra bazı kimyasal silahların imhasına başlanması fazlasıyla önemli. Açık konuşacağım, Suriye rejimi bunun için övgüyü hak ediyor. Bu iyi bir başlangıç ve biz iyi bir başlangıcı memnuniyetle karşılıyoruz" diye konuşmuştu.

Kerry: Suriye'nin kimyasal silah anlaşmasına uyması övgüyü hak ediyor

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ülkesinin Suriye'nin kimyasal silahlarının imhası sürecinin çok kısa bir süre içinde başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Suriye lideri Beşar Esad'ın anlaşmaya uyduğu için övgüyü hak ettiğini söyledi.

Kerry, bu sabah Endonezya'da Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği toplantısı sırasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştükten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Süreç rekor denebilecek kadar kısa bir zaman içinde başladı. Rusya'ya işbirliği için Suriye'ye de gösterdikleri uyum için minnettarız" dedi.

Kerry, "Bence dün, yani BM kararının kabulünden sadece bir hafta sonra bazı kimyasal silahların imhasına başlanması fazlasıyla önemli. Açık konuşacağım, Suriye rejimi bunun için övgüyü hak ediyor. Bu iyi bir başlangıç ve biz iyi bir başlangıcı memnuniyetle karşılıyoruz" diye konuştu.

Rus mevkidaşı Lavrov'un Suriye'de barış seçeneklerinin görüşüleceği Cenevre 2 Konferansı için tarih belirleme çağrısına destek verdiğini de ifade eden Kerry, kasım ayının ikinci haftası civarı toplanılabileceğini belirtti.

İran cephesinde gelişmeler ne olursa olsun Rusya'yla görüşmelerin bir sonraki aşamasında füze kalkanı konusunun değerlendirilebileceğini de ifade eden ABD Dışişleri Bakanı, İran'dan da nükleer açmazdan çıkış için yeni teklifler beklediklerini vurguladı.