CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası tutuklamaları eleştirerek, ''Şimdi 'at izi it izine karıştı'. Ülkede kim tutuklandı, kim serbest kaldı belli değil, o anlama geliyor. İyi de sorumlusu kim? Sanki ülkeyi başkaları yönetiyor, onlarda bu işin sorumlusunu arıyorlar. Sorumlu ülkeyi yönetendir. Düşünmeye, sorgulamaya ihtiyacımız var'' dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdarğlu, Aksaray'da Taşpınar Belediyesi tarafından Ankara- Taşpınar Beldesi yolu üzerine yapılan 4.5 kilometrelik yolun açılış törenine katıldı. Kılıçdaroğlu, belde girişinde Taşpınar Belediye Başkanı CHP'li Cihan Yüksel ve vatandaşlar tarafından karşılandı. Açılışta konuşan Kılıçdaroğlu, demokrasi olan bir ülkede devleti yönetenlerin halka hesap vermesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

''Bütün bu paraları siz ödüyorsunuz, ama sizin ödediğiniz paralarla neler yapılıyor, siyasetçi bunun hesabını vatandaşa vermek zorunda. Siyasetçi bunun hesabını veriyorsa, vatandaş da bunun hesabını soruyorsa, o ülkede demokrasi var demektir. Eğer vatandaş ödediği verginin hesabını soramıyorsa veya sormuyorsa, o ülkede demokrasi yoktur. Demokrasi aksak yürür, doğru yürümez. Bütün büyük demokrasilerin özünde bu vardır. O açıdan belediye başkanımız, bizim diğer belediye başkanlarımızın yaptığı gibi kullandığı parayı son kuruşuna kadar hesabını verir ve millete vermek zorundadır. Verdiği zaman belde halkına saygı göstermiş olur, belde halkı onu dinlemiş olur ve karşılıklı bir güven oluşur.''

'HESAP VERİLMİYOR'

Hükümetin de hesap vermesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, ''Şimdi Taşpınar’da bu oluyor da, acaba Türkiye’de oluyor mu?  Ülkeyi yönetenler, yani başbakanlık koltuğunda oturanlar, sizin, hepinizin ödediği vergileri nerelere harcıyorlar. Bunun hesabı veriliyor mu? Bunun hesabı verilmiyor. Demek ki ilk soracağımız soru demokraside 'ben vatandaş olarak vergi veriyorum, ey hükümet sende bunu hesabını vereceksin'. Vatandaşa hesap vermek, vatandaşa duyulması gereken saygının gereğidir'' dedi.  

'HÜKÜMET ÜLKEYE HUZUR GETİRMEK ZORUNDA'


15 Temmuz darbe girişiminde herkesin demokrasiye sahip çıktığını ifade eden Kılıçdaroğlu, ''Milli irade dedik. Ama bugün 50 binin üzerinde insanın işine son verilmiş vaziyette. Öyle ki, Şanlıurfa’da 3  kadın basın toplantısı yapıyor. 'Kocalarımızı işlerinden atıyorlar. Maaşlarını kestiler. Lojmanda oturuyorduk, oradan da attılar. Kimse bize ev vermiyor, biz nerede kalacağız'. Şimdi elimizi vicdanımıza koyup düşünmemiz lazım. Suç kişiseldir. Birisi suç işliyorsa götürürsün, yargın önüne çıkarırsın adalet içinde cezası verilir veya beraat eder. Ama bir kişi suç işledi diye bütün aileyi, bütün akrabaları alıp hapse atmak, işine son vermek, aşından, ekmeğinden etmek doğru değil. Darbelerden en büyük zarar gören bir partinin genel başkanı olarak söylüyorum. Bu ülkenin huzura ihtiyacı var. Bu ülkenin barışa ihtiyacı var. Bu ülkede birlikte yaşıyoruz. Kimsenin inancına, kimliğine, yaşam tarzı ile bir sorunumuz yok. Aynı havayı teneffüs ediyoruz. Bu güzellikleri hepimiz birlikte yaşamak istiyoruz. Huzur içinde yaşamak istiyoruz. Dolayısıyla devleti yönetenler, yani hükümet olanlar, ülkeye huzur getirmek zorundadırlar'' diye konuştu.

'AT İZİ, İT İZİNE KARIŞTI SÖZLERİNE ELEŞTİRİ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın darbe girişimi sonrası gözaltı ve tutuklamalarla ilgili 'At izi, it izine karıştı' sözlerinden yola çıkarak hükümeti eleştiren Kılıçdaroğlu, ''14 yıldır eğer ki bir ülke böyle yönetiliyorsa, bu işin sorumlusu kimdir. Sorumlusu Taşpınar mı, sorumlusu sizin belediye başkanınız mı? Sorumlusu vatandaş mı,  işçi mi? Bu işin sorumlusu ülkeyi yönetenler. Bütün dünyanın bildiği ve bütün dünyada uygulanan yöntem budur. Ülkeyi yöneten, ülkenin bütün olaylarından sorumludur. Şimdi biz her seferinde soluğu bir başka yerde alıyoruz. Bu da bizim ikinci yanlışımız. Ülkeyi yöneteni bırakıyoruz, başka bir yerde başka bir sorumlu arıyoruz. Şimdi 'at izi it izine karıştı'. Ülkede kim tutuklandı, kim serbest kaldı belli değil, o anlama geliyor. İyi de sorumlusu kim? Sanki ülkeyi başkaları yönetiyor, onlar da bu işin sorumlusunu arıyorlar. Sorumlu ülkeyi yönetendir. Düşünmeye, sorgulamaya ihtiyacımız var. Bunu yaptığımız zaman sandığa giderken bilinçli oy kullanmış oluruz.''dedi. 

Kılıçdaroğlu, açılış töreninin ardından beldeden ayrıldı.