CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, eğitim sistemine yönelik kanun teklifini değerlendirirken, "Sizin sayısal çoğunluğunuzla yapacağınız bir düzenlemeyle ortaya çıkacak bir eğitim sisteminde çocuğumu okutamam" dedi.

Komisyonda, "İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin 4. maddesi kabul edildi.

"Ortada sahipsiz bir teklif var. Bakan yok, müsteşar yok" ifadesini kullanan CHP Grup Başkanvekili İnce, "Kanun teklifinde imzası olan grup başkanvekillerinden sadece Mahir Ünal burada. Televizyonu izliyoruz, Sayın Başbakan 60-72 ay tartışmasında başka bir şey söylüyor. Komisyon üyesi arkadaş başka bir şey söylüyor. Bir şey hemen tersine dönebiliyor. Demek ki üzerinde tartışılmamış" diye konuştu.

Dünyada mesleki eğitimin ön lisans düzeyinde verildiğini ifade eden İnce, şöyle devam etti:

"8 yıllık kesintisiz temel eğitim, 1997'den bu yana Türkiye'de şu zararlara yol açmıştır konulu bir rapor istiyoruz. Hangi zararlara yol açmışsa, söz o zararları yok edecek düzenlemeleri yapalım. Okul öncesi eğitim en başarılı olduğunuz alan. Bu alanı bile yok etme pahasına yapılan bir düzenleme bu.

Yurtdışında yaşayan çocuklar Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan çocuklara göre daha şanslı. Yurtiçinde yaşamak suç mu?

YÖK'ten hep şikayet ederdiniz. Sabah akşam Cumhurbaşkanı'na, YÖK'e laf söylerdiniz. Ne zaman Cumhurbaşkanı başkası seçildi, orası yüce makam oldu, ne zaman YÖK arka bahçeniz oldu, bu yasayla YÖK'ün yetkisini artırıyorsunuz. Oldu mu şimdi? Bizim rızamızı, bilimin, insanlığın, demokrasinin, eğitimin gereği mecbursunuz. Uzlaşmayı bulmak zorundayız. Sizin sayısal çoğunluğunuzla yapacağınız bir düzenlemeyle ortaya çıkacak bir eğitim sisteminde çocuğumu okutamam. Yürütmenin siyasi kanadının başı nasıl olur da yasamaya talimat verir. Geleceğimizi sayısal çoğunlukla, kinle, nefretle, hesaplaşmayla kurmayalım.

Ben size bir kolaylık söyleyeyim; yasaya bir madde koyun, Başbakan'a yetki verin bir defaya mahsus olmak üzere, TÜBİTAK Başkanı'nı atadığı gibi. Bir seferliğine, '59. aydan sonra 72. ayda olan çocuklar gelsin' desin bitsin."

Baydar'dan slaytlı sunum

CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar ise günlerdir teklife yönelik düşüncelerini aktarmalarına rağmen "halen kendilerini anlamadığını" ifade eden milletvekilleri olmasını görmelerinin üzüntü verici olduğunu ifade etti.

Baydar, daha sonra "3,5 milyar yıllık tarihsel değişim" adlı bir slayt gösterisi eşliğinde "bu kez de düşüncelerini biyolojik" yoldan anlatmaya çalışacağını söyledi. Hücrenin oluşumunun ardından insanın dünyaya geldiğini ifade eden Baydar, "Entelektüel nirvana'da buluşalım. Hücrenin iktidarı olan 'nükleus' verileri işler. Biyolojik olarak anlatıyorum. Hücre içinde rekabet yoktur, dayanışma ve işbirliği vardır. Torpil veya adam kayırma yoktur" diye konuştu.

AK Parti'li bazı milletvekilleri ise bu sözler üzerine, "Nükleus aynen bizi tarif ediyor. Hiç statükocu değilmiş" dedi.

Hepimiz çok yorulduk

Aranın ardından tekrar söz isteyen CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Komisyon Başkanı Nabi Avcı'ya hitaben, "Sayın Başkan, hepimiz çok yorulduk, gözlerimizin altı şişti. Tüm milletvekilleri aynı durumda. Sizin amacınız bu maddeyi bugün geçirmek. Eğer bu maddeyi oylatıp geçirirseniz ve komisyonu kapatırsanız, ben de CHP'li arkadaşlarımın konuşmasını çekebilirim. Kapatacaksınız, önergelerimizi de geri çekebiliriz" diye konuştu.

Avcı'nın görüşünü sorması üzerine MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri de "Biz zaten demiştik, başımıza birşey gelirse sizi mahkemeye veririz" şeklinde espri yaptı.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da "Sayın İnce, sizin bu jestinize karşı iktidar partisinden hafta sonu tatili bekliyoruz" diye seslendi. MHP Ankara Milletvekili Zühal Topcu ise milletvekili kimliğini kullanmadan, bazı okulları ziyaret ettiğini anlattı. Okullarda en çok parasızlıktan şikayet edildiğini belirten Topçu, "Teklifte, sadece dört dört sayılarına odaklanıldığını, içinin doldurulmadığını görüyoruz. Sayın Başbakan'ın sürekli dışarıda açıklama yapması bu komisyonu yaralıyor. Her mürekkep yalayan her şeyi yapar mı? Ben çok endişeliyim" diye konuştu.

Kabul edilen önerge doğrultusunda, bu maddedeki, "ilköğretim birinci ve ikinci kademelerinin birlikte veya ayrı oluşlarına, büyüklüğüne" ifadeleri değiştirildi. Buna göre, madde, "ilkokullar ve ortaokullar birlikte veya ayrı oluşlarına, büyüklüğüne" şeklinde düzenlendi. Önerge gerekçesinde, ilkokul ve ortaokul ifadelerinin toplumda kabul görmüş ve anlaşılması daha kolay tanımlamalar olduğu belirtildiç

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, teklifin 4. maddesi kabul edildi.

Avcı, maddenin oylanmasının ardından komisyonu, yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.