CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita ile ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirilen basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haziran ayında yapılacak genel seçimlerde MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın milletvekilliğe aday olacağı yönündeki iddialar için "Bu dedikodularla fazla meşgul olmayalım. Bunlar birinci derecede karar merci bu konuda sayın başbakandır. Başbakan bu konudaki kanaatimi bana sorduğunda verdiğim cevap kendisinde gizlidir. Onda kalacaktır. Bu konuyla ilgili aramızda görüştüğümüzü burada deşifre etmem kendime de saygısızlık olur başbakana da saygısızlık olur" dedi.


"PARALEL YAPIYLA İLGİLİ 'TÜRKİYE HÜKÜMETİNE AYKIRI DÜŞENLERE KARŞI ÜLKEMİZDE FIRSAT TANIMAYIZ' DEDİLER"

Konuşmasında paralel yapıyla ilgili konuda Mali Cumhurbaşkanı Keita'ya teşekkür eden Erdoğan, "Burada huzurlarınızda İbrahim Boubacar'e teşekkür ediyorum. O da şudur. Bu paralel devlet yapılanması, paralel yapıyla ilgili konuda Mali bu örgütün en çok yerleştiği ülkelerden bir tanesi. Bu konuda 'Türkiye hükümetine aykırı düşenlere karşı biz ülkemizde fırsat tanımayız' dediler. İkili ilişkileri birimlerimiz bir arada yürütmek suretiyle bu çalışmalar da yürüyecektir. Gerek eğitimde gerek ticari alanda aklımıza ne gelirse bütün bu alanlarda iş birliğimizi yürüteceğiz. Bununla ilgili görüşmelerimizi yaptık. Bu adımları atacağız" diye konuştu.

"KARİKATÜRLERİ ÇİZMEK SURETİYLE PEYGAMBERİMİZE HAKARET EDENLER BUNU ÖZGÜRLÜK ALANI İÇERİSİNDE DEĞERLENDİREMEZLER"

Terörle mücadele konusunda nasıl bir iş birliği yapılabileceği sorulan Erdoğan, "Terörün dini, ırkı, milleti böyle bir şey yok. Uluslararası bir yapı, tesir alanı olan ve insanlığı tehdit eden bir unsur. Buna karşı bütün insanlık ortak bir mücadelenin içerisinde olması şart. Bizim hemen yanıbaşımızda Suriye'de bir devlet terörü var. Aynı şekilde Irak'ta bunu yaşıyoruz. Buralarda yüz binlerce insan öldürülmeye devam ediyor. DEAŞ terörü son dönemlerin en yoğun isminden söz ettiren terör olayı. Bunların bağlantılarıyla Mali de karşı karşıya kaldı. Neticesi insanın ölümü olan bu tür hareketler karşısında uluslararası kurumlar ve tüm devlet yapılanmalarının müşterek tavır almaları gerekir. Benim teröristim iyidir, seninkisi kötüdür mantığıyla bu iş çözülmez. Buna karşı Mali'de bizler elimizden gelen tüm imkanlarımızla ilgili birimlerimizin dayanışma içerisinde olması suretiyle dayanışmayı sürdürebiliriz. Biz terörle 30-35 yıldır mücadele veren bir ülkeyiz. Ülkemizde bir bölücü terör örgütü var biliyorsunuz. Bu bölücü terör örgütü şimdi de Suriye'nin kuzeyinde bir başka bölücü terör örgütüyle iş birliği halinde orada bir yapılanmanın gayreti içindeler. Bu mücadeleleri vermeye devam ediyoruz. İş birliğimiz şart. Dinimizi terörle bir araya getirme gayreti içerisine girenler dinimize saygısızlık ettikleri gibi bizlere de hakaret etmektedirler. Paris'te olan olay bunun çok açık bir ifadesidir. Oradaki karikatürleri çizmek suretiyle Peygamberimize hakaret edenler bunu bir özgürlük alanı içerisinde değerlendiremezler. Bu bir fikir özgürlüğü değildir. Biz Müslüman olarak Hz.İsa'ya aynen Peygamber efendimize gösterdiğimiz sevgiyi gösteririz. Hepsi bizim peygamberlerimizdir. Ama acaba Hıristiyan dünyası, Museviler bunu yapabiliyor mu? Bu konuda kendilerini check etmeleri lazım" ifadelerini kullandı.

"DURMUŞ BEY KENDİ İŞİNE BAKSIN"

Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz'ın faiz konusundaki eleştirileri hakkında görüşü sorulan Erdoğan, "Durmuş Bey kendi işine baksın. Onu muhatap alıp da burada herhangi bir şey söyleyecek halim yok. Kendisinin başarı grafiğini gayet iyi bilen birisiyim. Onların dönemi bizim faizle mücadelemizde çok farklı bir mücadeleyi sürdürdüğümüz dönem olmuştur. Kendi maharetleri değildir. Bizim özel gayretlerimizdir. Düşük faiz, büyüme oradaki tespitleri de çok çok yanlış. Gerek ABD'yi bu şekilde değerlendirmesi ayrı bir yanlış. Şu anda ABD'yi az büyüyen bir ülke olarak nitelemek bir insanın bakar kör olmasıdır. Şunu sormak lazım. Şu anda ABD'de faiz oranı nedir, enflasyon nedir? Bunu bir öğrensin. Acaba büyüme oranları bize göre nedir? Buna bakmak lazım" diye konuştu.

"VERDİĞİM CEVAP BAŞBAKANDA GİZLİDİR"

Haziran ayında yapılacak genel seçimlerde MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın milletvekilliğe aday olacağı yönündeki iddialar sorulan Erdoğan, "Bu dedikodularla fazla meşgul olmayalım. Bunlar, birinci derecede karar merci bu konuda, sayın başbakandır. Başbakan bu konudaki kanaatimi bana sorduğunda verdiğim cevap kendisinde gizlidir. Onda kalacaktır. Bu konuyla ilgili aramızda görüştüğümü burada deşifre etmem kendime de saygısızlık olur başbakana da saygısızlık olur" açıklamasında bulundu.