2014 yılı merkezi yönetim bütçe kanunu tasarısı görüşmeleri sırasında TBMM'de konuşma yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu yıl bir yasa daha geldi Sayıştay'ın denetim yetkisini tamamen kaldırdılar. Biz, medya, sivil toplum örgütleri Sayıştay itiraz etti. O şimdilik bekliyor. Raporların gelmesi gerekiyordu buraya. Sayıştay üyelerini bu kez devreye koydular. 50 Sayıştay üyesinin 42'sini bu hükümet seçti. İçindeki bütün yolsuzlukları ayırdılar" dedi.

SAYIŞTAY'IN İÇİNDEKİ BÜTÜN YOLSUZLUKLARI AYIKLADILAR

Sayıştay'ın denetim yetkisinin tamamen kaldırıldığını belirten Kılıçdaroğlu, "Bu yıl bir yasa daha geldi Sayıştay'ın denetim yetkisini tamamen kaldırdılar. Biz, medya, sivil toplum örgütleri Sayıştay itiraz etti. O şimdilik bekliyor. Raporların gelmesi gerekiyordu buraya. Sayıştay üyelerini bu kez devreye koydular. 50 Sayıştay üyesinin 42'sini bu hükümet seçti. İçindeki bütün yolsuzlukları ayıkladılar. Bir kısmı medyada çıktı. Bizim elimizde de var. Ama bizim elimizde olması önemli değil. İktidar milletvekillerinin ne oluyor diye sorması lazım. Sizi bakan koltuğuna yolsuzlukların üzerini örtün diye değil, dürüst davranın diye oturttuk. Her kuruşun hesabını Parlamento'ya verin diye oturttuk" diye konuştu.

YASAMA ORGANINA DEĞER VERMEYEN İKTİDARA NASIL DEĞER VERECEKSİNİZ

Kılıçdaroğlu, "Herkesin vicdanına sesleniyorum. Bunlara oy verip, el kaldırmak yasama organına değer vermeyen bir iktidara hangi gerekçe ile siz değer vereceksiniz? Bunların bütçesini haklayacaksınız. Yasama organı diye bir organı tanımıyorlar" dedi.

TİKA TUNUS'A TOMA VE KELEPÇE GÖNDERMİŞ

Başbakan'ın 'ABD'de Oregon'da 5 bin kişiye su temin edecek depoyu kurması için TİKA'yı devreye soktuk' sözlerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Kızılderili kabilesine çek vermişler 200 bin dolarlık. Yardım yapılan Kızılderili kabilesinin barajı var" diyerek bu duruma tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu hükümetin çok defosu var. Başbakan bir konuşma yaptı.

Diyor ki; "ABD'de Oregon'da 5 bin kişiye su temin edecek depoyu kurması için TİKA'yı devreye soktuk.' Kızılderili kabilesine çek vermişler 200 bin dolarlık. Yardım yapılan Kızılderili kabilesinin barajı var. Sayıştay raporları gelse ne gerçekler ortaya çıkacak. Kızılderili kabilesine su götüren hükümete söylüyorum suyu olmayan köyler var. TİKA Tunus'a TOMA ve kelepçe göndermiş. TİKA'nın görevi bu mu? Sayıştay raporları bu nedenle buraya gelmiyor."

AÇIK ÇEK VERİYORUM BAŞBAKAN ARZU EDERSE EKONOMİYİ GÖRÜŞEBİLİRİZ

Başbakan Erdoğan'a seslenen Kılıçdaroğlu, "Açık çek veriyorum. Sayın Başbakan arzu ederse bu Parlamento'da sadece ekonomiyi görüşmek için yana yana gelebilirim" dedi.

SEN BU ÜLKEYE SAMAN İTHAL EDEN BİR BAKANSIN

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in oturduğu yerden Kılıçdaroğlu'na itiraz etmesi üzerine Kılıçdaroğlu, "Sayın bakan kusura bakma sen bu ülkeye saman ithal eden bir bakansın. Bu ülkenin toprağı mı yok? Kalkmışsın orada konuşuyorsun. Git sor bakalım besicinin durumunu. Çiftçi haciz kıskacında" diyerek Bakan Mehdi Eker'e tepki gösterdi.

GEZİ OLAYLARI DEMOKRASİ TARİHİNE VURULMUŞ BİR DAMGADIR

Gezi eylemlerine de değinen Kılıçdaroğlu, "Bütün dünyada fiyakasını bozdular. Mizahla bozdular. Saygınlığını sıfırladılar. Gezi olayları Türkiye demokrasi tarihine vurulmuş silinmez bir damgadır artık. Korkmadılar tarih yazdılar. Korkan burada oturan Başbakan" dedi.

MERKEZ BANKASI ÖZERKLEŞTİRİLECEK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sadece devlet değil vatandaş da gırtlağına kadar borçlandı. Merkez bankası kesinlikle özerkleştirilecek. Kesin hesap Komisyonu kurulmalı. Bütçeyi tartışacak bir komisyon. Onun başkanlığı da Mutlaka muhalefete verilmeli İktidar hesap vermeli. Siyasi ahlak yasasını çıkaracağız. El kaldırıp indirme mekanizmasının dışına çıkaracağız bu Parlamento'yu" dedi.

ELİNDEKİ BELGELERİ AÇIKLAMADAN HABER VER

MGK kararları ile ilgili de konuşan Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: "Bizim de elimizde belgeler var. Açıklarsak yer yerinden oynar. Açıklamadan bir gün önce haber ver de bari vatandaşlar evden çıksınlar. Depremden zarar görmesini istemeyiz. Elinde belge varsa niçin açıklamıyorsun? Senin belgelerini gördük. Ama yayınlanan belgelerin hiç birine sahte diyemedin. Tıpış tıpış gittin. 25 Ağustos 2004 MGK belgelerinin altına imzanı attın. Ne dediler; 'efendim o günün şartları.'"

EL KAİDE İLE İŞBİRLİĞİ YAPIYORSUN

Kılıçdaroğlu, "Yasa dışı örgütlere silah sağlamak, bu hükümetin meşruiyetini tartışma konusu yapmaz mı? El Kaide ile işbirliği yapıyorsun. Suriye'de akan her damla kanın sorumlusu bu hükümettir. Ömer El Beşir'i sen hangi gerekçe ile Türkiye'ye getirdin altına kırmızı halı serdin" dedi.

EL KAİDE MİLİTANLARINA SİLAH GÖNDERİYORSUNUZ

Hükümeti sert bir dille eleştiren Kılıçdaroğlu, "Bir önerim var sayın Başbakana, madem ki Suriye'de El Kaide militanlarına silah gönderiyorsunuz. Bundan sonra size tavsiyem Dışişleri Bakanını o TIR şoförünün yanına oturtun. Uyuşturucu ihbarı bile gelse polis onu aramaz. Siz de böylece gün yüzüne çıkmadan silahları göndermiş olursunuz. Başka çaresi yok" diye konuştu.