aydınSes gazetesinin geçen sayılarda gündeme getirdeği ’Sağlıkta Soygun’ ve ‘Batıracak Ceza’ başlıklı haberleri Sosyal Güvenlik Kurumu’nda gündem oldu.

Kurum, ‘Sağlıkta Soygun’ haberine konu olan  getirdi vanelerin alınacak ücretleri ve ücretsiz tedavileri görülebilen yerde ilanına karar verirken, ‘Batıracak Ceza’ manşeti ile ilgili Göztepe Şafak Hastanesi’ni konu alan haberle ilgili de yönetmenliği yeniden düzenledi.

SosyalGüvenlik Kurumu Özel Sağlık Hizmetleri Sunucularından Sağlık Hizmeti Satın Alım Sözleşmesi ile ilgili yapılan duyuruda yönetmenliğin ceza hükümleri maddelerinde değişiklikler yapıldı. 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren yönetmenlik hükümleri daha önce aydınSes’in manşetinde Göztepe Şafak Hastanesi’ne uygulanan astonomik ceza ile ilgili indirimler sağlıyor. aydınSes’in ‘Batıracak Ceza’ olarak manşete taşıdığı yönetmelikteki ağır cezalar indirilerek makul seviyeye çekildi. Yeni Yönetmeliğe göre Şafak Hastanesine kesilen 30 milyon ana para ve faizleriyle 40 milyonluk ceza, ana para üzerinden hesaplanırsa 10 milyon liraya düşmüş olacak.

Yönetmelik, aynı zamanda sözleşme feshinide ortadan kaldırıyor. Bir kurum işlediği suça karşılık, SGK’ya sunduğu aylık fatura tutarının yüzde 150’sini ceza olarak öderse kapatılmayacak ve sözleşmesi feshedilmeyecek. Öte yandan fark ücretleri ile ilgili ise cezalar ağırlaştırıldı. Daha önce üst sınırı 85 bin lira olan fark ücreti şimdi SGK’ya kesilen toplam faturanın yüzde 30’una çıkartıldı. Aynı zamanda alınacak fark ücretleri ile ilgili ilan tahtaları kurulmasına karar verildi.
Bu arada Özel Hastaneler Derneği (OHSAD)  yeni sözleşmedeki şartları ağır bularak itiraz etti. OHSAD’ın itirazı üzerine sözleşme imza tarihi 17 Ocak 2012’ye ertelendi. OHSAD ceza uygulanacak toplam faturadan yönetmelik gereği fark alınamayan, yoğun bakım, organ nakli, acil, yanık tedavisi,  Kanser, Yenidoğan hizmetleri, Doğumsal anomiler için verilen cerrahi hizmetler, diyaliz tedavileri, kardiyovasküler cerrahi işlemlerinin toplam faturadan çıkartılarak ceza uygulanması talebinde bulundu.

OHSAD’ın talebini yerinde bulan Sosyal Güvenlik Kurumu, 1 Ocak 2012 tarihinde uygulamaya koyulacağını duyurduğu sözleşme hükümlerinin uygulanmasın 17 Ocak 2012 tarihine erteledi. Bu tarihe kadar eski sözleşme hükümleri uygulanacak.

FARK ÜCRETİ NASIL İŞLİYORDU

aydınSes gazetesinin ‘Sağlıkta Soygun’ Manşetiyle gündeme getirdiği ceza uygulamasında ‘Hastaneler fahiş fark uyguluyor, SGK ceza kesiyor, olan vatandaşa oluyor” demişti.
Yapılan değişiklikle, Ceza caydırıcı hale getirildi. Daha önceki yönetmelik hükümlerine göre SGK bir hastaneye ne kadar fak ücreti alırsa alsın en fazla 85 bin lira ceza kesebiliyordu. Bu ceza SGK’ya yüksek fatura kesen kurumların işine geldiği için itiraz yerine ödemeyi kabulleniyorlardı. Şimdi ise ceza sınırı kesilen toplam faturanın yüzde 30’una çıkartıldı. Yani bir hastane SGK’ya 1 milyon lira fatura keserse, yine hakkında fahiş fiyatla ilgili şikayetler gelmişse vaka başına 15 bin lira ödeyecek ve bu şikayetler fazla olursa kestiği faturanın yüzde 30’un ceza olarak ödeyecek.
Yani 1 milyon’da 300 bin lira ceza ödemiş olacak. Hastanelerin en önemli gelir kaynaklarından bir ise otelcilik hizmetleri. Sağlık Bakanlığı tarafından 5 sınıfa ayrılan sağlık kuruluşları derecelendirilmelerine göre sözleşme hükümlerinin üzerinde yüzde 30 ile yüzde 70 arasında fiyat farkı uygulayabiliyor. Otelcilik hizmeti için uygulanan fiyatlar ise bu farka yansımıyor. aydınSes